Αθήνα και Λευκωσία ομιλούν με την ίδια γλώσσα: Μαζί για να αντιμετωπίσουν την προκλητική Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσιοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης (Α) μιλούν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Απόλυτη ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που συζήτησαν στη συνάντησή τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με την ελληνική ηγεσία και σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο πλευρών ταυτίζονται και στα τρία ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, δηλαδή στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι απόψεις Αθήνας και Λευκωσίας συμπίπτουν με την πλειοψηφία των κρατών – μελών και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφορικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες, όπως είπε, παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και προέρχονται από μία χώρα που θεωρητικά είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.

«Επιδιώκουμε διάλογο, ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν προκαλούν, αλλά προκαλούνται από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα των δύο χωρών για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, με στόχο έναν ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει στην ειρήνη, την σταθερότητα και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες. «Τα συμπεράσματα από τις συνομιλίες είναι κοινά. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η επιδίωξη της Τουρκίας, που δεν είναι άλλη, από τη δημιουργία μίας αχρείαστης κρίσης», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και υπογράμμισε ότι η Λευκωσία επιδιώκει την αποτελεσματικότερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι πρόκειται για πράξη την οποία δεν ανέμενε κανείς από ένα κοσμικό κράτος. «Η Αγία Σοφία ανήκει σε όσους σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά που δεν ξεχωρίζει θρησκευτική ταυτότητα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο, ένα μεγαλούργημα των αιώνων. «Από κοινού και μαζί οι απανταχού πολιτισμένοι πολίτες να συντονίσουμε τις ενέργειες μας έτσι ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα ότι είναι αδιανόητο να συμπεριφέρονται με τόση αμετροέπεια σε πολιτιστικά κληρονομήματα», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

  • Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εξέλιξη της συζήτησης αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, δέχθηκαν βαρύ πλήγμα λόγω του τουρισμού. Τόνισε την ταύτιση των απόψεων των δύο πλευρών και σημείωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν στο ακέραιο του ύψους της πρότασης της ευρωπαϊκής επιτροπής, το οποίο θα δοθεί κυρίως με τη μορφή επιδοτήσεων και όχι δανεισμού και χωρίς πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις, αλλά με βάση το ισχύον πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για στοίχημα της Ευρώπης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης ανάπτυξης» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε μια επισκόπηση των εξελίξεων υπό το πρίσμα της επιθετικής στάσης της Άγκυρας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ενεργειών. Τόνισε, παράλληλα, ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας παραβιάζει ανοικτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές και απέναντι σε αυτές χρειάζεται μια κοινή και σύσσωμη αντιμετώπιση από την ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται και διακηρύσσουν ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου σημαίνει και δυναμικότερες αντιδράσεις και σημείωσε ότι η ΕΕ οφείλει να καταρτίσει κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων απέναντι σε μια χώρα που δρα ως ταραχοποιός και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. «Ουδέποτε αρνηθήκαμε τον διάλογο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας αλλά χωρίς εκβιαστικές πρακτικές και υποβόσκουσες απειλές», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την απόφαση για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκεται ακλόνητη στην θέση της και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και πολιτιστικό της φορτίο. Απέναντι σε αυτή την μικρόψυχη και αχρείαστη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις».

Τόνισε, επίσης ότι η απόφαση της Τουρκίας πληγώνει όλους τους Έλληνες Χριστιανούς αλλά και όλους τους πολίτες του κόσμου χαρακτηρίζοντας το παγκόσμιο και παναθρώπινο ζήτημα. Χαρακτήρισε οπισθοδρομική την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι κόβει δεσμούς από τον δυτικό κόσμο και τις δυτικές αξίες. Αναρωτήθηκε, επίσης, αν μετά από αυτή την προσβολή η Αγία Σοφία μπορεί να διατηρεί τα προνόμια της ΟΥΝΕΣΚΟ και αν ο οργανισμός θα συνεχίζει να δωρίζει την αίγλη του σε μία χώρα που υποτίθεται ότι φιλοξενεί ένα παγκόσμιας κληρονομιάς μνημείο.

«Μελετάμε την αντίδραση μας σε όλα τα επίπεδα. Το σύμβολο της θρησκευτικής ανεκτικότητας δεν θα μείνει αιχμάλωτο των πολιτικών κινήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και διευρυμένες συνομιλίες, παρουσία των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου. Η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελείται από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκο Κενεβέζο και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκο Κούρο.

  • Ηχηρό καμπανάκι για Ευρωπαίους η απόφαση για Αγία Σοφία, δηλώνει ο Πρόεδρος στη συνάντηση με Τσίπρα

Η επίσκεψη μου στην Ελλάδα γίνεται σε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οξύνεται η τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ηχηρό καμπανάκι για τους Ευρωπαίους αποτελεί η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, σημείωσε παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «θλιβερή και προκλητική απόφαση».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τουρκική προκλητικότητα η οποία εντείνεται λόγω και της ανοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή συνιστά την απόδειξη του πόσο δεν εναρμονίζεται η Τουρκία με την ιδιότητα του υποψήφιου κράτους – μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η απόφαση της Άγκυρας είναι και ένα ηχηρό καμπανάκι στους Ευρωπαίους αλλά και για να αφυπνιστούν όσοι νομίζουν ότι με την ανοχή μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος τάσσονται πάντα υπέρ του διαλόγου και δεν επιδιώκουν την όξυνση και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της πλευράς μας για την έναρξη ενός διαλόγου υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας. «Δυστυχώς έχουμε ένα γείτονα που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας. Διάλογος υπό το καθεστώς των κανονιοφόρων, δεν μπορεί να διεξαχθεί», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και υπογράμμισε ότι τώρα είναι περισσότερο απαραίτητος ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου.

Χαρακτήρισε θλιβερή και προκλητική την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και τόνισε ότι έρχεται ως επιστέγασμα της τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι είναι θετικό ότι έστω και με καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά την εφαρμογή κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι οι εταίροι πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με στόχο μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν και εντός του πλαισίου Γκουτέρες.

Πληροφορίες από:
ΚΥΠΕ – Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Μικρόψυχη η απόφαση, θα δώσουμε απαντήσεις

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal