Έσωσε την τιμή της: Η Γαλλία είχε δίκιο να καταγγείλει την αδιαφορία του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία

File Photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με την υπουργό Άμυνας Φλορένς Παρλί. EPA, LUDOVIC MARIN




Αποσυρόμενη από την επιχείρηση Sea Gardian υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη αντίδρασης της Δυτικής Συμμαχίας στη διαμάχη μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, η Γαλλία υιοθετεί μια αποφασιστική στάση, αλλά δικαιολογημένη από την επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό υποστηρίζει ο Hadrien Desuin, ειδικός σε διεθνή και αμυντικά θέματα, και συγγραφέας του La France atlantiste ou le naufrage de la diplomatie (εκδόσεις  du Cerf, 2017), στην εφημερίδα Le Figaro.

  • Είχε δίκιο η Γαλλία να αποσυρθεί από την Επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη διαιτησίας από την Ατλαντική οργάνωση στη διαμάχη με την Τουρκία;

Hadrien DESUIN: Η Γαλλία σώζει την τιμή, αφού το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να πάρει θέση ως προς το ναυτικό συμβάν μεταξύ του γαλλικού και τουρκικού στόλου στα ανοιχτά της Λιβύης. Αυτή η γαλλική αντίδραση είναι μία κίνηση προς το «μεγάλο αμερικανό αδελφό», η οποία δίνει ουσία στην αναφορά του «εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ», που αναφέρθηκε πριν από την τελευταία σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Λονδίνο, τον περασμένο Δεκέμβριο. Είναι μια χειρονομία, σε μικρότερη κλίμακα, φυσικά,  που παραλληλίζεται με τη γκωλική απόσυρση  του 1966.  

Η Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), η οποία παραμένει υπό αμερικανική εποπτεία, «μισεί» να αναφερθεί στο θέμα της Τουρκίας, ένα πραγματικό στρατηγικό ταμπού. Σε ιδανική τοποθεσία, απέναντι στο Νότο της Ρωσίας και στα δυτικά της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία είναι το επίκεντρο του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ και εξηγεί τη νατοϊκή αδιαφορία απέναντι στην παράνομη υποστήριξη του Erdogan στους τζιχαντιστές και τις πολιτοφυλακές των αδελφών μουσουλμάνων της Μισράτα και της Τρίπολης.

Δεν είναι τόσο ζήτημα της υποστήριξης της κυβέρνησης μαριονέτα του Fayez El Saraj ή της συγκράτησης του στρατάρχη Haftar στη Βεγγάζη, η Ουάσινγκτον φοβάται απλά, ότι η Λιβύη του Haftar θα γίνει ρωσικό προτεκτοράτο στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το συριακό μοντέλοΈτσι, η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ επέτρεψαν στην Τουρκία να χτυπήσει στη Συρία, στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη, χωρίς να αντιδράσουν ποτέ για την  αυταρχική και στρατιωτική εκτροπή, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Άγκυρα.

  • Πώς να γίνει κατανοητή η σιωπή του ΝΑΤΟ;

Hadrien DESUIN: Το DNA του ΝΑΤΟ είναι η στρατηγική απώθηση της Ρωσίας, τίποτα περισσότερο. Οι παράλληλες αποστολές του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή μπορεί να ερμηνευθούν ως επέκταση αυτής της κύριας αποστολής: αγωνιζόμαστε στη Μέση Ανατολή πρώτα απ ‘όλα ενάντια στην επιστροφή ή την ανάπτυξη της  Ρωσίας στην περιοχή. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θεωρείται αρκετά δευτερεύων, είναι ένα ενέχυρο στον αγώνα κατά της Μόσχας. Αυτή η τάση τονίστηκε από τότε, που οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εντάχθηκαν στη Ατλαντική συμμαχία και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα ανατολικά.

Η σιωπηρή υποστήριξη  προς την Τουρκία στην υπόθεση Courbet μπορεί να  αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης,  ως αντάλλαγμα την επικύρωση εκ μέρους της  Τουρκίας των νέων αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, τα οποία εξακολουθούν να αποβλέπουν στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ έχει στην πραγματικότητα λάθος αντίπαλο. Η Τουρκία είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την ασφάλεια της Μεσογείου και της Ευρώπης από τη Ρωσία. Έτσι, η Τουρκία, χωρίς κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει τις ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές στη Συρία και τη Λιβύη, ενάντια στα δικά μας συμφέροντα ασφάλειας (τρομοκρατία στο Σαχέλ και παράνομη μετανάστευση).

  • Η πολιτική της Άγκυρας απειλεί όλο και περισσότερο τα γαλλικά συμφέροντα;

Hadrien DESUIN: Αυτή είναι μόνο η αρχή γιατί είναι πολύ πιθανό ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν, ο Erdogan είναι ικανοποιημένος με τις επιθέσεις σε αδύναμες ή μεσαίες δυνάμεις και αυτό σίγουρα δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία διαμάχη μεταξύ του Γάλλου και Τούρκου προέδρου, αλλά η υπόθεση μιας πιο σοβαρής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και  Γαλλία πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

Η υπόθεση Courbet είναι μια προειδοποίηση, ειδικά καθώς ο Erdogan έχει ισχυρά δίκτυα επιρροής, τόσο στη Γαλλία όσο και στα Βαλκάνια. Η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει τώρα να ενισχυθεί.

  • Δικαιολογείται ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ΝΑΤΟ;

Hadrien DESUIN: Ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ήταν να συμβάλει στην προηγμένη άμυνα της Ευρώπης. Μόλις η Άγκυρα στραφεί εναντίον της Ευρώπης και ιδιαίτερα εναντίον της Γαλλίας, το ενδιαφέρον να υπάρχει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ είναι ανύπαρκτο. Η Τουρκία είναι ο Δούρειος ίππος του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό η Γαλλία θέλει τόσο πολύ την ανάπτυξη μιας Ευρώπηw της άμυνας, η οποία θα της επέτρεπε να απελευθερωθεί από την αμερικανική δύναμη, αλλά και από την τουρκική απειλή. Δυστυχώς όμωςείναι μόνη.

ΠΗΓΗ: «La France a eu raison de dénoncer la complaisance de l’OTAN envers la Turquie»

Γαλλία και Τουρκία βρίσκονται «λίγο πριν από τη διαταγή να ανοίξουν πυρ»: Πραγματικά θυμωμένος ο Μακρόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: