Έγινε μπλε το Αιγαίο απ’ άκρη σ’ άκρη: Κινήσεις αποτροπής από την Ελλάδα που απορρίπτει τα τετελεσμένα…

Το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή στο Αιγαίο. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Με τα μάτια καρφωμένα στο Orus Race
-Ενισχύσεις σε όλα τα καίρια σημεία

Προβληματισμένοι για το «κέντημα» που έχουν κάνει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο το αρχιπέλαγος και κυρίως στο νότιο ανατολικό τμήμα, δείχνουν οι νευρικοί γείτονες μας τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με Επιτελείς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Η «κατάληψη» από το Πολεμικο Ναυτικό τμηματων των καυτών θαλάσσιων ζωνών που έχει βάλει στο μάτι η Άγκυρα, φαίνεται ότι ειναι η τελευταία κίνηση του Ελληνικού Επιτελείου.

Μονάδες επιφάνειας και όχι μόνο, ήδη αποσυντονίζουν τους προκλητικούς Τούρκους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα τραβήξουν το σχοινί της έντασης. Καιρό άλλωστε επιδιώκουν το επεισόδιο, όπως επίσης το να συρουν την Αθήνα σε τραπέζι διαπραγματεύσεων.

  • Από την άλλη πλευρά ο Αίολος με τα καλοκαιρινά μελτέμια, έχει υποχρεώσει τους Τουρκους κυβερνητες των πολεμικών πλοίων να τα οδηγήσουν σε απάνεμα σημεία εντος των δικών τους νερών.

Γι αυτό και το Ελληνικο Επιτελείο, ομιλεί για «αμετάβλητη» κατάσταση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, δηλαδή ότι δεν έχει υπάρξει απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων που περιμένουν εντολές για το πως θα κινηθούν.

Η αναμονή αυτή πάντως δίνει την ευκαιρία για αναδιατάξεις ή και για ένα «κρυφτό» με διαρκείς αλλαγές θέσεων των μονάδων επιφάνειας.

  • Αποτρεπτική παρουσία…

Το Επιτελείο και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκμεταλλευτεί ακόμη και το λεπτό που περνά και πλέον σύμφωνα με πηγές, έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βλέπει την επίμαχη περιοχή της τουρκικής NAVTEX -γεγονός που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε μια επικείμενη κίνηση του ερευνητικού- αλλά και να επέμβει σε ελάχιστο χρόνο.

Άλλωστε οι αποφάσεις εφόσον αυξηθούν οι προκλήσεις έχουν ήδη ληφθεί και οι αποτρεπτικες κινήσεις θα φτάσουν ακόμη και στην εσχάτη λύση λένε με νόημα ανώτατες πηγές.

Βρισκόμαστε σχεδόν στο τρίτο εικοσιτετράωρο αυτής της νέας κρίσης η οποία ειναι αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας μετά την έκδοση της ναυτικής οδηγίας η οποία οδηγεί το σεισμογραφικό Oruc-Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για σεισμογραφικές έρευνες.

Η Τουρκια ομως διαπιστώνει ότι οι σχεδιασμοί της δεν θα είναι μια εύκολη υποθεση. Τα Τουρκικά ραντάρ βλέπουν ήδη μόνο κάποιες απο τις ετοιμότητες ή λίγες αγκιστρωσεις σε νησιά, απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλο το Αιγαίο αλλά και πολύ πιο ανατολικά στη Μεσόγειο, στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  • Ζυγίζει γιατί γνωρίζει…

Η Τουρκία ζυγίζει άρα τις επόμενες κινήσεις της και συνειδητοποιεί ότι εχει απέναντι της, ψυχραιμες αλλά αποφασισμενες δυναμεις, οργανωμένες, με εκπαίδευση και τυποποίηση ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια δεν είναι εύκολο να περάσουν οι ανατολίτικοι «τσαμπουκάδες», όπως των μισθοφόρων στη Συρία αλλά και στη Λιβυη.

  • Εν αναμονή του Oruc-Reis

Βρισκόμαστε εν αναμονή του απόπλου του σεισμογραφικού το οποίο πιθανότατα θα συνοδεύεται από τουλάχιστον από 3-4 τουρκικές φρεγάτες.

Αυτή τη στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατάλληλα κι έχουν λάβει θέσεις για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και από κει και έπειτα περιμένουν το πράσινο φως από την πολιτεία για την επόμενη κίνηση τους.

Χαρακτηριστικό πάντως της επιφυλακής είναι ότι τόσο σε μονάδες των ΕΔ αλλά και στο Επιτελείο, η ηγεσία δεν έχει φύγει λεπτό από το Εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πανέτοιμες να τιμήσουν τον όρκο τους: Το ΠΝ περιμένει το… θήραμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: