Διακήρυξη ΠΕΑΚ για τα 46 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του Κυπριακού Λαού

File Photo: 46 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο. ΚΥΠΕ




Διακήρυξη για την επέτειο των 46 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εξέδωσε η Πρωτοβουλία Ειρήνης και Αλληλεγγύης με την Κύπρο (ΠΕΑΚ).

«Συμπληρώνονται φέτος 46 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του Κυπριακού Λαού που είχε ως αποτέλεσμα την 46χρονη κατοχή του 37% της Κύπρου. Σε όλα αυτά τα χρόνια ο Κυπριακός λαός άντεξε και παρέμεινε ακλόνητος διεκδικώντας την ελευθερία του και την επανένωση της πατρίδας του μέσα από ειρηνικές διαδικασίες. Καλούμαστε όλοι, για μια ακόμα φορά, να υψώσουμε φωνή αλληλεγγύης στον Κυπριακό Λαό αναλογιζόμενοι τη θλιβερή αυτή επέτειο», αναφέρει η διακήρυξη.

Η ΠΕΑΚ υπογραμμίζει ότι «το Κυπριακό έχει ανάγκη μιας πολιτικής λύσης με στόχο τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και την οριστική αποστέρηση της Τουρκίας από εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».

Όπως αναφέρει, η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, βιώσιμη και λειτουργική, βασιζόμενη στα ψηφίσματα των ΗΕ και στου Συμβουλίου Ασφαλείας, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. «Μία λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να γίνει η γη όλων των παιδιών της, Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Λατίνων, Μαρωνιτών και Αρμενίων», σημειώνει η ΠΕΑΚ.

«Ο κίνδυνος για την οριστικοποίηση και τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης πρέπει να αντιμετωπιστεί επαναφέροντας την διαπραγματευτική διαδικασία από εκεί που σταμάτησε στο Crans Montana, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο και τις παραμέτρους του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες. Η συνάντηση και οι αποφάσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο, αποτελούν τον οδικό χάρτη επίλυσης του προβλήματος της μαρτυρικής Κύπρου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΠΕΑΚ επισημαίνει ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη στο νησί και στον εύθραυστο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, και θα υποβοηθήσει στην επίλυση του θέματος του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ζητήματα τα οποία έχουν οξυνθεί από την αναθεωρητική πολιτική Τουρκίας».

Τέλος, η οργάνωση σημειώνει ότι «την 1η Οκτωβρίου 2020 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια επίσης σημαντική επέτειος που πρέπει να τιμηθεί, απαιτώντας επιτέλους η Κύπρος να γίνει ένα κανονικό κράτος, όπως ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ».

Η ΠΕΑΚ με την ευκαιρία αυτή καλεί «την Διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τον Ελληνικό Λαό, οργανώσεις, κόμματα και φορείς να εντείνουν τις δράσεις τους για την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για απελευθέρωση – επανένωση. Για Ειρήνη και Σταθερότητα στο νησί και την περιοχή».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ – Αδάμος Ζαχαριάδης
Αθήνα, Ελλάδα/

Η προδοσία της Κύπρου ξεκίνησε από το πραξικόπημα της Χούντας: Σαράντα έξι χρόνια από τότε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: