Οι FT αναλύουν την κίνηση Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Μαζικός αποπροσανατολισμός και εθνικιστική συσπείρωση

File photo: Υποστηρικτές του Ερντογάν μπροστά στην Αγια Σοφιά και μεγάλο πανό που απεικονίζει τον Ερντογάν δίπλα στον Μωάμεθ ΙΙ τον πορθητή.EPA/ERDEM SAHIN




Oι Financial Times σε δημοσίευμα – ανάλυση του David Gardner, στηλιτεύουν την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, την οποία ο αρθρογράφος  χαρακτηρίζει ως «πετράδι του στέμματος στον μαγευτικό ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης».

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί “απέχει πολύ από το να είναι απλός θρησκευτικός σωβινισμός”, αλλά αποτελεί  κίνηση που αποσκοπεί να συσπειρώσει γύρω απ’ τον Ερντογάν των ακροδεξιών εθνικιστών από τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος εξαρτάται όλο και περισσότερο”.

Αναλυτικά αποσπάσματα του δημοσιεύματος:

«Κυρίαρχη προσωπικότητα της Τουρκίας αυτόν τον αιώνα, ο Ερντογάν επικράτησε σε πάνω από 12 εκλογικές αναμετρήσεις για να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με μια αυταρχική προεδρία, που του επιτρέπει να κυβερνά ως νεο-σουλτάνος. Ωστόσο, βρίσκεται υπό πολιτική πίεση. Το σερί νικών του ανέκοψαν πέρυσι οι θρίαμβοι της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα και μια σειρά άλλων σημαντικών αστικών κέντρων, αποδεικνύοντας ότι είναι πολιτικά θνητός. Η πανδημία του κορονοϊού φέτος ενέτεινε τις πιέσεις στη οικονομία, η οποία παραπαίει. Η επιτυχία του Ερντογάν έχει περισσότερο να κάνει με την ώθησή του στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη παρά με την ισλαμιστική του αναβίωση. Η ικανότητά του να παράγει αποτελέσματα υπερισχύει της ταυτοτικής πολιτικής, πράγμα που ισχύει διπλά τώρα που οι Αρχές των δήμων που ελέγχουν οι εχθροί του τα πήγαν καλύτερα από την κυβέρνηση στη διαχείριση της κρίσης της Covid-19».

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται: «Το διάταγμα για την Αγία Σοφία πέρα από τον θρησκευτικό σωβινισμό σχεδιάστηκε για να συσπειρώσει τους ακροδεξιούς εθνικιστές, από τους οποίους εξαρτάται ολοένα και περισσότερο ο Ερντογάν. Προβλέποντας την κατακραυγή από το εξωτερικό, από τον Πάπα Φραγκίσκο μέχρι τον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσίας, από την UNESCO μέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο ο Ερντογάν είχε έτοιμη την απάντηση: ”Εσείς ή εμείς κυβερνάμε την Τουρκία”;».

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται πως «το μήνυμά του αυτό έχει περιορισμένη αξία στην Τουρκία και δεν πρόκειται να τον κάνει αγαπητό στους ισχυρούς φίλους του, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα στηριχθεί στις ψήφους των ευαγγελιστών Χριστιανών τον Νοέμβριο για να ανανεώσει τη θητεία του. Στην Ευρώπη, αν ήταν ήδη ετοιμοθάνατη η προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, το διάταγμα για την Αγία Σοφία πιθανώς θα είναι το πιστοποιητικό θανάτου της», υπογραμμίζεται.

Επίσης, το κείμενο των FT κάνει και μια αναδρομή στην ιστορία του ναού της Αγίας Σοφίας -από την ανέγερσή της το 537 μ.Χ μέχρι τη μετατροπή της σε τέμενος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και σε μουσείο το 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ- σε μια κίνηση που προϊδέαζε για το κοσμικό μέλλον της Τουρκίας.

«Εν μέρει για να στραφεί μακριά η προσοχή από το πώς άδειασε η Οθωμανική Αυτοκρατορία που κατέρρεε την Τουρκία από Χριστιανούς με τις μαζικές σφαγές Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων», σημειώνεται πάντα στο ίδιο κείμενο.

Πηγή: Financial Times

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για MEDIA

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αφιέρωμα κόλαφος Le Point κατά Ερντογάν: Φέρεται ως διάδοχος του Μωάμεθ Β’, ο πόλεμος επί θύραις…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: