Επτά προτάσεις για την επιστροφή στη Χριστιανικότητα του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη της ισλαμικής συμμορίας του προσεύχονται στην Αγία Σοφία που μετέτρεψε σε τζαμί. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Tων ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΗΠΟΥΡΟΥ
και ΠΑΣΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (*)

Μια Αγία Σοφία με τόσους μπερντέδες,
δεν θέλει UNESCO αλλά μια TURKESCO” {1}

Το λάθος όσων καλοπροαίρετα έσπευσαν να προτείνουν αντίποινα για την Αγία Σοφία δείχνει  ότι δεν έχουν σχέση με αυτά που στα χρόνια των μνημονίων ονομάστηκαν “ισοδύναμα μέτρα”. 

Εμείς λοιπόν λέμε ότι τα αντίποινα, στην ουσία δηλαδή οι προτάσεις, απέναντι στη μετατροπή σε τζαμί αυτού του πιο λαμπρού στο κόσμο Μνημείου της Χριστιανοσύνης, με τον σπάνιο διάκοσμο, είναι οι παρακάτω:

πρόταση: Η μη αναγνώριση της μετατροπής σε τζαμί από το σταυρωτή Τούρκο Πρόεδρο. Να θεωρηθεί οιονεί ως παράνομη πράξη, που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή στον αιώνα τον άπαντα.

Το προηγούμενο της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους του Αττίλα δείχνει το δρόμο. Έτσι και ο τζιχαντιστής και αδελφός μουσουλμάνος Αττίλας οφείλει να έχει την ίδια αντιμετώπιση. Η Αγία Σοφία “ουκ εάλω”. Αν είναι κάτι είναι κατεχόμενη.

  • 2η πρόταση: Η προσφυγή στην και από την UNESCO μέχρι τα αρμόδια διεθνή δικαιοδοτικά όργανα για τις αυθαίρετες επεμβάσεις επί των ιερών σωμάτων των εικόνων και των ψηφιδωτών του Ναού, με  τα όποια βιδώματα επί των πλαισίων των οπτικών συστημάτων και των κουρτινών-μπερντέδων.

3η πρόταση: Αν κάτι έχει να κάνει με τη διεθνοποίηση, είναι καταρχήν η ανάθεση σε μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών νομικών να μελετηθεί η προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια και άλλα θεσμικά όργανα και πρόσωπα, από το Στρασβούργο και τη Χάγη μέχρι τη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη, που θα έχει ως σκοπό την ακύρωση της μετατροπής.

  • 4η πρόταση: Το αίτημα ακύρωσης να αποτελεί επίσης, σύμφωνα με το Χριστιανικό, όσο και Αρχαιοελληνικό ρηθέν, το “από Θεού άρξασθαι”, το πρώτο από τα μέτρα που συζητούνται, στην κυρωσιολογία, με τους Ευρωπαίους εταίρους, εις βάρος της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, να το επαναλάβουμε:  Η πρώτη σοβαρή κύρωση είναι η ακύρωση της μετατροπής σε τζαμί.

5η πρόταση: Να υπάρξει Ελληνική συνδρομή  σε Χριστιανούς κάθε  δόγματος να προσφύγουν με  ατομικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Να εξαιρεθούν μεν, για τους ευνόητους λόγους, οι εναπομείναντες Ρωμιοί της Πόλης, όμως στην ίδια αυτή Πόλη υπάρχουν και άλλοι, που δύνανται και επιθυμούν να προβούν σε παρόμοια κίνηση.

  • 6η πρόταση: Το εύρος της εκτείνεται από την Αγία Σοφία ως την αναγκαία ταυτόχρονη Ελληνική αμυντική κίνηση. Επειδή αυτό που προετοιμάζει η Τουρκία σχετίζεται με την μεταφορά του θεάτρου της αντιπαράθεσης στο Καρπάθιο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, ως Ελλάδα, πέραν από το “και τούτο ποιείν”, την Αγία Σοφία δηλαδή, να πάμε και στο “κακείνο μη αφιέναι”. Τουτέστιν στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στα 5 νησιά:  Σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Κρήτη και Καστελόριζο.

7η πρόταση: Αφορά στην απρόσκοπτη πρόοδο των εργασιών στο Σουλτανικό Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Επιπλέον, στις αναγκαίες εργασίες μετατροπής σε Θρησκευτικό χώρο λατρείας του Ισλάμ. Να έχουμε λαμβάνειν, να πάρουμε κάποια στιγμή πίσω την κλεμμένη Χριστιανικότητα της Αγίας Σοφίας, επί τη βάσει της “συμμετρικής διπλωματίας”, για την οποία έχουμε γράψει τόσες φορές.

Άλλωστε το “τα πάντα ρει” του Εφέσιου Ηράκλειτου, μπορούν να το επισπεύσουν στη γειτονική χώρα και άλλες εθνικές και πολιτισμικές οντότητες και ιστορικοί λαοί που αγωνίζονται για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Όσο για τα προσώρας, η Ελλάδα ως μέλος της UNESCO οφείλει με συγκεκριμένη ατζέντα να παρέμβει διά του πρέσβη της στον εν λόγω Οργανισμό, .ώστε αυτός να αναλάβει τις ευθύνες του.

Εδώ λέγαμε να μην αφήσει καρφίτσα να μπει στο ιερό σώμα των εικόνων και των ψηφιδωτών. Πόσο μάλλον αν υπάρξουν οπτικά τρικ και κουρτίνες-μπερντέδες που όχι μόνο θα επικαλύπτουν τα σώματα των ιερών κειμηλίων αλλά και θα καταργούν στην πράξη, τους λόγους της ίδρυσης και ύπαρξης της UNESCO.

Γιατί η φωτογράφιση του εσωτερικού του παγκόσμιου αυτού μνημείου εν ώρα μουσουλμανικής προσευχής, μόνο τον κλαυσίγελο θα προκαλεί για το πως την κατάντησαν οι βιαστές της και γιατί:

Μια Αγία Σοφία με τόσους μπερντέδες, δεν θέλει UNESCO αλλά μια TURKESCO.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

{1}, Ο νεολογισμός TURKESCO αφορά στη σύνθεση δύο λέξεων: Το όνομα του ιδρυτή των  γκρίζων λύκων συνταγματάρχη “TURKES” και τη γνωστή συντομογραφία των εταιρειών “CO”.  Δηλαδή μια ακόμη εταιρεία γκρίζων λύκων. 

Το κείμενο αποτελεί πρόλογο στο υπό έκδοση βιβλίο σε PDF, με τίτλο Η Αγία Σοφία “ουκ εάλω”.

Βλέπε σχέδιο PDF, Η Αγία Σοφία “ουκ εάλω”, 12 κείμενα των συγγραφέων, Θράκη Ιούλιος 2020

(*) Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}, ο δε δεύτερος Δήμαρχος Σουφλίου {1994-1998}
([email protected][email protected])

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το “ουκ εάλω” είναι στο χέρι μας: Ασφαλιστικά κατά της επικάλυψης του ψηφιδωτού “δέηση” της Αγίας Σοφίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: