Στα 70 δισ. το πακέτο για την Ελλάδα: Εγκρίθηκε η συμφωνία για το ιστορικό σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε.

FILE PHOTO: Γενική άποψη από τις εργασίες συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. JOHN THYS, POOL.




Εγκρίθηκε στις 6.31 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter ενημέρωσε ότι οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία , στην πέμπτη ημέρα της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: DEAL (συμφωνία).

“Έχουμε συμφωνία” τουίταρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν μέσω twitter έκανε λόγο “για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη”.

Αντικείμενο σκληρής, παρατεταμένης μάχης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε η Μαρία Ψαρά στο κανάλι OPEN, έγινε κούρεμα-σοκ για τα κονδύλια για την υγεία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το πακέτο για την Ελλάδα φτάνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του καναλιού:

Με την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ε.Ε. (δηλαδή των τσιγκούνηδων του Βορρά), ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες της πρότασης, αφού παρόλο που μειώνονται οι επιχορηγήσεις, το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο. Επίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού η πρόταση προβλέψει την εκταμίευση του ποσού με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου πως «η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν» και πως «σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ποσό αυξάνεται λίγο (από 21.9 δις. σε 22.67 δις), ωστόσο η νέα πρόταση Μισέλ υιοθετεί τα μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη ποσά για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων.

  • ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ημέρες και νύχτες συνομιλιών, συχνά τεταμένων, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Deal!», ανήγγειλε μέσω Twitter στις 06:31 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Περί «ιστορικής ημέρας για την Ευρώπη» μίλησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισεκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισεκ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Προηγουμένως, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. κλήθηκαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο ολομέλειας όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στις 06:15 (ώρα Ελλάδας).

Δεκαπέντε λεπτά μετά ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ήταν πλέον έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας και απέμεινε μόνο να το εγκρίνουν οι ηγέτες, όπως και συνέβη.

Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ προβλέπει από τα 750 δις, τα 390 να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων και τα 360 με την μορφή δανείων, καθώς και πως ο προϋπολογισμός για το διάστημα 2021-27 θα φτάσει το 1,074 τρις ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των «27».

Το κείμενο πέρασε από χίλια κύματα, καθώς αντιδράσεις από έθνη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ανάγκασαν τον Μισέλ να αναπροσαρμόσει παραγράφους, όπως αυτή σχετικά με την σύνδεση της χρηματοδότησης της ΕΕ με τα κριτήρια του κράτους δικαίου.

Πληροφορίς από AFP μέσω του ΑΠ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Belgium

Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. επιτέλους ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ; Κλήθηκαν πρωί-πρωί να παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: