“Ασπίδα” των ΗΠΑ πάνω από τον Έβρο: Επίσκεψη και ομιλία Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης [video,photos]

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το Endurance, ένα από τα μεγαλύτερα μεταγωγικά πλοία του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Photo via Twitter, USTRANSCOM @US_TRANSCOM




Στη σκιά της επικίνδυνης τουρκικής προκλητικότητας στο Καστελλόριζο και λίγες ώρες προτού ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάσει (αύριο), προσευχόμενος, ως τζαμί την Αγία Σοφία, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, αλλά και του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Υπό άλλες, κανονικές συνθήκες, ο κ. Πάιατ θα αναφερόταν –με αφορμή τη διέλευση από την Αλεξανδρούπολη με προορισμό τη Ρουμανία για τη νατοϊκή άσκηση «Atlantic Resolve 2020» αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού (ελικόπτερα, άρματα, οχήματα κ.ά.)– στην ύψιστη στρατιωτική αλλά και αναπτυξιακή σημασία του λιμανιού της, το οποίο βγήκε πρόσφατα σε δημόσιο διαγωνισμό και οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται σφόδρα, καθώς και στον κομβικό γεωπολιτικό ρόλο της ακριτικής πόλης, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της.

  • Τώρα όμως οι προσκεκλημένοι, και όχι μόνον, στη σημερινή (9 π.μ.) εκδήλωση στο λιμάνι, εκείνο που πρωτίστως θα θελήσουν να ακούσουν, όπως μας έλεγαν κάποιοι τοπικοί παράγοντες χθες το βράδυ εδώ στην πόλη, είναι ένα ξεκαθάρισμα, από τα πιο επίσημα χείλη, των θέσεων των ΗΠΑ στα τεκταινόμενα στο Αιγαίο και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και ο κ. Πάιατ δεν έχει δείξει ότι είναι από εκείνους τους διπλωμάτες που αποφεύγουν τις προκλήσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η αμερικανική τοποθέτηση περί «διαφιλονικούμενης» περιοχής στο Καστελλόριζο έχει προκαλέσει σύγχυση ως προς τις προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά.

  • Η Αλεξανδρούπολη, όπως και ο Εβρος όλος, βιώνει από χθες –με ψυχραιμία σε ό,τι αφορά την ένταση με τους απέναντι– την αμερικανονατοϊκή κινητικότητα γύρω από τη μεταφορά εξοπλισμού αλλά και ανθρώπινου δυναμικού προς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία), για τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Atlantic Resolve» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

  • Πλέον είναι σαφές ότι η Αλεξανδρούπολη με το λιμάνι της και ο ακριτικός νομός με το οδικό και σιδηροδρομικό του δίκτυο καταχωρίζονται στους στρατιωτικούς χάρτες της Δύσης ως υψίστης σημασίας δίαυλος για τη μεταφορά στρατευμάτων και οπλισμού προς και από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η εκδήλωση που συμπίπτει με την υποστήριξη της συμμαχικής άσκησης «Atlantic Resolve 2020» καθώς και τις προετοιμασίες για τη χρήση του σιδηρόδρομου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του.

Λιμάνι και σιδηρόδρομος όρισαν την πορεία, την ιστορία και το μέλλον της Αλεξανδρούπολης, στα τέλη του 19ου αιώνα, δίνοντάς της τη δυνατότητα προσέλκυσης του διεθνούς εμπορίου και της σύνδεσης με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα της εποχής. Στην πάροδο των ετών, η πόλη κόμβος γνώρισε δόξες, προκλήσεις και δοκιμασίες, που επίσης συνέβαλαν στην ανάδειξή της σε βασική διασυνδετήρια πύλη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Ασίας. Σήμερα, σχεδόν 150 χρόνια μετά την άφιξη του σιδηρόδορμου και τη μετατροπή της σε διαμετακομιστικό κόμβο, το λιμάνι και ο σιδηρόδρομος, για ακόμη μία φορά, έρχονται να ορίσουν το μέλλον της, να αναδιαμορφώσουν το οικονομικό, αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής.

Στο παγκόσμιο εμπόριο

Στο παγκόσμιο εμπόριο, επίσης, η Αλεξανδρούπολη διεκδικεί ρόλο με το λιμάνι και τις συνδυασμένες μεταφορές, αφού θα παρακάμπτεται, μέσω αυτής και της σύνδεσής της με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ο χρονοβόρος, κοστοβόρος και εργαλειοποιήσιμος από την Τουρκία Βόσπορος. Μια «γεύση» για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά και την αναβάθμιση του λιμανιού, πρόκειται να πάρουν σήμερα ο κ. Πάιατ, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί, παράγοντες της ναυτιλίας, της ενέργειας, των μεταφορών κ.ά.

Ηδη από την Τρίτη ένα γιγαντιαίο αμερικανικό φορτηγό πλοίο μήκους διακοσίων εβδομήντα μέτρων, το μεγαλύτερο που «έπιασε» ποτέ στο λιμάνι, ξεφορτώνει στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα μεταφορτωθεί σε τρένα και μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα και, διασχίζοντας τον Εβρο και τη Βουλγαρία, θα καταλήξει στη Ρουμανία. Και αν σήμερα γίνεται στρατιωτικός εφοδιασμός, σύντομα, με τον τρόπο αυτό, θα μεταφέρονται εμπορεύματα και αγαθά από τις αγορές της Ανατολής και όχι μόνον.

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ και ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Λ. Παπαδημητρίου
Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Έγινε μπλε το Αιγαίο απ’ άκρη σ’ άκρη: Κινήσεις αποτροπής από την Ελλάδα που απορρίπτει τα τετελεσμένα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: