Χουριέτ για Αγία Σοφία: Πάνω από 1.000 άτομα στην προσευχή-Ποιοι αρχηγοί κρατών αναμένονται [video]

File Photo: Η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει πως πολλοί αρχηγοί κρατών προσκλήθηκαν στα εγκαίνια. Πρόεδροι ορισμένων χωρών όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ αναμένεται να παραβρεθούν. EPA, ERDEM SAHIN




Περισσότερα από 1.000 άτομα αναμένεται να παραβρεθούν την Παρασκευή στην Αγία Σοφία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσευχή που έχει προγραμματιστεί, μετά την αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας του παγκόσμιας εμβέλειας μνημείου, παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, οι προετοιμασίες για την προσευχή συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, με τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά να καλύπτονται με κουρτίνες από πανί κατά τη διάρκεια της προσευχής.

“Θα χρειαστεί ένα λεπτό για να ανοίξει και να κλείσει η κουρτίνα”, γράφει χαρακτηριστικά η Χουριέτ.

Και συνεχίζει αναλυτικά: “Οι λεπτομέρειες του συστήματος κουρτίνας που θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών έχουν αρχίσει να γίνονται σαφείς. Αποφασίστηκε να κλείσουν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με ένα σύστημα «κουρτίνας πανιού» παρόμοιο με το σύστημα κουρτίνας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ταινιών. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακόμη και ένα καρφί δεν θα πειραχτεί κατά την εγκατάσταση του συστήματος. Κατά συνέπεια, το ηλεκτρονικό σιδηροδρομικό σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τα ψηφιδωτά 6,5 μέτρα και 7,5 μέτρα Gabriel μωσαϊκά, θα ανοίξει και θα κλείσει σε ένα λεπτό. Αναφέρεται ότι η τεχνολογία φωτός που εξετάστηκε στο πρώτο στάδιο έχει εγκαταλειφθεί λόγω της άποψης ότι θα βλάψει τα έργα χιλιάδων ετών.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναμένεται ότι 1000-1500 άτομα θα παρευρεθούν στην προσευχή της Παρασκευής, ενώ θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορωναϊού. Ένας ξεχωριστός χώρος οργανώνεται για τις γυναίκες. θα διανεμηθούν μάσκα, απολυμαντικό χεριών και χαλί προσευχής.

Εκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να παραβρεθεί ο Πρόεδρος του MHP Ντέλετ Μπαχτσέλι, υπουργοί, μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP και μέλη του MKYK.

Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει πως πολλοί αρχηγοί κρατών προσκλήθηκαν στα εγκαίνια. Πρόεδροι ορισμένων χωρών όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ αναμένεται να παραβρεθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Αριάνας Φερεντίνου, το όνομα του Πάπα Φραγκίσκου, είναι μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων που περιλαμβάνονται σε μια λίστα την οποία θα αποστείλει ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της διαχείρισης και διοίκησης της Αγίας Σοφίας.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΡΩΘΟΥΝ ΕΔΩ

Με πληροφορίες από εφημερίδα Χουριέτ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ασκήσεις ιεροσυλίας: Κουρτίνες τελικά πάνω στα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: