Εθισμένος στο ψέμα ο Πρόεδρος Τραμπ, αρνείται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα

Στιγμιότυπο από την εβδομαδιαία διαμαρτυρία Black Lives Matter στο Λος Άντζελες, Διαδηλωτής κρατά αυτο το πανό που δείχνει τον πρόεδρο Τραμπ. EPA, CHRISTIAN MONTERROSA




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατηγορηθεί για fake news και ιστορίες συνωμοσίας.

Αυτή τη φορά όμως δείχνει να το παράκανε.

Ο Αμερικανός ηγέτης δεν δίστασε να βγει πανηγυρικά στα ΜΜΕ δηλώνοντας για την πρόοδο που υπάρχει  στην οικονομία, την μείωση της ανεργίας αλλά και την ύφεση  της πανδημίας.

Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης και των Δημοκρατικών, όπως ήταν λογικό. Αρχικά ο Joe Biden απάντησε λέγοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εθελοτυφλεί και προσπαθεί να υποβαθμίσει τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν την Αμερικανική κοινωνία με απώτερο σκοπό την προσήλωση του στην προεκλογική του καμπάνια. Εν συνεχεία, ο Γερουσιαστής Bernie Sanders κατηγόρησε τον Trump ως παθολογικό ψεύτη και αρνητή της αλήθειας.

  • Οι αριθμοί είναι άκρως απογοητευτικοί καθώς η ανεργία παραμένει ψηλά στο 11.1% για τον μήνα Ιούνιο, γεγονός που δεν αφήνει χώρο για πανηγυρισμούς. Επίσης οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα έξαρση του ιού καθώς χιλιάδες  Αμερικανοί πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής ενώ το re-open της οικονομίας είναι βασισμένο σε σαθρά θεμέλια, με τους εργαζόμενους να μην έχουν πλήρη εγγύηση για την ασφάλειά τους από το κράτος και τους εργοδότες τους.

Επιπροσθέτως, ο Ηγέτης της Μειοψηφίας της Γερουσίας, Chuck Schumer, φέρνει στο φως επίσημα στοιχεία από ειδικούς που κάνουν λόγο για παραπάνω από 130 χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό ενώ τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 700 χιλιάδες σε μια εβδομάδα. Ο έμπειρος Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης έφερε προς ψήφιση νομοσχέδιο για την έμπρακτη φροντίδα των παιδιών και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν για ακόμη μια φορά τα μέτρα ανακούφισης που πρότειναν οι Δημοκρατικοί.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε πανηγυρικά στο «αγαπημένο» του twitter πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά το φθινόπωρο, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

  • Με την συνεχή άρνηση των Ρεπουμπλικάνων για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, οι Δημοκρατικοί τονίζουν πως εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν στα πρόθυρα της εξαθλίωσης διότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις όπως η πληρωμή του ενοικίου και η σίτιση.

Ωστόσο, ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει την άρνηση του «πλανητάρχη» να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται την προεκλογική του καμπάνια. Πριν από μερικές εβδομάδες, έκανε μεγάλο κάλεσμα στην Tulsa της Οklahoma. Την ώρα που οι Δημοκρατικοί ανακοίνωναν πως δεν θα προχωρήσουν σε ανοικτές εκδηλώσεις, ο Trump έκανε ακριβώς το αντίθετο, αδιαφορώντας για την υγεία όλων.

Παρόλα αυτά, παρά το κάλεσμα και τις υποσχέσεις για λαοθάλασσα, λίγοι ήταν εκείνοι που ρίσκαραν να βρεθούν στο στάδιο. Αξιοσημείωτο σε όλο αυτό είναι πως  μια ομάδα νέων του διάσημου Tik-Tok ξεγέλασε τους οργανωτές κλείνοντας θέσεις στις οποίες δεν κάθισε ποτέ κανείς. Ο Trump σοκαρίστηκε μόλις βρέθηκε σε ένα σχεδόν άδειο στάδιο, γεγονός που προκάλεσε έντονο γέλιο στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Και επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος αρέσκεται στο να προσαρμόζει τα δεδομένα στα μέτρα του, η Γερουσιάστρια Kamala Harris (California), κατέκρινε την απόφαση του να σταματήσει η χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Trump θεωρεί πως ο Π.Ο.Υ είναι ελεγχόμενος από την Κίνα, την οποία κατηγορεί συνεχώς για την εξάπλωση του ιού. Όμως η αλήθεια είναι αλλού.

Η Harris κάνει λόγο για επιπόλαιη απόφαση που θα έχει συνέπειες εις βάρος των ΗΠΑ καθώς με την απόσυρση από τον οργανισμό, αποδυναμώνεται και η εξωτερική πολιτική της χώρας. Επίσης γίνεται λόγος για θέατρο από πλευράς Trump διότι ο Π.Ο.Υ είχε ενημερώσει εξαρχής για την έξαρση του COVID-19 αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας και δεν γίνουν μαζικά test.

Ο Αμερικανός ηγέτης όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα εξαρχής αλλά τον πρώτο καιρό έκανε λόγο για fake news. Εν συνεχεία τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν αρκετά ενώ τα οικονομικά πακέτα «μαμούθ» έδειξαν να ευνοούν μόνο τους φίλους του προέδρου και τους δισεκατομμυριούχους. Νοσοκομεία φωνάζουν για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και είδη πρώτης ανάγκης.

  • Παρά λοιπόν τις προειδοποιήσεις του Π.Ο.Υ, ο Trump προτίμησε να παίζει golf και να υποβαθμίζει το πρόβλημα. Και αφού οι αριθμοί τον πρόδωσαν αποφάσισε να παίξει ακόμη ένα show. Όλοι όμως γνωρίζουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτίμησε να βάλει σε κίνδυνο την ίδια του τη χώρα αντί να ακυρώσει τις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα. Όσο υπήρχε χρόνος δεν το έκανε, εσκεμμένα, φουντώνοντας έτσι τις φήμες που μιλούν για παρασκηνιακό παιχνίδι μεταξύ Trump και Xi Jinping.

Εν κατακλείδι ο Donald Trump είναι εθισμένος στο ψέμα και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει την δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Η άρνησή του να αποδεχθεί την πραγματικότητα είναι ξεκάθαρα από επιλογή και ιδεολογία.

Ας μην ξεχνάμε, ο Trump λειτουργεί με όρους  και τακτικές businessman και όχι πολιτικού. Αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσουν οι Αμερικανοί πολίτες. Στις εκλογές του φθινοπώρου θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν με έναν παθολογικό ψεύτη ή με μια σοβαρή ηγεσία.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το προβάδισμα, λόγω εξελίξεων, του Τζο Μπάιντεν: Κλείνει μέτωπα, τον βοηθά και ο …Τραμπ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: