Η απογύμνωση του Σουλτάνου στη Λιβύη και η πραγματική αντιαεροπορική ομπρέλα της Ελλάδας.

Φωτογραφία από την αντιτουρκική διαδήλωση στη Βεγγάζη, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χάφταρ. Φωτογραφία via Twitter, @LNA2019M




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Η καταστραμμένη αντιαεροπορική ομπρέλα των Τούρκων
-Ερωτηματικά για την αεροπορική υποστήριξη μετά το πλήγμα
-Η αντιαεροπορική ασπίδα της Ελλάδας

Απέναντι σε μια υποτυπώδη αεροπορική δύναμη, όπως αυτή που ελέγχει ο Στρατηγός Χαφτάρ ή απέναντι από μια σύγχρονη πολεμική αεροπορία, όποια κι αν ήταν αυτή που χτύπησε τα τουρκικά μέσα αεράμυνας στη Λιβύη, εκείνο που φάνηκε ξανά είναι πως η Τουρκία παραμένει ανίσχυρη και με πολλά τρωτά σημεία σ’ αυτό τον τομέα.

Η πρώτη σοβαρότατη μαρτυρία για τα κενά αεράμυνας της Τουρκίας, επαναλαμβάνουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν η πτήση των τριών F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας «Αλεπού» στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο, όπου κυριολεκτικά οι Τούρκοι όχι απλώς πιάστηκαν στον ύπνο, αλλά συνειδητοποίησαν την ύπαρξη Ελληνικών «ιχνών» όταν τα Μπλε φτερά κόντευαν να φτάσουν στο ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Πάντως στη Λιβύη, εκτός των Τουρκικών Μη Επανδρωμένων που ο στρατός του Χαφτάρ τα ρίχνει σαν μύγες, φαίνεται ότι και οι ΜΙΜ-23 HAWK-ΧΧΙ δεν απέδωσαν ως αμυντικό σύστημα είτε γιατί δεν τα κατάφεραν ως όπλα απέναντι στα μαχητικά που βομβάρδισαν, είτε γιατί δεν είχαν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Μόλις ένα 24ωρο πριν, από την Hellas Journal, μεταφέραμε καίρια ερωτήματα ανώτατων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι κάτι συμβαίνει τόσο με τις διαθεσιμότητες των μαχητικών της Άγκυρας, όσο και με τους ιπταμένους της.

Την ίδια ώρα με υπεροπτικό ύφος τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Άγκυρας, χρησιμοποιώντας ακραία ρητορική επιδιώκουν την εσωτερική πόλωση και ωθούν ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο, το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας τους να στήσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο αλλά και να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε Τουρκική λίμνη, καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

  • Με τα τουρκικά F-16 καθηλωμένα…

Για τους αεροπόρους έχουμε γράψει κι έχουν γραφτεί πολλά, αλλά για την διαθεσιμότητα των Τουρκικών F-16 φαίνεται πλέον ότι κάτι συμβαίνει κι αυτό δεν είναι πως τα διατηρούν στο έδαφος ώστε να τα έχουν μαζικά όταν απαιτηθεί.

Οι ίδιες πηγές πάντως σημείωναν ότι αν δεν χρειάζονταν πριν λίγες ώρες τα μαχητικά για να υπερασπιστούν τα δικά τους συστήματα στη Λιβύη, τότε πότε θα χρειάζεται η αεροπορική μηχανή;

Άλλωστε οι δυο προηγούμενες ασκήσεις που έκαναν και για τις οποίες «τιτίβιζαν» με τα ιπτάμενα τάνκερ και τα λειψά F-16 σε ρόλο προστάτη και επιτιθέμενου ταυτόχρονα, έναν τέτοιο ρόλο θα μπορούσαν ν’ αναλάβουν, δηλαδή την προστασία των υπό ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών.

Κατά συνέπεια γι’ άλλη μια φορά υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις πως η Τουρκία που είναι ο «νταής» της περιοχής, το κάνει απέναντι σε δυνάμεις που σίγουρα δεν έχουν την στρατιωτική υπεροπλία που διαθέτει η ίδια. Όμως και πάλι, απέναντι σε έναν στρατό με μικρή δυναμική, όπως αυτός του στρατηγού Χαφτάρ φάνηκαν τρομερές αδυναμίες.

Και στο παρελθόν έχουμε επαναλάβει ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής κάνει επιχειρήσεις με μισθοφόρους στη Συρία, εναντίον των ανταρτών του PKK και έχει στείλει μισθοφόρους και μέσα στη Λιβύη. Συμπερασματικά, αυτά τα τρία μέτωπα δεν είναι κατά ενός οργανωμένου και καλά εξοπλισμένου στρατού που έχει εκπαιδευτεί σε Νατοϊκά πρότυπα.

Οι Επιτελείς της Άγκυρας, πολιτικοί και στρατιωτικοί ζουν τον μύθο μιας ισχυρής χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να επιτίθενται κατά νομάδων.

  • Έχουν καταλάβει ότι οι Έλληνες δεν θα παίξουν με τις λέξεις άλλο…

Στην περίπτωση που η Τουρκία αισθάνονταν τόσο ισχυρή το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είχε κάνει την κίνησή της κατά της Ελλάδας ώστε να πραγματοποιήσει τις αξιώσεις που διατηρεί τόσα χρόνια.

Ωστόσο η Ελλάδα για οποιοδήποτε τουρκικό σύστημα έχει στη διάθεσή της την ανάλογη απάντηση, πόσο δε μάλλον στον κρίσιμο τομέα της αεράμυνας. Η Πολεμική Αεροπορία έχει στο οπλοστάσιό της από S-300 μέχρι Patriot, το σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα το οποίο μάλιστα πρόσφατα «κλείδωσε» τα τουρκικά μαχητικά.

Από την πλευρά του ο Στρατός Ξηράς έχει στη δική του φαρέτρα μια πληθώρα αντιαεροπορικών όπλων από τα OSAC μέχρι τα Stinger ή και τους Hawk, ενώ και οι μονάδες επιφανείας του Στόλου, έχουν τους δικούς τους «άσσους». Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως στα Ελληνικά ραντάρ τα βλέμματα είναι καρφωμένα πάντοτε στις οθόνες και αναλύουν κάθε ίχνος που θεωρείται άγνωστο. Άλλωστε το πνεύμα που διέπει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων για την προάσπιση της Ελλάδας το έδωσε πολύ πρόσφατα ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στο Ελληνικό Επιτελείο αναλύουν συστηματικά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη. Ξέρουν πολύ καλά πως οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο τρίγωνο Ρόδος- Κρήτη- Καστελόριζο εξαρτώνται από την τροπή που θα πάρουν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη κι εκεί η Άγκυρα δεν θέλει να στεφτεί η ηττημένη.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως το γόητρό της πληγώθηκε αισθητά με την επίθεση στο υπό διαμόρφωση αεροδρόμιο που το ετοίμαζαν ώστε να φτάσουν κι άλλες Τουρκικές δυνάμεις.

Με λειψές διαθεσιμότητες οι Τούρκοι προκαλούν στον ουρανό του Αιγαίου: Αδιαφορούν και όταν εγκλωβίζονται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: