ΕΜΠ και Πολυτεχνείο Κρήτης σε πιλοτική μονάδα αξιοποίησης απορριμμάτων με τη μέθοδο της αεριοποίησης

File photo: Σκουπίδια ξεχειλίζουν από κάδους απορριμμάτων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης ο ΕΣΔΑΚ με την επιστημονική υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα λειτουργήσει πιλοτικά την πρώτη μονάδα αξιοποίησης των υπολειμμάτων των απορριμμάτων με την μέθοδο της αεριοποίησης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο σε πανελλαδικό επίπεδο, και η σχετική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα στην Περιφέρεια από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη, τους εκπροσώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης αν. καθηγητή Πέτρο Γκίκα, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας με την εφαρμογή υλοποίησης της συγκεκριμένης μεθόδου αεριοποίησης των απορριμμάτων.

Η πιλοτική μονάδα αεριοποίησης θα δημιουργηθεί στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο (Νέα Αλικαρνασσός). Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της πρωτοποριακής μεθόδου αεριοποίησης λέγοντας ότι για την Περιφέρεια Κρήτης είναι σημαντικό να καταγράφεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με στόχο η Κρήτη να γίνει το «πράσινο» νησί που θα δίνει ποιότητα ζωής σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

«Μέσα από αυτό το σχεδιασμό φαίνεται η αναγκαιότητα για μία ακόμα φορά της συνεργασίας και της συνέργειας, με τον ΕΣΔΑΚ, τον Δήμο Ηρακλείου, με τα Πολυτεχνεία μας, με την Περιφέρεια πάντα μπροστάρη για να υποστηρίζει οικονομικά και να βρίσκει την καλύτερη δυνατή λύση που αφορά τους πολίτες, τους κατοίκους του νησιού μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Χημικών Μηχανικών Μαρία Λοϊζίδου σημείωσε ότι πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία με την επιλογή της πιλοτικής εφαρμογής της αεριοποίησης.

«Είναι η μεγαλύτερη καινοτομία που υπάρχει σήμερα στην διαχείριση των απορριμμάτων, και νομίζω ότι η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας αλλά και της εφαρμογής. Η αεριοποίηση πιστεύω είναι η καλύτερη τεχνική, η Κρήτη θα δώσει και το φως για την υπόλοιπη χώρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριας  Ουρανίας Μωραίτη
Ηράκλειο, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΑΠΘ: Ανιχνεύσιμος και πάλι ο κορωναϊός στα λύματα της Θεσσαλονίκης: Σε επίπεδα καραντίνας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: