Έξω φρενών ο Χρυσοχοϊδης με Ισπανό ευρωβουλευτή: Πάρτε και εσείς μέρος του φορτίου που φορτωθήκαμε… (video)

File photo: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Θυελλώδης συζήτηση μεσω τηλεδιάσκεψης, διεξήχθηκε χθες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs / LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Συμμετείχαν από πλευράς της Ελλάδας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκςη, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Έξω φρενών ο κ. Χρυσοχοίδης απάντησε στον Ισπανό σοσιαλιστή ευρωβουλευτή, Domenec Ruiz Devesa, που μίλησε για ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα:

“Με πολύ σεβασμό θέλω να πω σε ορισμένους από τους ομιλητές ότι θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, όταν μιλάτε για ακροδεξιά. Η Ελλάδα έχει μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση, πιστή στις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα ιδανικά και πιστή στον νόμο και εφαρμόζει πιστά τον νόμο, το διεθνές δίκαιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή προστασία της Συνθήκης της Γενεύης. Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό είναι ανακριβέστατο και θα έλεγα, αν πραγματικά πιστεύετε στις αξίες αυτές, να απευθυνθείτε στην κυβέρνησή σας του κου Sanschez, να πάρει και αυτή ένα μέρος από αυτό που φορτώθηκε εδώ ο ελληνικός λαός αυτά τα χρόνια”.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, διαρθρώθηκε σε δύο συζητήσεις λόγω του μεγάλου αριθμού των φιλοξενουμένων.

Στην πρώτη συζήτηση συμμετείχε και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κας Ylva Johansson.

Στη δεύτερη συζήτηση συμμετείχε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), κ. Fabrice Leggeri, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο – Refugee Support Aegean, κ. Μίνως Μουζουράκης.

Η εν λόγω Επιτροπή σημειώνει, από πλευράς της, ότι η συζήτηση, αν και αποτελεί συνέχεια προηγούμενης σχετικής συζήτησης εντός Απριλίου για την κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, καθώς και τη διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης, εστιάζει περισσότερο στην κατάσταση στα θαλάσσια και χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και στον τρόπο, με τον οποίο επηρεάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και δη το δικαίωμα στο άσυλο, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε τα κάτωθι:

“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι και πάλι μαζί σας. Είναι η τρίτη φορά στην Επιτροπή LIBE και είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που άπτονται της φύλαξης και προστασίας των συνόρων μας και της μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου.

Στον απόηχο της μαζικής συγκέντρωσης περίπου 60.000 ανθρώπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο, πρέπει να σας πω ότι εκεί υπήρξε μια προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα, να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, χιλιάδες άνθρωποι, με στόχο που εξυπηρετούσε τα πολιτικά σχέδια του Προέδρου Erdogan και της γειτονικής χώρας. Νομίζω ότι όλη η Ευρώπη είδε με ποιον τρόπο προστατεύσαμε τα σύνορά μας, δεν πέρασε κανείς και ταυτόχρονα δεν πέρασε και στη Τουρκία η προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους και να τους χρησιμοποιήσει για τους δικούς της σκοπούς.

Κρατήσαμε, λοιπόν, όρθια την Ελλάδα, όρθια την Ευρώπη, κρατήσαμε τα σύνορά μας ασφαλή και πρέπει να σας πω ότι παραμένουμε εκεί με τις δυνάμεις μας σε επιφυλακή, προκειμένου να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο περιστατικό. Στο σημείο εκεί βρίσκονται και δυνάμεις της FRONTEX, οι οποίες ασκούν τα ίδια καθήκοντα με τις ελληνικές και παρακολουθούν όλα τα γεγονότα στην περιοχή και θέλω να σας πω ότι αυτή η κατάσταση μέρα με τη μέρα – σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των συνόρων μας – μονιμοποιείται. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα ελληνικά, φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα με τρόπο αποτελεσματικό και δε θα επιτρέψει σε κανέναν να γίνει εργαλείο, να χρησιμοποιήσει τα σύνορα αυτά για εργαλείο για άλλους πολιτικούς και στρατηγικούς σκοπούς.

Θέλω να σας πω ότι φέτος, το 2020, οι ροές είναι σημαντικά μειωμένες και αντιλαμβάνομαι ότι είναι σημαντικά μειωμένες και λόγω των γεγονότων που μεσολάβησαν τον Μάρτιο με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και λόγω του COVID, λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι ροές συνολικά – το πρώτο εξάμηνο και πέρυσι ήταν σχετικά χαμηλές – να είναι γύρω στο 50%. Οι ροές αυξήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπου, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, φανταζόμαστε όλοι ότι οι ροές θα είναι πάρα πολύ χαμηλές φέτος.

Εμείς αυτό το οποίο επιδιώκουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί η δημιουργία μιας ουσιαστικής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης της Ευρώπης, δηλαδή η επιχειρησιακή FRONTEX, με κάποιες χιλιάδες συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα αναλάβουν στα πιο κρίσιμα σημεία των ευρωπαϊκών συνόρων να προστατεύουν τη συνοριακή γραμμή. Και όλα αυτά πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στους έχοντες ανάγκη διεθνούς προστασίας, τους πρόσφυγες δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα κρατώντας ασφαλή τα σύνορα της Ευρώπης από πάρα πολλούς κινδύνους που ελλοχεύει η σημερινή πολύ κινητική πραγματικότητα, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμη κινητικότερη, διότι η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι πάρα πολύ ρευστή. Άρα, λοιπόν, βασική προτεραιότητα η FRONTEX, η ίδρυση της επιχειρησιακής FRONTEX, η στελέχωση και τελικά η αποστολή δυνάμεων στα πιο κρίσιμα σημεία.

Το δεύτερο ζήτημα που θέτω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορά στις επιστροφές. Οι επιστροφές είναι πάρα πολύ δύσκολες – θα το ξέρετε – όσων έχουν κριθεί ότι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Δυστυχώς η Τουρκία δε μας έχει απαντήσει ακόμη αν θα ξαναρχίσουν οι επιστροφές με βάση τη Δήλωση ΕΕ- Τουρκίαςt. Δε μας έχουν απαντήσει ακόμη, είναι η δεύτερη Νότα που κάναμε, προκειμένου να παραλάβουν αιτούντες άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις απερρίφθησαν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς επιδιώκουμε και θέλουμε τον διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο βέβαια της τήρησης των συμφωνιών και του σεβασμού των συνθηκών, έτσι ώστε όλα αυτά να λειτουργούν για το αμοιβαίο καλό.

Για τις επιστροφές ακόμη θέλω να πω, επίσης, ότι προσπαθούμε και μέσω FRONTEX και μέσω κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών με άλλα κράτη – μέλη, προκειμένου να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις επιστροφές αυτές προς τρίτες χώρες και ακόμη είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εθελοντικές επιστροφές, οι οποίες – κατά τη γνώμη μου – είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Ευχόμαστε και εργαζόμαστε, ως χώρα, πολύ σύντομα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας να υπάρξει, να εκπονηθεί η νέα Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης. Πιστεύω ότι θα είναι ένα βήμα ακόμη μπροστά για την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τα σύνορά μας, να είμαστε ασφαλείς, να εμποδίσουμε κάθε διέλευση όχι μόνο ανθρώπων αλλά και άλλων επικίνδυνων ουσιών, όπλων, trafficking και οτιδήποτε κινείται μέσα από τα σύνορά μας παράνομο, έτσι ώστε πραγματικά ο Ευρωπαίος πολίτης να γίνει ασφαλής και να νιώθει ασφαλής. Εμείς, πάντως, δηλώνουμε ότι αυτό που κάναμε τον Μάρτιο θα το συνεχίσουμε και θα το ενισχύσουμε. Και κάθε μέρα όλο και περισσότερο τα ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, στην περιοχή αυτή θα είναι απόλυτα ασφαλή”.

  • Ο ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε κατ΄ αρχάς ότι στη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής στις 2 Απριλίου αρκετά μέλη είχαν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες τους για την υγειονομική κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης λόγω της πανδημίας. “Χαίρομαι που είμαι σε θέση να αναφέρω ότι στα ΚΥΤ στα νησιά δεν καταγράφηκαν κρούσματα, ενώ στις Δομές Φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα δεν υπήρξε καμία απώλεια ζωής λόγω κορωνοϊού. Αυτά είναι θετικά νέα”.

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο Υπουργός σημείωσε ότι κατεγράφη πτώση της τάξης του 46% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και 92% στο τρίμηνο, αλλά παρ’ όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν 9.874 αφίξεις εντός του 2020. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό, που αυξάνει την πίεση σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα υποδοχής στα νησιά, καθώς και στις υπηρεσίες ασύλου, συμπλήρωσε.

“Όλοι γνωρίζουμε πώς χρησιμοποιήθηκε η μετανάστευση ως μέσο για την προώθηση γεωπολιτικών στόχων και τη σημερινή κατάσταση στο Αιγαίο Πέλαγος. Για να απαντηθεί αυτή η πρόκληση, ελήφθη σειρά αποφάσεων, μεταξύ άλλων η ενίσχυση των επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή. Η ηγεσία της ΕΕ βρέθηκε στον Έβρο για να δει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει. Έχει ενισχυθεί σημαντικά και η δράση της Ακτοφυλακής δίνοντας έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό σκαφών πριν εισέλθουν σε ευρωπαϊκά ύδατα με στόχο να αποφευχθεί μία μη εξουσιοδοτημένη διάβαση συνόρων. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν στη θωράκιση της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας”, επεσήμανε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία με την τουρκική Ακτοφυλακή παραμένει δύσκολη και διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. “Φέτος είχαμε μόνο ένα περιστατικό που οδήγησε σε απώλεια ζωής στη θάλασσα. Χάσαμε ένα άτομο. Πρόκειται για πολύ θλιβερό συμβάν, αλλά τα προηγούμενα χρόνια είχαμε περισσότερα τέτοια περιστατικά”, είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μετακινήσεις ατόμων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, συγκεκριμένα 17.000 άτομα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 7.000. Παρά τις αφίξεις, κατέστη εφικτή και η μείωση του πληθυσμού στα ΚΥΤ στα νησιά κατά 23%. Επίσης, παρά την πίεση της πανδημίας, εκδόθηκαν 46.000 αποφάσεις επί αιτήσεων για χορήγηση ασύλου, αύξηση της τάξης του 88% σε σχέση με πέρσι. Ο αριθμός των αιτήσεων, επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση είναι 100.000.

Είναι σημαντικό, τόνισε, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για νέα Κέντρα στα νησιά και να οριστικοποιηθεί το θέμα της χρηματοδότησης, αλλά και να αναβαθμιστεί η ασφάλεια στα νησιά και του ψηφιακού μετασχηματισμού της διαδικασίας ασύλου. Η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενσωμάτωση, διαβεβαίωσε, συνεργαζόμενη με διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το πρόγραμμα “Helios”.

Τέλος, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, τόνισε. Το θέμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει καίριο τμήμα του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, αφού αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια των ελληνικών Αρχών, με την βοήθεια της ΕΕ, να εμποδίσουν την μαζική είσοδο μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σημείωσε ότι μια παρόμοια απόπειρα στο μέλλον δεν πρέπει να αποκλειστεί και για το λόγο αυτό η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση και είναι προετοιμασμένη ώστε να αποφευχθεί μια παρόμοια προσπάθεια μαζικής εισόδου όπως τον περασμένο Μάρτιο.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για την μετεγκαταστάση μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα καθώς και την επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και για το λόγο αυτό , με την υποστήριξη της ΕΕ, ενισχύεται το πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως η πρώτη πτήση με εθελοντικές επιστροφές στο Ιράκ θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία για την μετεγκατάσταση πάνω από 1200 ασυνόδευτων ανηλίκων σε 13 ευρωπαϊκές χώρες υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αυτή η πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην απαιτούμενη αλληλεγγύη και την κατανομή βαρών από τις επιβαρυμένες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε την ανάγκη υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα μαζί με τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής, πιέζει ενόψει των διαπραγματεύσεων για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

  • Η κ. JOHANSSON

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, στην εισαγωγική της τοποθέτηση της, αναφερόμενη στις ανησυχίες που οδήγησαν στην σύγκλιση της Επιτροπής LIBE για παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) και περιστατικά βίας, τόνισε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες αυτές υπογραμμίζοντας ότι οι επαναπροωθήσεις σαφέστατατα απαγορεύονται. Ο καθένας, σημείωσε, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί άσυλο και όλες οι κατηγορίες για επαναπροωθήσεις και βία θα πρέπει να ερευνηθούν και εξέφρασε την πεποίθηση τις ότι οι εθνικές Αρχές θα το πράξουν. Η Επιτροπή, πρόσθεσε, ότι δεν έχει την εξουσία να διερευνήσει καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών Αρχών των κρατών-μελών, ωστόσο αναμένει ότι οι εθνικές αρχές θα διερευνήσουν τις καταγγελίες αυτές.

H Επίτροπος Johansson σημείωσε ότι δεν λαμβάνει αναφορές για επαναπροωθήσεις μόνο σχετικά με την Ελλάδα, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη έρευνας τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα καταπατώντας τις ευρωπαϊκές μας αξίες”. Για το λόγο αυτό, ανέφερε η κα Johansson, έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού που θα να ελέγχει και να εξακριβώνει καταγγελίες σχετικά με επαναπροωθήσεις.

Αναφερόμενη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διαχείρισης του μεταναστευτικού, η Επίτροπος κατ’ αρχάς εξήρε τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν κρούσματα κορωνοιού στα κορεσμένα κέντρα μεταναστών στα νησιά, κάτι που αν συνέβαινε, θα ήταν καταστροφικό. Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες των ελληνικών Αρχών από κοινού με την Επιτροπή για την απομάκρυνση περισσοτέρων των 3.000 ευάλωτων ατόμων από τα Κέντρα και κυρίως την επιτυχία του προγράμματος για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Επίτροπος επαίνεσε εξάλλου την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στην σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου τους τελευταίους μήνες, ενώ συνεχάρη τη χώρα μας για τον νέο νόμο περί ασύλου, αλλά και τις αλλαγές που επήλθαν σε αυτόν ύστερα από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, η Επίτροπος Johansson, αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες Υπουργούς για την πολύ καλή συνεργασία και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, επανέλαβε ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες και απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν όλες τις σχετικές καταγγελίες. “Δεν δικαιούνται όλοι άσυλο, αλλά όλοι δικαιούνται συμπεριφορά σύμφωνη προς τις αξίες μας. Όταν κάποιος κάνει αίτηση για άσυλο, κάνει έκκληση στις ευρωπαϊκές αξίες. Και αυτή την έκκληση θα πρέπει να την τιμήσουμε” τόνισε η Επίτροπος εν κατακλείδι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Στη συνέχεια, ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από συντονιστές, αναπληρωτές συντονιστές και μέλη των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Παραθέτουμε τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων:

Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη / EΛΚ: Ξέρουμε ότι εδώ και 5 χρόνια η Ελλάδα έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης του προβλήματος με απόλυτα σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων και κυρίως φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και προωθώντας εκείνες τις πολιτικές που υπηρετούν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εναρμονίζονται με το Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε παρούσα την τουρκική προπαγάνδα…Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μόλις προχθές είπε ότι το πρόβλημα θα επαναληφθεί, όταν περάσει η κρίση της πανδημίας. Η απειλή είναι ζωντανή και είναι παρούσα. Έχουμε και έναν άλλο αόρατο εχθρός, για τον οποίο διασύρεται η χώρα μου και πρέπει να πάρουμε όλοι θέση. Υπάρχει μία ψευδής είδηση εδώ και 4 μήνες ότι δήθεν υπήρξε θύμα ή ότι δήθεν υπήρξαν απωθήσεις, στις οποίες αναφέρθηκε και η Επίτροπος. Αυτό όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά λυπούμαι που θα πω ότι αυτές οι ψευδείς ειδήσεις έχουν υιοθετηθεί από τον ξένο Τύπο και διασύρεται η χώρα χωρίς μαρτυρίες και χωρίς αποδείξεις.

Domenec Ruiz Devesa / Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: Ακούγοντας τους τρεις Έλληνες Υπουργούς, θα έλεγα, με όλον τον σεβασμό, ότι έχει κανείς την αίσθηση ότι δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια Χριστιανοδημοκρατών, αλλά μάλλον της Ακροδεξιάς. Οι μετανάστες περιγράφονται ως αρνητικό φαινόμενο και ο απώτατος στόχος είναι η θωράκιση των συνόρων. Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για “early detention”, ίσως ήθελε να πει “early detection”. Η λογική των αδιαπέραστων συνόρων είναι ασύμβατη με το δικαίωμα στο άσυλο και την αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας. Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διευκολύνει αυτές τις αιτήσεις, αλλά ούτε να δράσει σύμφωνα με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα…Έχουμε δει βίντεο σε ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel μέλη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, φορώντας μάσκες, να πυροβολούν στη θάλασσα, να καταστρέφουν σκάφος προσφύγων και να τους εγκαταλείπουν στη θάλασσα. Έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα στην Ελλάδα και πώς στοχεύει η κυβέρνηση να δώσει τέλος σε τέτοιου είδους περιστατικά;

Sophia Ιn ‘t Velt / Renew Europe: Κάθε φορά που συζητάμε το θέμα των επαναπροωθήσεων με την Επίτροπη, μας λέει ότι αυτές είναι παράνομες και το θέμα κλείνει εκεί. Εάν, όμως, λαμβάνουμε σε τακτική βάση ανησυχητικές αναφορές, και ίσως να μιλάμε και για πιθανά θύματα, δεν αρκεί να λέμε ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Πρέπει να το διευρενήσετε. Είναι καθήκον σας.

Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Έχουμε ανάγκη από ένα συνολικό πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου. Η Επιτροπή πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με τις μη συνεργάσιμες χώρες και να αρχίσει να δουλεύει με την πλειοψηφία που θέλει απεγνωσμένα μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η Επιτροπή δεν μπορεί να νομοθετεί από κοινού με τα κράτη-μέλη και μετά να έρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο για μία υπογραφή. Δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι,

Tineke Strik / Ομάδα Πρασίνων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: Η εν λόγω ευρωβουλευτής ανέφερε 4 ονόματα ατόμων (2 Σύροι και 2 Πακιστανοί) που φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους ή να τραυματίστηκαν σοβαρά μετά τους πυροβολισμούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Υπάρχουν και άλλα τέσσερα θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη, σημείωσε. Οι ξεκάθαρες αποδείξεις υπάρχουν χάρη στο πολύ σοβαρό έργο ερευνητών. Εάν θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, χρειαζόμαστε πολιτική αξιολόγηση των γεγονότων αυτών και μία ισχυρή αντίδραση από την ΕΕ. Η Ελλάδα αντέδρασε με έλλειψη συνοχής στις αναφορές αυτές. Στην αρχή απέρριψαν τους ισχυρισμούς, στη συνέχεια είπαν ότι οι σφαίρες προήλθαν από την τουρκική πλευρά. Άρα υπήρξαν επιθέσεις. Οι τρεις Έλληνες Υπουργοί απέφυγαν σήμερα εντελώς το θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Η φύλαξη των συνόρων είναι κοινή ευθύνη, όπως είπε και η Πρόεδρος της Επιτροπής, επομένως η Επιτροπή πρέπει να απαντήσει στις αναφορές για τα γεγονότα στα σύνορα, ειδικά τώρα που οι ελληνικές Αρχές είναι σε φάση ολικής άρνησης. Καλώ την Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα αυτό, να καταδικάσει τους πυροβολισμούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα, να διερευνήσει πώς συνέβησαν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι. Μόνο η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Τι μήνυμα στέλνει η Επιτροπή, όταν άνθρωποι πυροβολούνται στο κατώφλι μας;

Tom Vandendriessche / Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID): Η κρίση στα σύνορα με τον εκβιασμό του σουλτάνου Erdogan ήταν πολύ σοβαρή. Επισκέφτηκα την περιοχή. Όλοι με τους οποίους μίλησα είπαν ότι η κατάσταση θύμιζε πόλεμο. Έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Και θέλω να ρωτήσω τους Έλληνες Υπουργούς: Έχετε επαρκείς πόρους; Χρειάζεστε περισσότερη στήριξη; Πώς μπορούμε νε βοηθήσουμε κι άλλο προκειμένου να φυλάγουμε τα σύνορά μας με ισχυρό, αλλά και ανθρώπινο τρόπο;

Cornelia Ernst /Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών: Επί μήνες η Ελλάδα πραγματοποιεί επαναπροωθήσεις. Υπάρχουν πολλά βίντεο επιθετικών ενεργειών από ελληνικής πλευράς. Φαίνεται ότι υπάρχουν και συστηματικές επιστροφές. Και θέλω να ρωτήσω, εάν οι Υπουργοί θα διερευνήσουν αυτές τις καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά διαφανή τρόπο. Καλώ και την Επιτροπή να δράσει και όχι απλώς να μιλάει. Είναι το πλωτό φράγμα, που θέλει να τοποθετήσει η Ελλάδα, συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες; Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό.

  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

Στη δευτερολογία του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προέβη στις κάτωθι παρατηρήσεις:

“Καταρχήν με πολύ σεβασμό θέλω να πω σε ορισμένους από τους ομιλητές ότι θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, όταν μιλάτε για ακροδεξιά. Η Ελλάδα έχει μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση, πιστή στις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα ιδανικά και πιστή στον νόμο και εφαρμόζει πιστά τον νόμο, το διεθνές δίκαιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διεθνή προστασία της Συνθήκης της Γενεύης. Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό είναι ανακριβέστατο και θα έλεγα, αν πραγματικά πιστεύετε στις αξίες αυτές, να απευθυνθείτε στην κυβέρνησή σας του κου Sanschez, να πάρει και αυτή ένα μέρος από αυτό που φορτώθηκε εδώ ο ελληνικός λαός αυτά τα χρόνια.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η οποία φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, πέρυσι έρχονταν κάθε μέρα με βάρκες 500 άτομα, με μικρά παιδιά και η Ελλάδα άνοιγε την αγκαλιά της. Και φιλοξενεί όλους αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, πολιτικά να μιλάτε για ακροδεξιά. Ειλικρινώς! Και σας παρακαλώ πολύ να το πάρετε πίσω! Και όποιος πραγματικά πιστεύει στις αξίες αυτές να κάνει μια προσπάθεια με όλους τους συναδέλφους του Κοινοβουλίου, να πειστούν οι κυβερνήσεις να δείξουν μια έμπρακτη αλληλεγγύη. Και να παράξουμε, να εκπονήσουμε μια νέα πολιτική ασύλου, η οποία πραγματικά θα κατανέμει τα βάρη.

Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο, κύριε Devesa, ότι εμείς στις εκλογές τις τελευταίες διώξαμε την ακροδεξιά. Δηλαδή η ακροδεξιά – η Χρυσή Αυγή – βγήκε από το Κοινοβούλιο. Κι από εκεί που ήταν μια μάστιγα στην ελληνική κοινωνία, σήμερα είναι απλά στα δικαστήρια. Αυτό να το γνωρίζετε! Και κυριαρχεί το δημοκρατικό στοιχείο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ελληνική κοινωνία. Και έφυγαν αυτές οι – πραγματικά – παθογένειες, που λόγω της κρίσης εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Τώρα σε σχέση με τα ζητήματα που θέσατε για τις επαναπροωθήσεις, δεν μπορείτε να μιλάτε για την Ελλάδα μ’ αυτό τον τρόπο. Η Ελλάδα είναι μια βασανισμένη χώρα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος σταθμός, σχεδόν ο μοναδικός σταθμός, μετά και το κλείσιμο της Λιβύης και του Μαρόκου, είναι η μοναδική είσοδος στην Ευρώπη για όλους τους δυστυχισμένους ανθρώπους. Και δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα τα οποία εννοείτε ή υπονοείτε. Όπως επίσης όταν μιλάτε για θανάτους, παρακαλώ πολύ ο θάνατος ενός ανθρώπου, και μάλιστα ενός νέου ανθρώπου, είναι τραγικό ζήτημα. Και δεν μπορούμε να αναφερόμαστε με τόσο μεγάλη ευκολία στον θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

Άκουσα για ελεύθερους σκοπευτές. Μα, η ελληνική αστυνομία δεν έχει ελεύθερους σκοπευτές. Δεν έγινε χρήση όπλων. Έγινε χρήση κάποιων απλών αστυνομικών μέτρων. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα με χιλιάδες – προσέξτε – με χιλιάδες μάτια που ήταν εκεί και παρατηρούσαν από όλη την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο. Είχε εκατοντάδες media, σταθμούς τηλεοράσεων, υπήρχαν δηλαδή παρατηρητές. Και τους τελευταίους τρεις μήνες είναι εκεί και η FRONTEX. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Ελλάδα τόσο εύκολα. Εάν υπάρχει καταγγελία, να την στείλετε να διερευνηθεί. Και οι έρευνες από την πλευρά των Υπηρεσιών γίνανε. ‘Ολα είναι ισχυρισμοί των Τούρκων και δεν ξέρω με ποιον τρόπο έχει συγκεντρωθεί αυτό το υλικό από την πλευρά της Τουρκίας, εννοώ από το έδαφος της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι η πλέον αυτή τη στιγμή βεβαρυμμένη χώρα, μια χώρα με μικρό πληθυσμό, με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και για λόγους ανθρωπισμού και για λόγους αφοσίωσης στις αξίες και για λόγους αφοσίωσης και σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες”.

Μετά το πέρας των δευτερολογιών των Ελλήνων Υπουργών, τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ορισμένα μέλη της εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν απαντήθηκαν συγκεκριμένες ερωτήσεις τους. “Εμείς θα προβούμε σε πολιτική αξιολόγηση της μη απάντησης”.

Νέα διεθνής καμπάνια για το ασφαλές άνοιγμα ελληνικού τουρισμού: Εντυπωσιακό βίντεο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: