Εντός της ημέρας οι νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

File Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα ξεκινά νέος κύκλος αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και της υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

  • Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι 3,2% σε ετήσια βάση και 3,8% αντίστοιχα κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη, μια χρονιά που σηματοδοτείται από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που θα καθορίσει και το μέγεθος της ύφεσης.

Παράλληλα σε πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών-μελών βρίσκεται και το σχέδιο ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχθεί ειδικούς όρους πέραν των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Ιουλίου, πρόκειται να δρομολογηθεί ένα χρηματοδοτικό πακέτο από το ταμείο ανάπτυξης που πρότεινε η Γερμανία και η Γαλλία και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ έως το 2027. Οι πλουσιότερες χώρες θέλουν να ξοδέψουν πολύ λιγότερα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα από τις Βρυξέλλες. Η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία παραμένουν επί του παρόντος σκληροπυρηνικοί, με την Γερμανία να διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο, καθώς ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ θα προχωρήσει σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, στις διαπραγματεύσεις με μια πρόταση που προβλέπει ένα συνολικά ελαφρώς χαμηλότερο προϋπολογισμό που θα κυμαίνεται από 1,05 τρισεκατομμύρια έως 1,094 τρισεκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2021 έως 2027, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των διαφορετικών απόψεων που επικρατούν ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών μελών.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ/Πρώτο Πρόγραμμα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Σόιμπλε βλέπει στην κρίση του κορωναϊού το μέσον για να γίνει το οικονομικό “όραμα” του πραγματικότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: