Η Αγιά Σοφιά θα μπορούσε να επηρεάσει και τις αμερικανικές εκλογές: Η ώρα του Ντόναλντ Τραμπ…

FILE PHOTO: Το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μετατρέψει σε τζαμί. EPA, SEDAT SUNA




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρόεδρος της Τουρκίας παίζει ένα νέο παιγνίδι. Αυτό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Το επιχείρησε και στο παρελθόν, κάποια στιγμή το άφησε το θέμα (για αργότερα) και το επανάφερε τώρα με δυναμικό τρόπο.

Προφανώς κάτι θα απαιτήσει, με κάτι θα το ανταλλάξει… Όλα όσα κάνει έχουν ένα στόχο, ένα σκοπό. Η Τουρκία δεν ενεργεί ποτέ τυχαία.

Δεν ήταν, επίσης, τυχαίο ότι ανακοίνωσε τις προθέσεις του όταν η Τουρκία εόρταζε με νταούλια τη μαύρη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

  • Χωρίς αμφιβολία, το παιγνίδι του έχει στόχο και το εσωτερικό μέτωπο, για να συσπειρώσει τους οπαδούς του, και κατά τη γνώμη αρκετών αναλυτών, και το εξωτερικό. Την Ευρώπη και την Αμερική, όπου οι χριστιανοί είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Είναι γεγονός ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας, δεν συγκινεί μόνο τους ορθόδοξους χριστιανούς. Συγκινεί και πονά όλους τους χριστιανούς.

Οπότε, η όποια αμερικανική παρέμβαση, πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για σαφή θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλους λόγους. Ιδιαίτερα εάν ο Ταγίπ Ερντογάν πειστεί να μην την μετατρέψει σε τζαμί. Η κυβέρνηση του κ. Τραμπ θα δικαιούται να λέει ότι βοήθησε. Θα μπορεί ακόμα και να ισχυριστεί ότι  σταμάτησε την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Και θα έχει δίκιο, διότι η παρέμβαση δια του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ήταν ισχυρή. Η επίσημη Αμερική διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με τη μετατροπή της σε τζαμί.

Η απαράδεκτη απάντηση, μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ήταν αναμενόμενη. Δυστυχώς στο Λευκό Οίκο, όπου αποφασίζει και διατάζει ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν τυφλωθεί από την «αγάπη» τους για την Τουρκία και τον πρόεδρό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επώνυμοι Ελληνοαμερικανοί επικοινώνησαν με το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ζήτησαν βοήθεια από τον κ. Τραμπ. Το Τάγμα των Αρχόντων, του έστειλε και επιστολή με δραματικό περιεχόμενο.

  • «Ελπίζουμε και ζητούμε επειγόντως», έγραψαν στον κ. Τραμπ, «να προστατέψετε την θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών στην Τουρκία και την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, αποτρέποντας αυτήν την ιερόσυλη και περιττή απόφαση. Το σχέδιο της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αμφισβητεί άμεσα την θρησκευτική ελευθερία».

Εξαιρετική δουλειά έκανε ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα), που διατηρεί προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς.

Ο κ. Τραμπ παρέδωσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ερντογάν: Ο πιο φιλότουρκος πρόεδρος στην ιστορία…

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Πομπέο έστειλε το μήνυμα της αμερικανικής διπλωματίας. Θα εισακουστεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από τον Ερντογάν;

Ο κ. Πομπέο και ο αντιπρόεδρος Πενς είναι πολύ θρήσκοι και δεν το κρύβουν. Και παίζουν πάντα το χαρτί της θρησκείας. Εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή, ακόμα και όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Να θυμίσω ότι ο κ. Πομπέο, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα τον Οκτώβριο, και επειδή βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα ημέρα Κυριακής, εκκλησιάστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό και μάλιστα ως κοινός πιστός.

Μετά την εισήγηση του Τούρκου εισαγγελέα, ότι πρέπει να αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο άρα ο Ερντογάν, αναμένουμε ότι θα ενταθούν οι πιέσεις από την Αμερική προς την Τουρκία.

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αυτή που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν πρέπει να ακολουθήσει παρέμβαση και από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει μία ειδική σχέση με τους χριστιανούς, αν και ο ίδιος -σε αντίθεση με την Πρώτη Κυρία- δεν εκκλησιάζεται συχνά. Τον συμφέρει, λοιπόν, και κομματικά να το πράξει.

  • Άλλωστε βλέπουμε ήδη αναρτήσεις ομογενών οπαδών του Αμερικανού προέδρου, που αναφέρουν ότι θα σώσει την Αγιά Σοφιά και άλλα παρόμοια, ξεχνώντας τη στενή σχέση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Τραμπ.

Το βασικό ερώτημα παραμένει. Θα συμμορφωθεί ο Ερντογάν για να εξυπηρετήσει τον πρόεδρο Τραμπ;

Και αν συμμορφωθεί τι ανταλλάγματα θα ζητήσει; Και είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν θα έχουν σχέση, όπως εικάζουμε, με τα θρησκευτικά αιτήματα του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα (εκτός από τους Μουφτήδες απαιτεί να κτιστούν τουλάχιστον δέκα τζαμιά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας).

Ξεκινήσαμε το κείμενο αυτό, με τη διαπίστωση ότι ο Ερντογάν παίζει ένα παιγνίδι. Κατά τη γνώμη μας παίζει με λάθος ζήτημα. Όλες οι θρησκείες έχουν φανατικούς οπαδούς. Άρα και η Ορθόδοξη, και η Καθολική και οι λοιπές εκκλησίες. Αν ο κ. Τραμπ επιθυμεί πραγματικά να ικανοποιήσει τους χριστιανούς οπαδούς του, που αποτελούν την πλειοψηφία της εκλογικής του πελατείας, θα πρέπει να θυμίσει στον Ερντογάν την υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον… Οι οικονομικές κυρώσεις ακόμα και σήμερα επηρεάζουν την τουρκική οικονομία…

Καλές οι δηλώσεις. Ο κ. Πομπέο έθεσε την αμερικανική γραμμή και καλώς έπραξε. Αλλά επιτέλους θέλουμε και έργα από την αμερικανική υπερδύναμη. Έχουν κουράσει με τις παλινωδίες τους εκεί στο Λευκό Οίκο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τις “κυρώσεις” της αναξιόπιστης Ε.Ε. και πέφτει κάτω από τα γέλια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: