Δύσκολα τα πράγματα για το Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση μεταξύ των ηγετών

File photo: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που συζητείται στη σύνοδο κορυφής με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.

«Πιθανότατα, ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία αύριο ή μεθαύριο», τόνισε ο Μοραβιέτσκι. «Ορισμένοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη ένας γύρος τον Ιούλιο. Είμαστε προφανώς έτοιμοι γι’ αυτό».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι οι βόρειες χώρες διαφωνούν με τους νότιες χώρες της Ένωσης για τους κανόνες εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας και με τις ανατολικές χώρες για το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. της περιόδου 2021-27.

Πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα χρειαστεί «τη δική της πορεία» για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και προειδοποίησε άλλους στο μπλοκ να μην δεσμευτούν για επιβολή όρων τήρησης του κράτους δικαίου για πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ε.Ε., όρους στους οποίους η Βαρσοβία «δεν θα αισθάνεται ότι δεσμεύεται».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες το βράδυ ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαρσοβία, Poland

Πολλά σημεία διαφωνίας για το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης, βλέπει ο πρωθυπουργός της Τσεχίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: