Ενώπιον του Τσαβούσογλου η Ισπανίδα ΥΠΕΞ είπε: Η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς

H Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια με τον ομόλογό της στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα.EPA/TURKISH FOREIGN MINISTER PRESS OFFICE




Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Η τοποθέτηση αυτή της Ισπανίδας υπουργού προκάλεσε τον εκνευρισμό του Τσαβούσογλου ο οποίος μάλιστα έσπευσε να την διακόψει για να πει:  «Η Αγία Σοφία είναι τζαμί απο το 1453 και δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε αυτή την αντίδραση της Ελλάδας».

Στη δήλωση της Ισπανίδας ομολόγου του ότι η Αγία Σοφία “πρέπει να είναι ένας ‘κοινός οίκος’ των ορθοδόξων χριστιανών, των καθολικών και των μουσουλμάνων”, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αντέδρασε λέγοντας ότι “αν εννοεί (η Ισπανίδα ΥΠΕΞ) ότι πρέπει να είναι ανοιχτή (η Αγία Σοφία) για να την επισκέπτονται όλοι, εντάξει. Αλλά αν θέλει να πει ότι η Αγία Σοφία που άνοιξε πάλι ως τζαμί, ως Μέγα Τζαμί, για λειτουργία, ότι πρέπει να μείνει ένας χώρος λατρείας και για άλλες θρησκείες, εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Η Αγία Σοφία είναι τζαμί και είναι τζαμί από το 1453. Για μία συγκεκριμένη περίοδο, 86 χρόνων, έγινε μουσείο, αλλά από το 1453 είναι τζαμί. Αλλά αν λέει με την επαναλειτουργία της σήμερα ως τζαμί, να ανοίξει παράλληλα κι ως τόπος λατρείας και για άλλες θρησκείες και δόγματα, τουλάχιστον έτσι το άκουσα εγώ από τη διερμηνεία και το λέω να διορθωθεί, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αλλά θα την προστατεύσουμε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει μέσα και αν εννοείτε ότι μπορεί να είναι ανοιχτή για επίσκεψη προς όλους, τότε συμφωνώ”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε την Ελλάδα λέγοντας “δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε αυτή την αντίδραση της Ελλάδας, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, συμπεριφέρεται λες και πήραν την περιουσία της Ελλάδας”.

“Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί ότι η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453. Και η Αγία Σοφία το 1462 καθιερώθηκε ως τζαμί”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “συμπεριφορές όπως το να κυματίζουν οι σημαίες μεσίστιες, να καίνε σημαίες, ταιριάζουν σε αυτούς, εμείς μετά τον απελευθερωτικό πόλεμο μετά που ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δείξαμε από τότε σεβασμό στην ελληνική σημαία. Εμείς είμαστε τέτοιο έθνος, εκείνοι κάνουν αυτά που τους ταιριάζει”.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/Μαδρίτη, Ισπανία

από ΚΥΠΕ-Αννα Ανδρέου/Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Παναγία Σουμελά: Ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες αύριο, μετά από πέντε χρόνια εργασιών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: