Δένδιας: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημα έναρξη διαλόγου με την Τουρκία

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στην ΕΡΤ1. Photo ERT




Η ελληνική πλευρά διαχρονικά επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγους, δεν υπάρχει, μόνο συζητήσεις, ανέφερε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

“Η Ελλάδα δεν θα διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού. Επί αυτή της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει”, διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

“Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θάλασσιες ζώνες. Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συναποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης.”

Το θέμα με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο κ. Δένδιας είπε ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα είναι ανύπαρκτη και πρόσθεσε: «η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική».

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι ο πιο γρήγορος μηχανισμός στον πλανήτη”, είπε σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σχολίασε πως είναι “είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο όμως δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα”.

Χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο.

“Δεν υπάρχει έλλειμμα στήριξης από τις ΗΠΑ. Ο κ. Πάιατ έχει χαρακτηριστεί παράδειγμα τοποθετήσεων”, απάντησε ο ΥΠΕΞ, σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ στηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας.

Περισσότερα σε λίγο

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα είπαν τηλεφωνικά Δένδιας-Χριστοδουλίδης για τις τουρκικές ενέργειες και τον συντονισμό Ελλάδας – Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: