Επανέναρξη συνομιλιών με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων λέει ο Υπ. Αμυνας της Κύπρου

Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου. Φωτό: ΚΥΠΕ




Μοναδικό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητα, παραμένει η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν και υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974 που τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Το μνημόσυνο διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου.

Οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους και σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε ενωμένοι, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως δυστυχώς, η Τουρκία προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Προβλήματα που αναδεικνύουν, όπως είπε, την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού. Περιφρονεί πλήρως κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Οι δράσεις της έχουν καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από τη διεθνή κοινότητα, και είναι δράσεις που δεν συνάδουν με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπλήρωσε.

Ως κυβέρνηση, σημείωσε, “τιμώντας όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου μας, στέλνουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα”.

Επιθυμούμε είπε μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η λύση είναι προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Μια λύση που θα επαναφέρει σε ολόκληρη τη χώρα την ελευθερία και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της, σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Παρά τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, τόνισε ο κ. Πετρίδης, δίνουμε τον δικό μας αγώνα με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιδιώκοντας τον διάλογο, την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Πρόσθεσε πως μοναδικό μας μέλημα και απόλυτη προτεραιότητα, παραμένει η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν και υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο τότε, συνέχισε, θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε στα μάτια όλους τους ήρωες των μεγάλων εθνικών αγώνων για ελευθερία και να τους πούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει τη θυσία τους.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Κική Περικλέους
Λευκωσία, Κύπρος

Τελέστηκε στην Αθήνα το μνημόσυνο για τους πεσόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: