Έκκληση Ευρωπαίου αρθρογράφου: Η Ε.Ε. να αντιδράσει στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel (Δ) και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (Α) στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. EPA, Francisco Seco, POOL




Άρθρο γνώμης στο Euractiv, του Robert Ellis, θεωρεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έλαβε επιτέλους θέση όσον αφορά την επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Ο κ. Ellis, είναι μέλος του Advisory Board at Vocal Europe, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην έρευνα σχετικά με τις διπλωματικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πολιτική διεύρυνσης και τη δημοκρατία,

Υποστηρίζει ότι η συζήτηση της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τον Νοέμβριο, η Τουρκία συμφώνησε σε μια κοινή ΑΟΖ με το GNA που όχι μόνο εκτείνεται στη Μεσόγειο, εμποδίζοντας την κατασκευή ενός προγραμματισμένου αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά παραβιάζει επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, απέρριψε την εν λόγω πιθανότητα ως «ολίσθημα της γλώσσας».

Κατόπιν, τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε συμβολικές κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των δραστηριοτήτων γεώτρησης εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, με τη Γαλλία να ζητάει αυστηρότερα μέτρα. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, προειδοποίησε για αντίποινα εάν η ΕΕ λάβει πρόσθετα μέτρα.

Για τους ανωτέρω λόγους, η συζήτηση της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου η Τουρκία είναι το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάδειξη δυνάμεων.

Ωστόσο, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλήθειας, οπότε και η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει εάν πρόκειται για πολιτικό σχέδιο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ή για σχέδιο αγοράς.

ΠΗΓΗ: The EU must take a stand against Turkey’s aggression

Η σχέση της Γαλλίας με τον Χάφταρ: Στο Παρίσι ομιλούν για συριοποίηση της Λιβύης από τον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: