Δώρα για την Αγία Σοφία από το Τέμενος Βαγιαζήτ: Ο εκριζωτής, όχι μόνο μνημείων και μνημών, Ερντογάν…

Το Τέμενος Βαγιαζήτ. Η προστασία και ανάδειξη των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι θεμα με το οποίο ασχολείται σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, STR




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΗΠΟΥΡΟΥ (*)

Αν τελικά το τζαμί του Διδυμότειχου επαναλειτουργήσει, εννοείται μετά τις απολύτως αναγκαίες εργασίες προετοιμασίας, ως θρησκευτικός χώρος λατρείας των όπου γης Μουσουλμάνων, φέρνει μαζί του ένα πρώτο μεγάλο δώρο, όχι μόνο για τον Ελληνισμό αλλά για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα των Ορθοδόξων. Και όχι μόνον αυτών.

Το δώρο αυτό έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η ταυτόχρονη επαναλειτουργία, σύμφωνα και με την πρόταση {1}, για την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ως Χριστιανικής. Δώρο της “συμμετρικής διπλωματίας”, με βάση τη νέα αυτή μορφή εξωτερικής αλλά επίσης και πολιτισμικής πολιτικής.

Υπάρχει και δεύτερο δώρο. Το οποίο έχει ως αποδέκτη τον ίδιο τον Μουσουλμανικό κόσμο και εξ αυτού, καταρχήν τους Τούρκους Μουσουλμάνους. Ναι μεν δεν τους λείπουν τα τζαμιά στην Τουρκική επικράτεια, όμως άλλο αυτό και άλλο το να διατίθεται για την άσκηση λατρείας ένα  Τέμενος, των συγκεκριμένων προδιαγραφών. Το αρχαιότερο, το μεγαλύτερο και το λαμπρότερο Σουλτανικό Τέμενος σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

  • Συγκεκριμένα στην πόλη του Διδυμότειχου που από κοινού με την Αδριανούπολη, οι Τούρκοι τις θεωρούσαν ως ιερές πόλεις παλαιόθεν. Για τις οποίες, πέραν των υπολοίπων, υπήρξε το μεγάλο ενδιαφέρον του άγνωστου αντισυνταγματάρχη Κεμάλ, κατά το δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο το 1913, ώστε πάση θυσία να κατακτηθούν εκ νέου οι δυο αυτές πόλεις, όπως μνημονεύουν όλες οι τουρκικές ιστορικές πηγές που αναφέρονται στο βιογραφικό του.

Επιπλέον η “συμμετρική διπλωματία” αποτελεί μια μετά δώρων απάντηση στην επισήμανση, αν όχι καταγγελία του Ερντογάν, για το ότι δεν υπάρχει έστω ένα τζαμί στην Αθήνα. Δεν αντιτίθεμαι. Οφείλει να ολοκληρωθεί.

Όμως δεν είναι και μικρή ευκαιρία, ειδικά για τους Τούρκους πολίτες Μουσουλμάνους, οι οποίοι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν χίλια και πλέον χιλιόμετρα ως την Ελληνική πρωτεύουσα μια και σε λίγα χιλιόμετρα, σε δυο βήματα, που λέει ο λόγος, δίπλα στα σύνορά τους, μπορούν να ασκούν επί Ευρωπαϊκού εδάφους τη θρησκευτική τους λατρεία.

Φαντάζομαι ότι για πολλούς από αυτούς τους γείτονες μια τέτοια εξέλιξη είναι προτιμότερη από την επιχείρηση των αλλεπάλληλων ήπιων εισβολών από την άλλη πλευρά του Έβρου, προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, που συστηματικά απεργάζεται και προωθεί η Τουρκική Κυβέρνηση.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο δώρο. Το οποίο αφορά στην αγορά του Διδυμότειχου και γενικότερα του Έβρου και της Θράκης. Το δώρο, μεταξύ άλλων, του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού των πιστών του Ισλάμ. Μπορεί κάποτε ο Έβρος να γίνει μια νέα Αλσατία. Και η Αλεξανδρούπολη ένα Βαλκανικό Στρασβούργο.

Πως να μπλοκάρουμε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: Η συνδρομή της “συμμετρικής διπλωματίας”

Υπάρχει τέλος ένα τέταρτο δώρο. Ίσως μικρό, ίσως όμως και απροσδιόριστο. Γιατί διαφορετικά πρόκειται να περιοριστεί σοβαρά ο αριθμός των Χριστιανών που επισκέπτονται την Αγία Σοφία, αν τελικά μετατραπεί σε τζαμί. Με τα διαφεύγοντα κέρδη της Τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας να μην είναι ευκαταφρόνητα.

Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που τα οικονομικά της γειτονικής χώρας και επέκεινα του τουρισμού της, κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι. Είναι από τις φορές που από τη ζημιά κανείς βγάζει κέρδος.

Το πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των Χριστιανών, εν η περιπτώσει η Αγία Σοφία επαναλειτουργήσει ως Χριστιανική Εκκλησία, ας μην το πούμε εμείς. Σίγουρα θα έχουν καλύτερη εικόνα οι ιθύνοντες της γειτονικής οικονομίας.

Το τελευταίο άξιο λόγου που οφείλει να αναφερθεί είναι το αναλλοίωτο της χρήσης του τεμένους Βαγιαζήτ. Ναι μεν συνιστά σήμερα ένα σκελετωμένο μνημείο, όμως παρέμεινε επί τόσους αιώνες καθαρό. Αντίθετα με την Αγία Σοφία, το τζαμί του Διδυμότειχου δεν παραμορφώθηκε καθ οιονδήποτε τρόπο.

Η μόνη κτιριακή αλλαγή είναι η προσθήκη του δεύτερου εξώστη στο μιναρέ, κατά την δεύτερη κατάκτηση της ιερής αυτής πόλης από τους Τούρκους το 1913. Μια έκφραση της συμβολικής αρχιτεκτονικής, ώστε να θυμίζει το λόγο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε {2}. Δεύτερη κατάκτηση, δεύτερος εξώστης.

  • Φαίνεται τελικά ότι η πολιτική σαν  διαχείριση των  συμβόλων  υπήρχε στη διάθεση των  Τούρκων πολύ πριν την εκφράσει ως θέση ο μακαρίτης Γάλλος Πρόεδρος Μιτεράν. Ας μην επεκταθώ στην των ημερομηνιών συμβολική πολιτική.

Πάντως σε ότι μας αφορά, δεν κτίστηκε κανένα καμπαναριό ούτε πέρασε ποτέ από το μυαλό των Ελλήνων Χριστιανών της περιοχής να λειτουργηθούν εντός του συγκεκριμένου χώρου.

Αυτόν τον διαχρονικό σεβασμό μας, οφείλουν να τον σεβαστούν και οι γείτονες. Και να μην αποδεχθούν την κληρονομιά των προγόνων τους παραμορφωτών, και όχι αναμορφωτών, όπως τους ονόμασαν.  Ο μόνος  τρόπος που μπορούν  να κάνουν κάτι  είναι  η συνδρομή  στην πρόταση για σύγχρονη επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας και του Τεμένους Βαγιαζήτ, ως χώρων λατρείας.

Διαφορετικά η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πέραν όλων των άλλων, θα ανοίξει αμυντικό μέτωπο του Χριστιανικού κόσμου απέναντι σε αυτό το νέο Ισλαμικό κράτος με το γάντι. Απέναντι στην πράξη αυτή της πολιτισμικής και ηθικής εκρίζωσης της ιστορίας της καθημάς Ανατολής.

Ίσως γι αυτό, αλλά και για άλλους λόγους η προσωνυμία που δίνεται στον Ερντογάν, στη Γηραιά Ήπειρο, εκφράζεται με τη φράση “ο εκριζωτής”. Και εκριζωτής όχι μόνο μνημείων και μνημών αλλά και πολλών άλλων ιστορικών και πολιτισμικών οντοτήτων. Όπως είναι ο ιστορικός Κουρδικός λαός.

Σημειώσεις

{1} βλέπε internet, Χρήστος Κηπουρός, Πως να μπλοκάρουμε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, Ιούνιος 2020

{2} βλέπε internet,  Το τζαμί του Διδυμότειχου, εργασία του συγγραφέα του 2005

 

(*) Διετέλεσε Βουλευτής Έβρου [1993-2000] – ([email protected])

  •  Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι δύο ύβρεις προς την Αγία Σοφία: Η ιδεολογία του θανάτου εκατοντάδων χιλιάδων μη Τούρκων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: