Χαμός με “συνέντευξη” που διαψεύδει ότι παραχώρησε στην Bild ο ακτιβιστής Τζόσουα Γουόνγκ

Ακτιβιστές στο Χόνγκ Κόνγκ διαδηλώνουν εναντίον της Κίνας έξω από το αμερικανικό προξενείο κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ. EPA, JEROME FAVRE




Ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, ο Τζόσουα Γουόνγκ, στέλεχος του κινήματος της Ομπρέλας του 2014, δήλωσε ότι δεν παραχώρησε ποτέ συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild, στην οποία καλούσε τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Η Bild δεν έχει αποσύρει μέχρι στιγμής τη συνέντευξη, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Το γερμανικό ταμπλόιντ δημοσίευσε στην έκδοση του την Παρασκευή δήλωση του Γουόνγκ στην οποία ο ακτιβιστής τόνιζε πως το Βερολίνο πρέπει να καταγγείλει την «αδικία» του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο σε αυτό το ημιαυτόνομο έδαφος.

Εντούτοις, ο Γουόνγκ, από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ, με tweet του τόνισε ότι δεν έγινε ποτέ μια τέτοια συνέντευξη.

«Μου είπαν ότι απηύθυνα έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση σε μια συνέντευξη στα μμε. Ωστόσο, το περιεχόμενο αυτού του δημοσιεύματος είναι ανακριβές καθώς δεν παραχώρησα συνέντευξη στην (εφημερίδα) Bild την περασμένη εβδομάδα», έγραψε ο 23χρονος.

«Στην πραγματικότητα, το “Unrecht (ανήθικο, αδικία)” δεν ήταν ποτέ μια λέξη που χρησιμοποίησα σε συνεντεύξεις σε ξένα μμε για να περιγράψω τον NSL», δήλωσε, αναφερόμενος στην νέα νομοθεσία που ψήφισε το κινεζικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας αντιδράσεις της Δύσης. Στο δημοσίευμα της Bild ο Γουόνγκ χρησιμοποίησε τη γερμανική λέξη “unrecht”.

«Πιστεύω ότι η ακριβής δημοσιογραφία είναι επίσης ένα από τους κεντρικούς λίθους για την υπεράσπιση των ελευθεριών στο (Χονγκ Κονγκ)», πρόσθεσε.

Δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία του dpa με τον Γουόνγκ.

Την Τρίτη η Κίνα υιοθέτησε τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας που διαμόρφωσε κατάλληλα για το Χονγκ Κονγκ βάσει του οποίου τα εγκλήματα της απόσχισης και της ανατροπής τιμωρούνται με έως και ισόβια κάθειρξη, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια πιο αυταρχική εποχή για την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας. Ο νόμος αυτός θέτει το πλαίσιο για τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία που επιστράφηκε στο Πεκίνο πριν από 23 χρόνια.

Πληροφορίες από dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Germany

Eν μέσω αύξησης των κρουσμάτων στην Κροατία, οι πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: