Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας προς Μπόρις Τζόνσον για τα 46 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων

Με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ο κυπριακός λαός τιμά σήμερα αυτούς που έπεσαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας, Λευκωσία 15 Ιουλίου 2020. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να επιτευχθεί η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο καλούν τη βρετανική κυβέρνηση 19 Κύπριοι της παροικίας με επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Η επιστολή προς το Βρετανό Πρωθυπουργό έχει σταλεί με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 46 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι υπογράφοντες κάνουν αρχικά λόγο για μία «βάρβαρη εισβολή» που προκάλεσε πολλές χιλιάδες θανάτους, το βίαιο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων και την παράνομη διαίρεση του νησιού.

Επισημαίνουν την ευγνωμοσύνη τους προς το βρετανικό λαό και διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι τους δέχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρόσφυγες.

Στη συνέχεια εκφράζουν την ανησυχία τους «ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ χειρότερη τώρα από ό,τι το 1974».

«Οι κατεχόμενες περιοχές έχουν υποστεί εθνική εκκαθάριση και έχουν επανακατοικηθεί από εποίκους από την Τουρκία, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και χώροι έχουν καταστραφεί και σαράντα αιώνες κυπριακής ιστορίας έχουν εξαλειφθεί. Μία παράνομη διοίκηση υποταγής στην Τουρκία έχει θεσπιστεί και η ελπίδα των εκτοπισμένων για επιστροφή στις οικίες τους φθίνει ραγδαίως», προσθέτουν.

Η επιστολή σημειώνει επιπλέον ότι η Τουρκία εμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΟΣΑ, παρεμποδίζει τις οικονομικές της δραστηριότητες με ναυτικό και αεροπορικό εμπάργκο, παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας και μετά από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αποτρέπουν την Κύπρο από την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων.

Αναφέρεται επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε «κολοσσιαίες» παραχωρήσεις ώστε να τερματιστεί η παράνομη κατοχή και να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών σε ολόκληρο το έδαφος, «αλλά μια λύση δεν μπορεί να βρεθεί όσο η Τουρκία επιμένει να παραδώσει η Κύπρος την κυριαρχία της και να αποδεχθεί το αναχρονιστικό σύστημα των έξωθεν εγγυητριών».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδίως μια Συντηρητική κυβέρνηση, δε θα πρέπει να αγνοεί την κατάφωρη περιφρόνηση της Τουρκίας για τη διεθνή έννομη τάξη. Πέρα από τη νομική υποχρέωσή του να υπερασπίζεται τη Δημοκρατία της Κύπρου που θεσπίστηκε στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960, υπάρχει επίσης μια ηθική επιταγή για το Ηνωμένο Βασίλειο, ως λίκνο δημοκρατίας και ελευθερίας, να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις στη διάθεσή του για να επιτευχθεί η απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων και να αποποιηθεί η Τουρκία τις παράνομες βλέψεις της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό υπογράφουν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Μαρί Νίκολσμπι, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσσα Ξενοφώντας, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου και Ηλίας Δινένης.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους ηγέτες κομμάτων της βρετανικής αντιπολίτευσης, σε ηγέτες της ΕΕ, στα Ηνωμένα Έθνη και σε βρετανικά ΜΜΕ. Συνοδεύεται δε από φωτογραφίες των δραματικών γεγονότων του 1974 του κ. Παρτασίδη.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία

Έξω φρενών ο Αναστασιάδης με τον Ελίζαμπεθ Σπέχαρ: Η έκθεση σου δεν είναι αντικειμενική…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: