Επισπεύσθηκε η “κάθοδος” του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στη νότια Κρήτη

Με την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Dwight D. Eisenhower» (CVN69) ενώθηκαν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Petty Officer 2nd Class Michael R. Gendron, Navy)




Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ (USS Dwight D. Eisenhower) πλέει νοτίως της Κρήτης όπου θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και το «Αϊζενχάουερ» επρόκειτο να γίνει μεταξύ 2ας και 3ης Αυγούστου, ωστόσο ο πλους του αεροπλανοφόρου επισπεύστηκε.

Σύμφωνα με πληροφγορίες αναμένεται να βρεθεί στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και οι ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F-16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και 4 αεροσκάφη F–18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Το γεγονός της άφιξης του αεροπλανοφόρου δεν συνδέεται άμεσα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά την αναγγελία σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, ωστόσο σημειώνεται ως ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και οι ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο και οι δυνάμεις που το συνοδεύουν πραγματοποίησαν σενάρια εκπαίδευσης στην ίδια περιοχή με ελληνικές δυνάμεις, ήταν στις αρχές του προηγούμενου Μαρτίου.

Η ένταξη μονάδων του Π.Ν. σε ομάδες κρούσης αμερικανικών αεροπλανοφόρων αποτελεί μια τακτική που έχει εγκαινιαστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μάλιστα αρκετές φορές και σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις.

Οι μονάδες του Π.Ν., αλλά και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) θα πραγματοποιήσουν σενάρια εκπαίδευσης όσο η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου πλέει στα νότια της Κρήτης, με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο διήλθε τη διώρυγα του Σουέζ την Τετάρτη και κατευθύνεται προς τα βόρεια και δυτικά.

Αστείες ψυχολογικές επιχειρήσεις της Τουρκίας απέναντι στις πανίσχυρες «Ρουσσέν» του Πολεμικού Ναυτικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: