Δίνουν εξηγήσεις αλλά και οι διαμαρτύρονται οι πολιτικοί στην Κύπρο για την αποκάλυψη των δανείων τους

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Αυξάνονται και πληθύνονται οι αντιδράσεις βουλευτών, για τη συμπερίληψη των ονομάτων τους στη περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη, την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής συζητούσε για το εάν θα δημοσιοποιηθεί η λίστα με τους βουλευτές, που φέρεται να έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Εδώ και περίπου μια εβδομάδα καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, των οποίων το όνομα καταγράφεται στη λίστα και οι οποίοι σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να εξηγήσουν πώς έχουν τα πράγματα.

«Τα δάνεια που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη εξυπηρετούνται με συνέπεια και οι αριθμοί που αναγράφονται στην λίστα Γιωρκάτζη δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη.

«Η Λίστα Γιωρκάτζη λειτουργεί ως πλυντήριο των μεγαλοτραπεζιτών και των πραγματικά διεφθαρμένων» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, του οποίου το όνομα, αναφέρεται – «λανθασμένα και παραπλανητικά», σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη.

Τη δική της εξήγηση, για τη συμπερίληψη του ονομάτός της, έδωσε και η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, για το δάνειο του αποθανόντος πατέρα της.

Για «απόλυτα εξυπηρετούμενο» δάνειο συμπεριλήφθηκε στη λίστα Γιωρκάτζη το όνομα του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, σύμφωνα με τον ίδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο ευρωβουλευτής δηλώνει κατηγορηματικά ότι το δάνειο είναι απόλυτα εξυπηρετούμενο και ζητά να βγουν στο φως οι παράνομες περιπτώσεις.

Για υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες συμπεριλήφθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Ο Κώστας Κώστα υποστηρίζει πως διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στη λίστα για το συνολικό ποσό των 1.292 ευρώ και 91 σεντ, που αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες.

Σε λάθος ή συνωνυμία αποδίδει τη συμπερίληψη του ονόματός του στην περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού. Εκφράζοντας, με τη σειρά του, έκπληξη, ο κ. Κυπριανού υποστηρίζει ότι το ένα δάνειο, με υπόλοιπο 44.000 ευρώ, δεν είναι δικό του. Για δεύτερο δάνειο, ο κ. Κυπριανού, εξηγεί πως δεν υπάρχει καθυστερημένη δόση.

Έκπληξη δηλώνει και η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, για τη συμπερίληψη του ονόματός της, στη λίστα των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν είχε ούτε και έχει ΜΕΔ. Δημοσιοποιεί μάλιστα και βεβαίωση της Τράπεζας Κύπρου περί τούτου, την οποία και αναμένεται ότι θα καταθέσει στη Βουλή. Επισημαίνει ακόμη ότι θα απαιτήσει να διερευνηθεί το συμβάν, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά της.

Μετά τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έκπληκτος δήλωσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη «Λίστα Γιωρκάτζη». Δημοσιοποιεί σχετικό πιστοποιητικό της τράπεζας, το οποίο, όπως αναφέρει, θα καταθέσει στη Βουλή μαζί με τις σχετικές καταστάσεις λογαριασμών, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι καταβάλλονται ανελλιπώς όλες οι δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ, ο οποίος έσπευσε με ανακοίνωσή του, να ξεκαθαρίσει ότι «με έκπληξη είδα το όνομα μου να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη, για το δάνειο, το οποίο έχω μαζί με την σύζυγο μου και το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ήταν μη εξυπηρετούμενο».

Κύπρος: Να δοθεί ο κατάλογος των πολιτικών που έλαβαν δάνεια και αρνούνται να τα πληρώσουν

Έκπληξη για τη συμπερίληψή του στην περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για σύγχυση με δάνειο της θανούσας συζύγου του, στο οποίο ήταν εγγυητής. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοπέμπτου, το δάνειο συνοδευόταν με ασφάλεια ζωής, ωστόσο η πώληση του Συνεργατισμού, προκάλεσαν δυσκολίες στην εξασφάλιση του υπολοίπου μετά τον θάνατο της γυναίκας το

Το όνομα του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται επίσης στη Λίστα Γιωρκάτζη. Σύμφωνα με ανάρτηση του ιδίου, πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο για συμπερίληψη του ονόματός του, ωστόσο δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Κατηγορηματικά δε, δηλώνει πως δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εκείνον.

Έτυχα σήμερα ανεπίσημης πληροφόρησης που κάνει λόγο για συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα Γιωρκάτζη. Δηλώνω υπεύθυνα ότι είμαι στη διάθεση των αρχών για πλήρη διερεύνηση, ούτως ώστε να διαφανεί η η νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

«Αντιλαμβάνομαι ότι με την ιδιότητα του Κοινοτάρχη Αλάμπρας είναι που συμπεριλαμβάνομαι στη Λίστα Γιωρκάτζη. Δηλώνω απερίφραστα ότι τα προσωπικά μου δάνεια καθώς και της συζύγου μου, ήταν και παραμένουν εξυπηρετούμενα. Εξάλλου κάτι τέτοιο επαληθεύεται και από τις δηλώσεις μου για το πόθεν έσχες» δήλωσε και ο Αντιπρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης.

Συνέχισε αναφέροντας ότι «εξ όσων αντιλαμβάνομαι δεν είμαι στη Λίστα Γιωρκάτζη για δανειοδότησή μου αλλά γιατί είμαι εγγυητής σε δάνειο, όχι προσώπου του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος, αλλά αντιθέτως εγγυούμαι δάνειο πρώην συναδέλφου από την ΠΕΟ, το οποίο είχε συνάψει από το τότε στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Κυβερνητικών Ωρομίσθιων ΣΤΑΚΕΚ».

«Εγώ ο ίδιος θα κατευθύνω τις αρχές προς πλήρη διερεύνηση της εν λόγω δανειοδότησης, για να διαφανεί ότι ουδέν μεμπτόν έχει διαπραχθεί. Θέτω τον εαυτό μου και όλα τα στοιχεία των δανείων μου στη διάθεση των αρχών. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά μου δάνεια καθώς και της συζύγου μου, καθώς επίσης και η εξέλιξή τους από την πρώτη μέρα που τα έχω συνάψει μέχρι και σήμερα», επεσήμανε ακολούθως.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, διαβεβαίωσε σήμερα δημόσια ότι το δάνειο του, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζιη, είναι εξυπηρετούμενο και έχει προπληρωμένες δόσεις μέχρι το 2024, ενώ λήγει το 2026.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, σε ό,τι αφορά στη λίστα Γιωρκάτζη, ο κ. Ζαχαρίου διερωτήθηκε αφού το δάνειο του δεν είναι μη εξυπηρετούμενο, γιατί βρίσκεται στη λίστα μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να σημειώσει ότι το συγκεκριμένο δάνειο έγινε το 2016 για 60.000 ευρώ και έχει προπληρωμένες τις δόσεις μέχρι και το 2024.

Εξήγησε περαιτέρω πως το συγκεκριμένο δάνειο «ήταν συνένωση διάφορων μικρών λογαριασμών, με εγγυήσεις και με υποθήκες», ενώ σημείωσε ότι «έχει επιτόκιο 3,6% και η δόση του είναι €628 το μήνα».

«Το δε υπόλοιπο», πρόσθεσε, «αυτή την στιγμή είναι €12.972. Αν κάνουμε μια απλή μαθηματική πράξη θα πιστοποιήσετε αυτό που είπα προηγουμένως ότι είναι προπληρωμένες δόσεις μέχρι το 2024».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

“Κόλαση” στην Κύπρο για τα δάνεια των πολιτικών: Αρκετοί τα έπαιρναν και δεν τα πλήρωναν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: