Ερευνα: Οι Ελληνες συνδέουν πίστη και ηθικές αξίες περισσότερο από κάθε άλλον στην Ευρώπη

ekklisa nafplio naos pappas 1000

File Photo: Από τον εορτασμό της μικρής εκκλησίας Αγίων Αναργύρων στο Ναύπλιο, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Το μεγαλύτερο ποσοστό θρήσκων πολιτών έχει η Ελλάδα μεταξύ 13 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν σε έρευνα του Pew Research Center.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων στην Ευρώπη (53%) που συνδέουν την πίστη με την ηθική, ακολουθούμενη από τους Βούλγαρους (53%), και τους Σλοβάκους (45%). Ωστόσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σχετικά λίγοι άνθρωποι λένε πως είναι αναγκαίο  να πιστεύει κανείς στο Θεό για να είναι και ηθικός: Ενδεικτικά 9% στη Σουηδία, 14% στην Τσεχία και 15% στη Γαλλία.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι πολίτες χωρών με χαμηλότερο ΑΕΠ είναι πολύ πιθανό να απαντούν ότι η πίστη στο Θεό είναι απαραίτητη για να είναι κανείς ηθικός και να έχει ηθικές αξίες. Με άλλα λόγια υπάρχει μία αντιστρόφως ανάλoγη σχέση μεταξύ κατά κεφαλήν  ΑΕΠ και του αριθμού των κατοίκων που συνδέουν Θεό και Ηθική.

Τα ποσοστά των κατοίκων σε διάφορες χώρες που συνδέουν Πίστη και ηθικές αξίες. Πηγή: Pew Research Center

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 49% όσων έχουν υψηλό εισόδημα συνδέει την πίστη με την ηθική. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 59% στα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι μεγαλύτερες διχοτομήσεις εμφανίζονται στην ηλικία, στην εκπαίδευση και στην πολιτική τοποθέτηση. Στην Ελλάδα μόνον ο ένας στους τρεις νέους 18-29 ετών (31%) συνδέει πίστη και ηθική. Το ποσοστό διπλασιάζεται στους άνω των 50 (65%).

Υψηλές θέσεις καταλαμβάνει η Ελλάδα σχετικά με τη σημασία της προσευχής, καθώς το 73% των Ελλήνων απάντησε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του, ενώ σε ερώτηση για τον Θεό το ποσοστό όσων απάντησαν το ίδιο ανήλθε στο 82%.

Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Την χώρα μας ξεπερνά μόνο η Τουρκία όπου το 89% δηλώνει ότι ο Θεός και η προσευχή έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Πηγή Eρευνας: Pew Research Center, Πρωτότυπος τίτλος έρευνας: The Global God Divine

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο  NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» για τα παιδιά μέχρι 12 ετών: Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: