Η ανάλυση της Wall Street Journal για την Αγία Σοφία: Το τουρκικό πρόβλημα είναι η οικονομία…

Οπαδοί του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν πανηγυρίζουν την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. EPA, ERDEM SAHIN




Στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Ταγίπ Ερντογάν πλησίασε περισσότερο στο να εκπληρώσει τη μακροχρόνια δέσμευσή του να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για το Ισλάμ μέσα στην κοσμική δημοκρατία.

Έδειξε ότι εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο στο πεπρωμένο της Κωνσταντινούπολης, ακόμη και αφού το κυβερνών κόμμα του υπέστη σοβαρή ήττα στις τοπικές εκλογές του περασμένου έτους.

Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας μπορεί να μην έχει το αποτέλεσμα συσπείρωσης που ζητά ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, επειδή οι Τούρκοι ψηφοφόροι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού και έδωσαν μικρή προσοχή στη συζήτηση για την τύχη του μνημείου.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, λέγοντας ότι θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν σε προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όμως, αψηφώντας μια σειρά από ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα ως την Αθήνα, όπου τόσο οι πολιτικοί όσο και οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Άγκυρα για τον κίνδυνο καταστροφής ενός μοναδικού εμβλήματος ανταλλαγής μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, η κίνηση επέτρεψε στον Erdogan να προβάλλει τον εαυτό του ως αποφασιστικό ηγέτη, ανεπηρέαστο από ξένες πιέσεις.

ΠΗΓΗ: Hagia Sophia Must Revert to a Mosque, Turkish Court Rules

Απογοήτευση εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: