Εν εξελίξει διαπραγματεύσεις; Για συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Βεγγάζης-Αθήνας…

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (2Α) συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λιβυκού κοινοβουλίου Aguila Saleh (3A) κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, Τετάρτη 01 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
Μετά τη θαλάσσια συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), στις 28 Νοεμβρίου, η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε έντονα και άρχισε να αντιμετωπίζει την τουρκική επεκτατικότητα στη Μεσόγειο.

Το πρακτορείο Agenzia Nova υποστηρίζει ότι οι κινήσεις της Ελλάδας φαίνεται να περιλαμβάνουν τη διακοπή των σχέσεων με το GNA και την αποστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κυρηναϊκή για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Agila Saleh.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης στη Βεγγάζη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης «συζητήθηκαν διμερείς σχέσεις και τρόποι βελτίωσής τους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των «δύο φιλικών λαών».

Η συνάντηση αφορούσε επίσης τη δυνατότητα ανοίγματος ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη για τη βελτίωση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι που έχει εμφανιστεί δημοσίως.

Όσον αφορά τις ειδήσεις που ορίζονται «εμπιστευτικές» από τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης της Κυρηναϊκής, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη δυνατότητα οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων, προκειμένου να κόψουν το δρόμο προς «εχθρικές» επεμβάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουλάχιστον αυτές είναι οι φήμες που κυκλοφόρησε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός που ανήκει στη Σαουδική Αραβία μετά τη συνάντηση μεταξύ του Saleh και του Δένδια.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ύπαρξη ναυτικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των συνόρων και η οποία θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Λιβύης και της Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επιβεβαίωση αυτών των ειδήσεων. Για τον Λιβυκό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο “218 TV”, εάν υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία, το επίπεδο αντιπαράθεσης θα ενταθεί, αφαιρώντας τις προοπτικές μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: Libia: fonti stampa, trattative in corso per un accordo sui confini marittimi tra Bengasi e Atene

Γαλλία-Τουρκία: Σύμμαχοι σε τροχιά σύγκρουσης με φόντο τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, γράφει η SZ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal