Έμειναν …”έκπληκτοι” από την παρέμβαση Πομπέο οι Τούρκοι! Εσωτερικό μας θέμα, του απαντούν με θράσος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ένας επικίνδυνος ανθέλληνας. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Την έκπληξή του εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία, απαντώντας ότι το θέμα είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

Στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι η αμερικανική παρέμβαση στο παράπέντε θα φέρει αποτελέσματα και η Αγία Σοφία δεν θα μετατραπεί σε τζαμί.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε τα εξής:

«Μας προκάλεσε έκπληξη η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία. Η κυβέρνησή μας έχει λάβει μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως σιωπηλή επανάσταση, προκειμένου να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τις πεποιθήσεις, όπως αυτά διασφαλίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους μας, για όλους τους πολίτες μας χωρίς διακρίσεις.

Στο πλαίσιο της ανοχής που πηγάζει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας, προστατεύουμε με ιδιαίτερη σπουδή όλα τα πολιτιστικά αγαθά που έχουμε υπό την κατοχή μας, χωρίς καμιά διάκριση, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας. Κρατούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία ζωντανή την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την ημέρα που κατακτήθηκε μέχρι σήμερα».

Στην ανακοίνωσή του προστίθεται ότι:

«Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια αλήθεια που επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία, όπως όλα τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στο έδαφός μας, αποτελούν περιουσία της Τουρκίας. Κάθε είδους δικαιοδοσία σε σχέση με την Αγία Σοφία αφορά εσωτερικό μας ζήτημα και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας. Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν την άποψή τους. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μιλά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας εκφράσεις, όπως ‘προειδοποιούμε, υπαγορεύουμε’», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN και του Έθνους στην Κωνσταντινούπολη:

Νωρίτερα είχαμε μία πρώτη απάντηση στον Πομπέο από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος είπε εμφανώς ενοχλημένος από την αμερικανική παρέμβαση ότι «δεν χρειαζόμαστε ούτε συμβουλές ούτε εκκλήσεις απ’έξω. Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι θέμα κυριαρχίας για την Τουρκία».

Πάντως, να σημειώσουμε ότι όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζει η μέρα της κρίσης για την Αγία Σοφία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως να μην έχουμε σήμερα την απόφαση από το ΣτΕ, αλλά σε 15 ημέρες. Δεδομένου μάλιστα κι ότι σήμερα κορυφαίοι υπουργοί, όπως και ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα βρίσκονται στην Τουρκία, εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την εκτίμηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Γερμανία για επαφές εκεί σχετικά με το φλέγον ζήτημα του τουρισμού και τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα θα βρίσκεται στο Κατάρ, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, μετά τη λήξη της απομόνωσης λόγω κορονοϊού, για να ζητήσει –όπως λένε οι πληροφορίες- επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το εμιράτο σε μία συγκυρία δύσκολη για την Τουρκία εντός και εκτός.

Όπως αναφέρει η συνάδελφος:

Σαν βόμβα έσκασε στην Τουρκία η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο για την Αγία Σοφία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μόλις μία ημέρα πριν την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αν θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου”.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν αυτή την είδηση σχεδόν αστραπιαία, ως έκτακτη είδηση. Άλλα Μέσα, καθαρά ειδησεογραφικά, ότι «ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζητά να παραμείνει μουσείο η Αγία Σοφία», άλλα πιο επικριτικά, κάνοντας λόγο για «δήλωση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ».

Μάικ Πομπέο για την Αγιά Σοφιά: Αντίθετος με την απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: