Η Αμερική θα μπορούσε να βγει κερδισμένη από τον εμφύλιο της Λιβύης χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς (Κ) και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (Δ), στο Λευκό Οίκο. EPA, Erin Schaff / POOL




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Λέγαμε χθες ότι η Γαλλία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη. Και ρωτούσαμε: οι Ηνωμένες Πολιτείες; Σήμερα, μπορούμε να πούμε, ότι λύθηκε το “μυστήριο”, έχοντας πάντα στο μυαλό ότι έχουμε να κάνουμε με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ…

Τελικά, είναι πολύ ορθή η αμερικανική θέση αναφορικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ειδικά η επιμονή της Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η απόφαση για «ουδέτερη στάση» που επέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, θα δώσει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν των προσπαθειών για την επιβολή λύσης, που προφανώς θα προστατεύει πρωτίστως τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

  • Ας ξεκινήσουμε απ’ όσα γνωρίζουμε από τις δημόσιες ανακοινώσεις και τις δηλώσεις των Αμερικανών. Ανεξάρτητα από το πως «βλέπει» ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι διπλωμάτες είναι πολύ εχθρικοί προς τη Μόσχα. Ο Μάικ Πομπέο είναι ένας εξ αυτών που πιστεύει ότι η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική. Άρα οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον έλεγχο της Λιβύης από τον Πούτιν. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο.

Από τον τρόπο με τον οποίο ομιλούν οι Αμερικανοί, δεν είναι ενθουσιασμένοι ούτε με τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία -επειδή είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ- θα μπορούσε να εμπλέξει στην τρέλα της Λιβύης και τη Δυτική Συμμαχία, και ειδικά τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, όσο και να υπερτονίζει ο Ταγίπ Ερντογάν τη σχέση του με τον κ. Τραμπ, οι τελευταίες αποκαλύψεις ρεζίλεψαν τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς τον παρουσίασαν υποχείριο αυταρχικών ξένων ηγετών.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο κ. Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν για την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Η επίσημη αμερικανική θέση είναι να τερματιστούν πάραυτα οι ξένες επεμβάσεις και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις. Άρα ψεύδεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με βάση την αμερικανική δήλωση στο OPEN και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal.

Είναι επίσης σημαντικό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έλαβε θέση για την επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης που παραχώρησε το καθεστώς της Τρίπολης στην Τουρκία.

Και αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι δεν επιθυμούν στρατιωτική ανάμειξη, αντίθετα θα ασκήσουν το ρόλο του ειρηνοποιού, σε μία ύστατη προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το αμερικανικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές είναι εκεχειρία και άμεση επιστροφή στις συνομιλίες, στις οποίες βεβαίως θα έχουν λόγο.

  • “Οι Ηνωμένες Πολιτείες -αναφέρει η ανακοίνωση- αντιτίθενται σε κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, από όλες τις πλευρές.
  • Είναι επιτακτική η άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Προτρέπουμε όλα τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να επαναλάβουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών 5 + 5 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διαδικασίας του Βερολίνου.
  • Η επιστροφή στην εκεχειρία και τις πολιτικές συνομιλίες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των βασικών ζητημάτων που οδήγησαν σε αυτήν τη σύγκρουση”, τόνισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη γραπτή ανακοίνωσή του.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν γνωρίζουμε ποιαν εκ των δύο πλευρών θα υποστηρίξει η Ουάσιγκτον, αλλά μέχρι της στιγμής τηρούν ουδέτερη στάση, και συνομιλούν τόσο με τον Σάρατζ όσο και με τους ανθρώπους του στρατάρχη Χάφταρ.

Άρα είναι σημαντικό ότι το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την επίθεση από «άγνωστα» μαχητικά αεροπλάνα, εναντίον της τουρκικής αεροπορικής βάσης στη Λιβύη, είναι να τερματιστεί η βία.

Αναφορικά με τις ξένες στρατιωτικές ενέργειες, η Ουάσιγκτον έχει ήδη τοποθετηθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις: θεωρεί ότι η Τουρκία και η Ρωσία, έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον συμβούλευσε και την Αίγυπτο να απέχει από στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη και ενημέρωσε τον στρατηγό αλ Σίσι ότι η Αμερική είναι αφοσιωμένη στην ασφάλεια της χώρας. Οι Αμερικανοί και οι Αιγύπτιοι συνεννοούνται στα πάντα και διατηρούν μία «υγιή» σχέση στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των κοινών τους συμφερόντων.

  • Αυτή η σχέση Ουάσιγκτον-Καϊρου, όπως και οι δεσμοί της Αμερικής με το Ισραήλ, είναι πραγματικοί και γίνονται σεβαστοί απ’ όλες τις πλευρές. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία έχει καταπατήσει όλες τις συμφωνίες της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, και η οποία σε ιδιωτικό επίπεδο χαρακτηρίζεται προβληματική. Τα δημόσια λόγια τα παίρνει, ως γνωστό, ο …αέρας.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Αμερική, χωρίς να ρίξει μία σφαίρα στη Λιβύη, βρίσκεται ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας να έχει και το πάνω χέρι… Καθώς, όσοι δημιούργησαν την κρίση, λογικά δεν πρέπει να έχουν λόγο για την επόμενη μέρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Γαλλία, Αίγυπτος και άλλες χώρες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν στη Λιβύη: Οι ΗΠΑ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: