Η Αυστρία λαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά των Τούρκων: Δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους Κούρδους

File Photo: O Αυστριακός καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.EPA, HELMUT FOHRINGER, POOL




Η κοινή συνάντηση με τουρκικούς και κουρδικούς συλλόγους, μετά τις πράξεις βίας κατά τη διάρκεια πρόσφατων διαδηλώσεων στον Δέκατο Τομέα της Βιέννης, τελικά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, καθώς “οι αρχικές συζητήσεις έδειξαν ότι τα μέτωπα μεταξύ τουρκικών και κουρδικών οργανώσεων είναι τόσο σκληρά που δεν είναι καν δυνατή μία κοινή συνάντηση κρίσης”, ανακοίνωσαν σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ Karl και η υπουργός Ένταξης Σουζάνε Ράαμπ.

Η αυστριακή κυβέρνηση δεν θέλησε να αναφέρει ποιες οργανώσεις είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στη κοινή συνάντηση, έχοντας μόνον διευκρινίσει νωρίτερα ότι δεν επρόκειτο να προσκληθούν εκπρόσωποι της ακροδεξιάς τουρκικής οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι”.

Εκπρόσωπος της υπουργού Ένταξης αρνήθηκε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τους λόγους αποτυχίας της πραγματοποίησης της συνάντησης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, περιορίστηκε μόνον να σημειώσει ότι από τις πρώτες επαφές διαπιστώθηκε ότι δεν είναι δυνατή μία κοινή συνάντηση.

Στη σημερινή ανακοίνωσή τους, οι δύο Αυστριακοί υπουργοί αναφέρουν ότι προτίθενται τώρα να ενημερώσουν ξεχωριστά τους συλλόγους για τη νομική κατάσταση στην Αυστρία, σε συζητήσεις με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και το Υπουργείο Ένταξης.

“Αυτό είναι ένα άλλο σύμβολο του τρόπου με τον οποίο οι συγκρούσεις μεταφέρονται από την Τουρκία στην Αυστρία και διεξάγονται εδώ, όμως δεν ανεχόμαστε επιρροές από το εξωτερικό, αυτό είναι για εμάς απολύτως απαράδεκτο, και δεν θα το επιτρέψουμε”, αναφέρουν οι δύο Αυστριακοί υπουργοί στην ανακοίνωση τους.

Αύριο, Τετάρτη, θα υπάρξει μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Ένταξης με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, καθώς και εμπειρογνώμονες σε θέματα ένταξης και Ισλάμ.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, σε προχθεσινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση είχε δηλώσει ότι “υποψιάζεται μία επιρροή από την Τουρκία” στις πρόσφατες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Βιέννη.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε μία “εξαιρετική”, όπως είπε, προθυμία χρήσης βίας κατά τις επιθέσεις, κυρίως ανδρών τουρκικής προέλευσης, εναντίον μίας αριστερής κουρδικής διαδήλωσης, κατά την οποία δέχθηκαν επιθέσεις ακόμη και σκυλιά της αστυνομίας.

Πρόσθεσε δε, πως εμφανές για την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν επίσης πρόσωπα τα οποία μαγνητοσκοπούσαν τα γεγονότα με επαγγελματικό εξοπλισμό και τώρα θα πρέπει να διαπιστωθεί ποια ήταν αυτά τα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Καρλ Νέχαμερ, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει εργαλειοποίηση συλλόγων από ένα άλλο κράτος για την πρόκληση αναταραχών.

Οι αναταραχές που είχαν προκληθεί στα τέλη της προπερασμένης εβδομάδας με τις επιθέσεις εναντίον διαδηλώσεων Κούρδων στον Δέκατο Τομέα της Βιέννης, από τουρκικές υπερεθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες που χρησιμοποιούσαν συνθήματα και χειρονομίες που σχετίζονται με την ακραία εθνικιστική οργάνωση των “Γκρίζων Λύκων”, είχαν προξενήσει ένταση στις σχέσεις Βιέννης και ‘Αγκυρας.

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγόρησε την περασμένη Τρίτη την Τουρκία, ότι “σπέρνει διχόνοια” και εργαλειοποιεί τα περιστατικά για τους δικούς της σκοπούς, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, η ‘Αγκυρα χρησιμοποιεί την κατάσταση για να “δημιουργήσει κλίμα” για τα δικά της συμφέροντα, και αυτό συνιστά εκμετάλλευση των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, για τον λόγο αυτό είχε κληθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στη Βιέννη, για να του καταστεί σαφές “ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην επιδίωξη της Τουρκίας να ασκεί επιρροή στους ανθρώπους εδώ στην Αυστρία και να τους εργαλειοποιεί για τις διαφορές της” (σ.σ. προφανώς με τους Κούρδους).

Ο καγκελάριος είχε αναφέρει πως ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ να ακολουθήσει μια “πολιτική μηδενικής ανοχής”, παρατηρώντας ότι “αυτές οι συγκρούσεις εισάγονται από την Τουρκία” και είχε επίσης διαμηνύσει πως, “όποιος έχει ανάγκη για αντιπαραθέσεις στον δρόμο, θα πρέπει να το κάνει στην Τουρκία, αλλά στην Αυστρία δεν υπάρχει θέση για κάτι τέτοιο”.

Από την πλευρά της, η Τουρκία είχε ενημερώσει έναν εκπρόσωπο της αυστριακής πρεσβείας στην ‘Αγκυρα ότι “υπάρχουν ανησυχίες για το γεγονός ότι επιτρέπεται σε ομάδες που σχετίζονται με το ΡΚΚ να διοργανώνουν συγκεντρώσεις στη Βιέννη για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες”.

Σε συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, του είχε ζητήσει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και να μην ρίχνει λάδι στην φωτιά, και ταυτόχρονα, είχε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να μην αποκαλεί τρομοκράτες τους Κούρδους διαδηλωτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι “το να αποκαλούνται οι διαδηλωτές οπαδοί τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι ένα στίλ το οποίο απορρίπτουμε”, ενώ σε ανακοίνωση του το υπουργείο στη Βιέννη υπογράμμιζε πως “το δικαίωμα να πραγματοποιούνται ελεύθερα συγκεντρώσεις και να εκφράζονται απόψεις, συνιστά μεγάλο επίτευγμα της Αυστρίας”.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ του Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Εγκλήματα πολέμου και πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ιντλίμπ σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: