Χαλιφάτο για τους ισλαμο-εθνικιστές και λογοκρισία στο facebook για τους νέους από τον Ταγίπ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με συνεργάτες του (Κ). Photo via Twitter, Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

“Αν όχι τώρα χαλιφάτο, πότε, αν όχι αυτός, ποιός;» διερωτάται το τουρκικό περιοδικό Getcek Hayat (Αληθινή Ζωή) μετά την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς, καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να επαναφέρει τη χώρα και επισήμως στην Οθωμανική εποχή.

Αν επρόκειτο για κάποιο περιθωριακό έντυπο ουδείς θα ασχολείτο μόνο που το Getcek Hayat ανήκει στον ισχυρό Μιντιακό όμιλο Αλμπαϊράκ ,που εκδίδει την εφημερίδα Yeni Safak και διαθέτει δύο μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα στη Γείτονα.

Πρόκειται για «Επίθεση στη Δημοκρατία» γράφει στην πρώτη της σελίδα η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet ,ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αγκυρας υπέβαλε μήνυση εναντίον των εκδοτών του περιοδικού. Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι «η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου και η έκκληση για επαναφορά του Χαλιφάτου συνιστά προσπάθεια συνταγματικής εκτροπής».

  • Φωνή βοώντος! Οσο και αν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραίμ Καλίν προσπάθησε να ανασκευάσει το δημοσίευμα, η ουσία παραμένει. Ο Ερντογάν έχει βάλει για τα καλά πλώρη να επαναφέρει την Τουρκία στην εποχή των Οθωμανών, ονειρευόμενος ότι και ο ίδιος θα γίνει και επισήμως… Σουλτάνος: Ο δεύτερος …Σουλτάνος μετά τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Αυτό φρόντισε να γίνει κατανοητό στην προκλητική πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγια Σοφιά και στο ιδιαίτερο τελετουργικό: Ο επικεφαλής της θρησκευτικής Αρχής, Αλί Ερμπάς να στέκεται στην Αγία Σοφία και να κρατά ένα σπαθί στα χέρια -σύμβολο της κατάκτησης. «Για φίλους και οπαδούς είναι σημάδι εμπιστοσύνης και προστασίας, ενώ για όποιον επιδιώκει να αντιταχθεί σημαίνει: «Θα νιώσετε το σπαθί μου», όπως γράφει η Liberation.

Η γερμανική Suddeutsche Zeitung τονίζει με έμφαση ότι το καθεστώς Ερντογάν κάνει μεγάλες προσπάθειες «να τον εμφανίζουν ως απογόνο και εφαρμοστή της πολιτικής του Πορθητή-σουλτάνου. Και φυσικά να αρνηθούν τη βυζαντινή-χριστιανική προϊστορία, δηλαδή να αρνηθούν την ίδια την Ιστορία.

  • Με την εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας, ο Ερντογάν δεν αποσκοπεί μόνο στους Τούρκους μουσουλμάνους. Με το λαϊκιστικό μείγμα εθνικισμού, νεο-οθωμανικής εξύψωσης του παρελθόντος και την ελάχιστα συγκεκαλυμμένη προτίμηση προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, εμφανίζεται ως ηγέτης των μουσουλμάνων παγκοσμίως, ως μαχητής ενάντια σε όλες τις αδικίες, είτε πρόκειται για την ισραηλινή πολιτική εποικισμού και κατοχής στην Παλαιστίνη, τον πόλεμο στη Συρία ή την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη.
  • Στόχος του; Η κινητοποίηση των μουσουλμάνων, οι οποίοι συχνά δεν είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική κατάσταση στις χώρες καταγωγής τους, στην υπηρεσία ενός Τούρκου Προέδρου, ο οποίος αγωνίζεται κυρίως για να διατηρήσει την εξουσία στη χώρα του» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο γιός του Ερντογάν, ο Νετσμετίν Μπιλάλ, την επομένη της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγια Σοφιά μιλώντας στο CNN Turk ζήτησε την επαναφορά του περσο-αραβικού Οθωμανικού αλφαβήτου, το οποίο είχε καταργήσει ο Κεμάλ Ατατούρκ στην προσπάθειά του να κόψει κάθε δεσμό της σύγχρονης Τουρκίας με την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Σε ευθεία επίθεση κατά του Κεμάλ Ατατούρκ ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Μας είπαν ότι μείναμε πίσω στο δημοτικό μας σχολείο λόγω του αλφαβήτου μας. Η Ελλάδα και η Κίνα γιατί δεν άλλαξαν το αλφάβητό τους. Η ανάπτυξη δεν έχει καμία σχέση με το αλφάβητο. Ο άνθρωπος αναπτύσσεται χωρίς να αλλάζει τα ρούχα του, γιατί συνδέσαμε την αλλαγή ρούχων με την ανάπτυξη».

Στον γιό του Ερντογάν ανέλαβε να απαντήσει ο γνωστός Τούρκος ιστορικός και συγγραφέας, Σινάν Μεϊντάν υπενθυμιζοντας ότι «το αλφάβητο της ελληνικής γλώσσας ήταν ελληνικό, το κινεζικό σύστημα χαρακτήρων ήταν κατάλληλο για την κινεζική γλώσσα, αλλά η οθωμανική χρήση του αραβο-περσικού αλφαβήτου δεν ήταν κατάλληλη για την τουρκική γλώσσα. Αλλωστε τότε το ποσοστό των αναλφάβητων στην Τουρκία ήταν πάνω από το 90%».

O «Χαλίφης της Άγκυρας» όπως χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ο αλγερινός συγγραφέας Σαλάχ Γκεμρίχι στην Liberation «γράφει ένα νέο εθνικό αφήγημα προσανατολίζοντας πολιτικά τη σύγχρονη Τουρκία ως ισλαμική χώρα και διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

  • Εάν πετύχει ο υπολογισμός του Ερντογάν, αυτό θα μπορούσε να επιστρατεύσει τους απανταχού μουσουλμάνους -οι οποίοι συχνά δεν είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική κατάσταση στις χώρες καταγωγής τους- στην υπηρεσία ενός Τούρκου Προέδρου. Και αυτό είναι σημαντικό για τον Ερντογάν γιατί στο εσωτερικό της Τουρκίας φαίνεται αποδυναμωμένος και παραμένει στην εξουσία χάρη στη διάσπαση της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των πιο ακραίων συντηρητικών και εθνικιστικών δυνάμεων στη χώρα. «Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση του AKP χάνει στις δημοσκοπήσεις, η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί είναι ένα σημαντικό σύμβολο στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, έναντι κυρίως των ισλαμικών και ισλαμιστικών ομάδων που απαιτούσαν την μετατροπή αυτή εδώ και χρόνια», λέει η Ανεγκρέτ Ρίλκε , ειδική σε θέματα Ισλάμ στο Freie Universität του Βερολίνου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Συνθήκη της Λωζάνης και 18 ελληνικά νησιά στο στόχαστρο τώρα του Ταγίπ Ερντογάν

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να καθυποτάξει την νέα γενιά που φυσικά και δεν πείθεται από τις ισλαμο-εθνικιστικές κορώνες του καθεστώτος, έχοντας να αντιμετωπίσει μια διαρκώς αυξανόμενη ανεργία και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Για τον σκοπό αυτό το καθεστώς Ερντογάν έχει βάλει στόχο να ελέγξει ακόμη περισσότερο με ένα δρακόντειο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο τα διεθνή κοινωνικά μέσα όπως το Facebook και το Twitter ενισχύοντας την λογοκρισία, γράφει η γερμανική Tagesschau. Το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκίνησε ήδη να συζητά νέους κανονισμούς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Διεθνείς πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter ή το YouTube θα πρέπει υποχρεωτικά να ανοίξουν παραρτήματα στην Τουρκία με έναν υπεύθυνο αντιπρόσωπο «για να μπορεί η χώρα να προστατεύσει τους πολίτες της από προσβολή και παρενόχληση από άλλους χρήστες στο Διαδίκτυο,όπως ισχυρίστηκε ο εισηγητής του νέου νόμου και βουλευτής του κυβερνώντος AKP, Εζλέμ Ζενγκίν.

“Αν θέλουν οι διεθνείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να συνεχίσουν να λειτουργούν στη χώρα μας, πρέπει να συμμορφωθούν με τους νόμους μας» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ερντογάν.

Ο Ερόλ Εντέρογλου, εκπρόσωπος των “Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα” στην Τουρκία, λέει όμως ότι «στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να αποφευχθεί η ζημιά στη φήμη του Προέδρου Ερντογάν ,αλλά και να πάψει η κριτική από το εξωτερικό να ‘μπερδεύει’ το μυαλό των Τούρκων πολιτών, αφού δύσκολα θα ενημερώνονται από ανεξάρτητες εκθέσεις από το εξωτερικό”.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος εκφράζει φόβους ότι με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους του ΑΚΡ και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, «θα μπορεί η κυβέρνηση να λογοκρίνει το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την αιτιολογία ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια ή θα έθετε σε κίνδυνο τη φήμη της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα θέσει τα ανεξάρτητα ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό τον έλεγχο των δικών της δικαστηρίων»

  • Και κάτι ακόμη! Τα δεδομένα των χρηστών λέγεται ότι θα αποθηκεύονται στην Τουρκία, δίνοντας στις αρχές ευκολότερη πρόσβαση στους …αντιφρονούντες.

Για όσους διαμαρτύρονται βέβαια, ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει φίλους και αντιπάλους του από το 1998 πριν αναλάβει την εξουσία: Η δημοκρατία ειναι απλά το τρένο στο οποίο ανεβήκαμε μέχρι να φτάσουμε στο στόχο μας, τη δημιουργία δηλαδή ενός μονοκομματικού ισλαμικού κράτους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος του 21ου αιώνα: Ο Τραμπ θα είναι αυτός που θα κτυπήσει το παπούτσι στο τραπέζι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: