Ένας χρόνος διακυβέρνησης από τον Μητσοτάκη: Ο αντι-Τσίπρας επικεφαλής της Ελλάδας…

File Photo: Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) μιλάει με τον σημερινό, Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ) σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Marianne δημοσιεύεται άρθρο του Fabien Perrier, με τίτλο: «Στρατιωτικοποίηση, περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, «επιστροφή στην ηθική τάξη»: Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντι-Τσίπρας επικεφαλής της Ελλάδας»

Εδώ και ένα χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πίσω από την καλή διαχείριση του Covid-19, εφαρμόζει ένα αποφασιστικά φιλελεύθερο πρόγραμμα … και σκοπεύει να καθιερωθεί ως ο άνθρωπος που αντιστέκεται στις Βρυξέλλες (…)

Έτσι, στις 5 Ιουλίου, σε συνέντευξη στους Financial Times, ανέφερε ότι δεν ήταν «έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε επιπλέον όρο» για να λάβει χρήματα από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης που εφαρμόστηκε για την μετά Covid-19 εποχή. Τέλειος συγχρονισμός όσον αφορά την επικοινωνία (…)

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αντι-Τσίπρας; Η χώρα έχει αλλάξει πορεία το τελευταίο έτος; Για την βουλευτή της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, «η Ελλάδα πέτυχε να αλλάξει την εικόνα της στην Ευρώπη». Αναφέρει δύο θέματα για να το υποστηρίξει. Πρώτον, η αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα τα κατάφερε μάλλον καλύτερα από τους ευρωπαίους γείτονές της, έχει μόνο 192 θανάτους σε 10,8 εκατομμύρια κατοίκους, μετά από μαζικό περιορισμό. Στη συνέχεια, η διαχείριση των εντάσεων με την Άγκυρα, η οποία κορυφώθηκε από τις αρχές Μαρτίου στα σύνορα του Έβρου (…) Εν ολίγοις, για τη βουλευτή της ΝΔ, «καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσουμε μέρος του εκλογικού μας προγράμματος, έχοντας διπλό στόχο: την ασφάλεια και την ανάπτυξη».

H ασφάλεια στο πρόγραμμα, λοιπόν. Περιλαμβάνει την πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών, την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, την επιτάχυνση της επιστροφής στην Τουρκία μεταναστών που δεν έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα ή την κατάργηση ενός μέτρου που διευκολύνει την πρόσβαση των μεταναστών στην κοινωνική ασφάλιση.

Στη συνέχεια, εδώ και ένα χρόνο, η «προσέλκυση επενδυτών» ήταν το κεντρικό μοτίβο της κυβέρνησης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ελήφθησαν φορολογικά μέτρα (…)

Στο κοινωνικό μέτωπο, η κυβέρνηση ψήφισε ένα «νομοσχέδιο σχετικά με την ανάπτυξη», το οποίο περιορίζει το δικαίωμα απεργίας και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, που εισήγαγε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισε ένα εκπαιδευτικό νόμο που καταργεί από τα προγράμματα του γυμνασίου την κοινωνιολογία και τις τέχνες, αλλά ενίσχυσε την αρχαία ελληνική και τα θρησκευτικά (…)

Μια άλλη αιτία ανησυχίας είναι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Η πανδημία είχε μόνιμο αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της χώρας (…) κα ενδέχεται να απαιτηθεί προσφυγή σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση πιστεύουν ότι η κοινωνική δράση ήταν ανεπαρκής κατά τον περιορισμό (…)

«Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες μπροστά μας: διαχείριση της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας ή των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η Όλγα Κεφαλογιάννη. Βασικά, μετά από έξι μήνες διαχείρισης χωρίς κορωνοϊό και έξι μήνες διαχείρισης κρίσης, το πραγματικό πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει τώρα να αποκαλυφθεί, σε μια έξοδο από πανδημία, αλλά μια είσοδο σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Θέλει να καθιερωθεί ως ένας «αντι-Τσίπρας», ο ηγέτης της Νότιας Ευρώπης που αντιστέκεται στην ΕΕ. Για ποιο λόγο; Οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζει είναι, στην πραγματικότητα, σύμφωνες με τις απαιτήσεις της ΕΕ μέσω των μνημονίων της. Οι «προϋποθέσεις» είναι ήδη στο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: Militarisation, restriction du droit de grève, “retour à l’ordre moral” : Kyriákos Mitsotákis, l’anti-Tsipras à la tête de la Grèce

Είναι μεγάλη υπόθεση η αμυντική θωράκιση της Κύπρου: Η αδυναμία που έδειξε ο κ. Αναστασιάδης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: