Μπλόκο στην τουρκική πειρατεία σχεδιάζει η Αθήνα με παραχώρηση οικοπέδων νότια της Κρήτης

File Photo: Πλατφόρμα ενεργειακής εταιρείας στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία philenews.com




Την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης προς έρευνα κι εκμετάλλευση, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και να «ακυρώσει» στην πράξη με τον τρόπο αυτό το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εξετάζει η Αθήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «ΝΕΑ», η Ελλάδα προετοιμάζεται για νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έκτασης 3.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συνορεύει με την παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», την οποία έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν επικυρωμένης σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο – οι εταιρείες «Total-ExxonMobil- Ελληνικά Πετρέλαια».

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το σχέδιο της Αθήνας είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής «Νότια της Κρήτης» προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

Το εν λόγω μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Πρόκειται για το σημείο νότια της ανατολικής περιφερειακής ενότητας της Κρήτης, από όπου περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου του Τούρκου, με το οποίο καταπατώνται τα κυριαρχικά  δικαιώματα της χώρας.

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τρία σενάρια για την απόφαση της Άγκυρας να συνεχίσει το «Γιαβούζ» γεωτρήσεις στο ίδιο σημείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: