Μπράβο στη μαθήτρια που εκφράστηκε ελεύθερα: Για το “γλωσσάρι”, τι λένε όσοι ορθά στηρίζουν την ελευθερία του λόγου;

File photo: Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρομου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (*) – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η νέα γενιά έχει άποψη. Η νέα γενιά μας βλέπει και μας κρίνει. Συνήθως μιλά αν της δώσουμε το λόγο. Η νέα γενιά έχει ευαισθησίες (περιβάλλον, μέλλον, χρέη, επαγγελματική αποκατάσταση, οικονομία, ακόμη και θέματα εξωτερικής πολιτικής)!

Και αυτά δεν τα σκαρφίστηκα εγώ αλλά κάποιες μελέτες που τις έβρισκαν το ξημέρωμα για να αποκρυπτογραφίσουν όλα αυτά τα “θέλω” και “νιώθω” των παιδιών μας (Αντωνιάδης & Μοχρ, 2019, St. John’s University).

Αν τους δώσουμε το λόγο! Σκέψου πόσο τα φοβίζουμε. Σκέψου πόσο τα απογοητεύουμε! Σκέψου πόσα τους στερούμε! Σκέψου πόσο τα καταπιέζουμε έξω και μέσα στο σχολείο (Αντωνιάδης, 2019, Harvard Conference)

Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε όποιο Θεό θέλει. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μην πιστεύει σε κάποιο Θεό. Αυτό είναι ελευθερία και ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό είναι ελεύθερη άποψη, το μεγαλύτερο μέρος μιας υγιούς δημοκρατίας. Και βάσει αυτού πρέπει να προσαρμοστεί η ύλη στα σχολεία.

  • Με το δικαίωμα επιλογής και παράλληλη “κάλυψη” του Χριστιανισμού ως μέρος της ιστορίας (και όχι ως εξαναγκασμό σε συγκεκριμένη πίστη). Και ο καθένας ας αποφασίσει. Καλά έκανε η Εκκλησία μας; “Όχι, δεν συμφωνώ με την Εκκλησία μας” ή “πιστεύω πως ορθά έκανε η Εκκλησία μας”. Τα γεγονότα θα πρέπει να είναι εκεί. Τότε και μόνο τότε αναπτύσσεται κριτική σκέψη για να πλάσει χαρακτήρες και να φωτίσει νέα μυαλά στην ταλαίπωρη κοινωνία μας που τόσο τα έχει ανάγκη.

Η παράθεση των ιστορικών/θρησκευτικών γεγονότων ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και την ελευθερία των ανθρώπων. Όχι απόκρυψη αλλά απλή παράθεση με τον κάθε νέο να αποφασίζει αν θα προσευχηθεί ή αν θα πάει εκκλησία, αν θα πιστέψει ή αν θα αλλαξοπιστίσει, αν θα έχει Θεό ή όχι.

Αν ο όποιος μαθητής διαφωνεί μαζί σου, δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Λάθος έχεις εσύ που δεν αποδέχεσαι την άποψη του.

Αν ο όποιος μαθητής συμφωνεί μαζί σου, δεν σημαίνει πως είναι και ορθός. Ο Σωκράτης είπε πως υπάρχει η “αντικειμενική” ομορφιά και η “υποκειμενική” ομορφιά. Η υποκειμενική συμφωνία σου είναι σεβαστή αλλά δεν είναι απαραίτητα αντικειμενική.

Εσύ που συμφωνείς και κατακεραυνώνεις τους πάντες ότι ο λόγος της μαθήτριας πρέπει να γίνει αποδεκτός, και κυρίως οι πλείστοι από εσάς που είτε δεν πιστεύετε στη θρησκεία (απόλυτο δικαίωμα σας), είτε δεν πιστεύετε σε κάποιο Θεό (επίσης, απόλυτο δικαίωμα σας), και που πολλοί από εσάς (μειοψηφία, ευτυχώς) χειροκροτήσατε όταν μας πλασάρανε κάποιοι ένα “γλωσσάρι” για να μας αναγκάσουν να διαγράψουμε τις λέξεις “”κατοχή και εισβολή”, τι λέτε γι’ αυτό;

Εγώ λέω ναι στην ελευθερία της “πίστης”, ναι στην ελευθερία του λόγου, ναι στην ελευθερία της έκφρασης.

  • ΝΑΙ, αλλά ΣΕ ΟΛΑ! όχι επιλεκτικά και όπου μας βολεύει!

Ναι, εγώ θα συνεχίσω να παλεύω για το δικαίωμα σου να διαφωνείς μαζί μου (Αρχή της Δημοκρατίας). Μπορείς να το κάνεις κι εσύ για το καλό της μαθήτριας (ελευθερία πίστης) και για το καλό της πατρίδας (ελευθερία έκφρασης της συνεχιζόμενης κατοχής και εισβολης από τον Τούρκο εισβολέα); Εδώ σε θέλω μάστορα!

(*) Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Βοηθός Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com και LA Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι ελίτ στην Αθήνα και τη Λευκωσία συνεχίζουν να απλώνουν βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: