Εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Υόρκη για τα θύματα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

File Photo: Μνημόσυνο τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στον ιερό ναό Αναστάσεως του Μπρούκβιλ. ΚΥΠΕ




Με εθνικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στον ιερό ναό Αναστάσεως του Μπρούκβιλ, τιμήθηκαν από την Ομογένεια της Νέας Υόρκης οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οργανωτές ήταν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ, ενώ παρευρέθηκαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβεις Ανδρέας Μαυρογιάννης και Μαρία Θεοφίλη, οι Γενικοί Πρόξενοι των δύο χωρών Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ και Κωνσταντίνος Κούτρας κι ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος.

«Κι αν ακόμη εμείς σιωπήσουμε και οι πέτρες ακόμη της Κύπρου θα σηκωθούν και θα φωνάξουν γι’ αυτή την αδικία που έγινε, για τόσο αίμα που χύθηκε άδικα, για τόσο πόνο, για τόσους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, τους τάφους των πατέρων τους, τις εκκλησίες του», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο.

Ο κ. Ελπιδοφόρος είπε πως δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε μπροστά σ’ αυτή την αδικία και να μείνουμε άφωνοι βλέποντας την ιστορία των εθνών να γράφεται με αίμα.

«Άλλα έθνη γράφουν τις σελίδες της ιστορίας τους με το δικό τους αίμα κι άλλα με το αίμα των άλλων. Είναι μεγάλη η διαφορά», είπε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε πως είναι η ίδια νοοτροπία του κατακτητή που διέπει δυστυχώς και σήμερα την ηγεσία της.

«Η ίδια νοοτροπία με την οποία σήμερα η Αγία Σοφία έγινε τζαμί, υπαγόρευσε την Τουρκία να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο γειτονικό κράτος και να καταλάβει και να κατέχει μέχρι σήμερα το βόρειο τμήμα του».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε ότι δεν θα σιωπήσουμε.

«Το άδικο θα μας πνίξει, αλλά δεν θα μας βουβάνει. Και δεν συνέβη μόνο στον κυπριακό λαό και στον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά μας αφορά όλους», είπε και υπενθύμισε όσα υπέφεραν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, με πρόσχημα την Κύπρο.

«Είμαι κι εγώ πρόσφυγας, όταν μικρό παιδί αναγκαστήκαμε οικογενειακώς, μετά το Κυπριακό, να εγκαταλείψουμε την Κωνσταντινούπολη, να πουλήσουμε το σπίτι μας και με ό,τι είχαμε να πάμε στην Ελλάδα αρχίζοντας από την αρχή τη ζωή μας. Γιατί; Επειδή κάποιοι λαοί διακρίνονται στην ιστορία διότι κατέλαβαν με το σπαθί τους κάποια μνημεία και κάποιοι άλλοι λαοί διακρίνονται στην ιστορία γιατί χτίζουν μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού και δημιουργούν πολιτισμό. Όχι καταλαμβάνοντας μνημεία που έχτισαν άλλοι».

Αναφέροντας στο εκκλησίασμα ότι φόρεσε στο στήθος για την περίσταση τον σταυρό που του δώρισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, είπε πως πάντα ηχούν στ’ αυτιά του ο πόνος κι η αγωνία του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου για τη λύση του Κυπριακού και την αποκατάσταση του δικαίου.

«Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια περνούν, πόσοι φεύγουν και πόσοι μένουν. Σημασία έχει ότι όσοι φεύγουν μας παραδίδουν την σκυτάλη κι όσοι μένουμε την παραλαμβάνουμε κρατώντας την ως αναμμένη δάδα για να διεκδικούμε την αποκατάσταση όσων αδικιών έγιναν σε βάρος του Γένους, του πολιτισμού και της φυλής μας», πρόσθεσε.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, ο οποίος τόνισε ότι δεν λησμονούμε ούτε τους αγνοούμενους αλλά ούτε τους εγκλωβισμένους, σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι από 20.000 το 1975 παρέμειναν 300 σήμερα, ως αποτέλεσμα της καταδιωκτικής πολιτικής που αντιμετώπισαν και που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από το κράτος της Τουρκίας.

Είπε ότι τα θύματα της Κύπρου δεν περιορίστηκαν με το τέλος της Τουρκικής εισβολής, καθώς από το 1975 μέχρι σήμερα, ο Τουρκικός στρατός και τα όργανα του Τουρκικού κράτους, δολοφόνησαν και άλλους Ελληνοκύπριους.

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν τέλος. Πέραν των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα με παρουσία Τουρκικών πολεμικών πλοίων, γίναμε μάρτυρες της υπογραφής ενός παράνομου Μνημονίου με τη Λιβύη – το οποίο απορρίπτει το Κοινοβούλιο της Λιβύης – καθώς επίσης την ανακοίνωση πρόθεσης για παράνομες γεωτρήσεις και στην Ελλαδική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε ότι η εν λόγω πράξη της Τουρκίας αποτελεί “Déjà vu” για την Κύπρο.

«Πάνω από 550 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν λεηλατηθεί, υποστεί εσκεμμένους βανδαλισμούς και σε αρκετές περιπτώσεις κατεδαφιστεί. Πολλοί χριστιανικοί χώροι λατρείας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, αποθήκες, στάβλους και αχυρώνες, γεγονός που αποδεικνύει σαφώς ότι η θρησκευτική κληρονομιά στα κατεχόμενα εδάφη της μεγαλονήσου υπήρξε στόχος του Τουρκικού Κράτους. Επιπρόσθετα, σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και χώροι λατρείας εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμα επειδή βρίσκονται μέσα σε «στρατιωτικές ζώνες» του κατοχικού στρατού».

Μιλώντας στο γεύμα που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την παρουσία στην εκδήλωση και όλη την Ομογένεια γιατί επί 46 χρόνια αγωνίζονται κρατώντας ζωντανή την υπόθεση της Κύπρου στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κρίστοφερ χαρακτήρισε συγκινητική την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στο μνημόσυνο.

«Όλοι εμείς ως Αμερικανοί πολίτες πρέπει να είμαστε εξοργισμένοι γιατί μετά από 46 χρόνια δεν καταφέραμε να επιτύχουμε κάτι για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι θα πρέπει ως Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι φέτος είναι έτος εκλογών στις ΗΠΑ.

«Έχουμε την ευκαιρία να εκλέξουμε Ελληνοαμερικανούς υποψήφιους κι άτομα που θα υποστηρίξουν την υπόθεσή μας, Κι ελπίζω να δούμε αλλαγή στην κυβέρνηση, σε σχέση με την πολιτική έναντι της Ελλάδας, της Κύπρου. Ελπίζω ότι αυτή η κυβέρνηση κι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα δουν ποιοι είναι οι πιστοί φίλοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ».

Καταλήγοντας, ο κ. Κρίστοφερ επανέλαβε την απογοήτευση γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δεν ασκεί πίεση στην Τουρκία, όμως δεν θα πρέπει να παραιτηθούμε της προσπάθειας, αλλά να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, είπε ότι όσοι έζησαν τα γεγονότα του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής έχουν έντονες τις μνήμες. Αναφερόμενος στο πραξικόπημα, ο κ. Παπαστυλιανού είπε πως πρέπει να συγχωρούμε, αλλά να μην ξεχνούμε αυτό που συνέβη στην Κύπρο, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε πρέπει όλοι οι οργανωμένοι φορείς της Ομογένειας στις ΗΠΑ, μαζί με την Εκκλησία, να έχουμε προτεραιότητα το κυπριακό και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, για να φέρνουμε και αποτελέσματα.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, είπε ότι ο τερματισμός της στρατιωτικής κατοχής και των συνεπειών της, η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ παραμένει ο στόχος της Ελλάδας, για την οποία το Κυπριακό αποτελεί μέγα διεθνές και εθνικό ζήτημα, αλλά και κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της.

Ενώ με αφορμή τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Κούτρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, υπογραμμίζοντας αδιαλείπτως ότι η Τουρκία διολισθαίνει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σχέση με τους γύρω της.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να πάει στην Κύπρο να τιμήσει τους νεκρούς της και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: