Ερχονται κάμερες σώματος στην ΕΛ.ΑΣ. στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου

File Photo: Ανδρες των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας. EPA/FILIP SINGER




Στο «γερμανικό μοντέλο» ως προς τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς καταλήγει η ΕΛ.ΑΣΣκοπός ο «live» έλεγχος παραβατικότητας σε συγκεκριμένες συνθήκες (βίαιες διαδηλώσεις, δύσκολες επιχειρήσεις κλπ) αλλά να προσθέτει μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας κατά των κρουσμάτων υπερβολικής βίας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών που θα επιλεγούν έχουν ήδη καθοριστεί, ενώ σχετική γνωμοδότηση έχει εκδώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» το έως τώρα σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει δύο ειδών κάμερες: Τις φορητές και τις κάμερες «σώματος».

Οι φορητές κάμερες προβλέπεται να δοθούν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ. Θα στηρίζονται σε ένα κοντάρι που θα κρατά ένας από τους αστυνομικούς της διμοιρίας και θα χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων. Θα ενεργοποιείται με απόφαση του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και αμέσως το παρευρισκόμενο πλήθος θα ενημερώνεται για τη λειτουργία της κάμερας. Σε αντίθεση με όσα εφαρμόζονται στο εξωτερικό, η κάμερα θα έχει δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας.

Στην πρώτη πιλοτική περίοδο εφαρμογής του μέτρου η ΕΛ.ΑΣ. θα προμηθευτεί ένα πολύ περιορισμένο αριθμό τέτοιων καμερών ούτως ώστε να ελεγχθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητά τους. Θα είναι αδιάβροχες, αντικραδασμικές, ενώ θα έχουν και αντιχαρακτική προστασία. Σε περίπτωση απώλειας, η κάμερα θα απενεργοποιείται «κεντρικά», ενώ το βίντεο θα είναι κρυπτογραφημένο και η πρόσβαση σε αυτό θα απαιτεί ειδικό κωδικό.

Παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά θα έχουν και οι κάμερες «σώματος». Θα έχουν μέγεθος κινητού τηλεφώνου και θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών. Θα δοθούν πρωτίστως σε δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα αστυνομικούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Δράση. Στην εξωτερική πλευρά τους θα έχουν ένα εμφανές κόκκινο φως ώστε να είναι σαφές πότε βρίσκονται σε λειτουργία και πότε όχι. Οπως και στην περίπτωση των φορητών καμερών, ο αστυνομικός θα ενημερώνει τον ελεγχόμενο όταν ενεργοποιεί την κάμερα. Οι συσκευές –μερικές δεκάδες στην α΄ φάση εφαρμογής του μέτρου– θα έχουν δυνατότητα να μεταδίδουν (μέσω του κρυπτογραφημένου δικτύου Police on Line) σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας.

Tα βίντεο θα διατηρούνται αποθηκευμένα στις κάρτες μνήμης των καμερών για διάστημα –πιθανόν– 14 ημερών και στη συνέχεια θα διαγράφονται. Η όλη διαδικασία θα υπόκειται στους περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας για τα προσωπικά δικαιώματα. Σε περίπτωση που οι κάμερες καταγράψουν ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα, το οπτικό υλικό διατηρείται για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα.

Με κάμερες είναι εξοπλισμένοι οι αστυνομικοί και σε άλλες χώρες πλην της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Ισπανία. Η χρήση τους διεθνώς αποτιμάται θετικά, καθώς μειώνονται οι επιθέσεις κατά αστυνομικών, τα περιστατικά αυθαιρεσίας από ένστολους, ενώ συχνά τα βίντεο βοηθούν στη διαλεύκανση «δύσκολων» υποθέσεων.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πάντως εν αναμονή της τελικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Δύο τραυματίες αστυνομικοί μετά από συμπλοκή με εμπόρους ναρκωτικών στη Σπάρτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: