Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποφάσισε η Ολομέλεια

Βουλευτές κατά την ψηφοφορία. Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




‘Ασκηση δίωξης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμα της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αποφάσισε η Ολομέλεια.

Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Μετά την απόφαση, η Βουλή θα προχωρήσει στη επόμενη συνεδρίαση στην διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.

Μπούγας: Η συνεδρίαση αυτή είναι ιστορική. Τον λόγο τώρα τον έχει η Δικαιοσύνη

Ο επίλογος της πολύωρης συνεδρίασης στην ολομέλεια της Βουλής, γράφηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Ιωάννη Μπούγα, που ήταν και ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως «η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ίσως η πιο σκληρή τιμωρία των ενόχων».

«Ο πολιτικός κόσμος δεν δικαιούται να μείνει απαθής και απλός θεατής όσων θα εξελιχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας, ώστε στο μέλλον ν΄αποτραπούν παρόμοιες συμπεριφορές, που πλήττουν τη Δημοκρατία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί και θα εμπεδωθεί η λειτουργία του κράτους δικαίου και υποθέσεις που θεωρούνται άγος, μπορεί να μεταβληθούν σε ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας» ανέφερε. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν τη βούληση και το σθένος να το πράξουν», υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αφού αναφέρθηκε στους εννέα περίπου μήνες εργασιών της επιτροπής, η οποία και πραγματοποίησε 64 συνολικά συνεδριάσεις, με περίπου 12.200 σελίδες πρακτικών και εξετάση 23 μαρτύρων, ανέφερε πως όταν ξεκινήσαμε το έργο μας, «πολλοί ήταν εκείνοι που διέδιδαν ότι το αποδεικτικό υλικό ήταν ισχνό, ότι γρήγορα θα μετατρεπόταν σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ή θα επικρατούσαν λογικές συμψηφισμού και πολιτικές σκοπιμότητες που θα αποπροσανατόλιζαν την έρευνα και θα ενίσχυαν την δυσπιστία των πολιτών σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες ερευνούν ποινικές ευθύνες υπουργών» καθώς άλλωστε ήταν «νωπές ακόμα οι μνήμες από την προανακριτική-φιάσκο, που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ορισμένοι, είπε ο κ. Μπούγας, «επιχείρησαν να παρακωλύσουν το έργο της επιτροπής, αλλά απέτυχαν» και «με αποφασιστικότητα αναζητήθηκε η αλήθεια, φωτίστηκαν κρίσιμες πτυχές των υποθέσεων που δεν είχε αγγίξει η Δικαιοσύνη, κι εξετάστηκαν πρόσωπα με κρίσιμο ρόλο, τα οποία εισέφεραν σημαντικότατες πληροφορίες και έγγραφα. Δεν επιτρέψαμε να φιμωθούν μάρτυρες και δώσαμε σε όλους και ιδίως στον ερευνώμενο, την δικονομική δυνατότητα να καταθέσουν τα γεγονότα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ανέφερε πως από το «αποδεικτικό υλικό προκύπτει σαφής τρόπος δράσης συγκροτημένης ομάδας στην οποία μετείχαν πολιτικοί, εισαγγελείς και δημοσιογράφοι. Η λειτουργία της εν λόγω ομάδας ακολουθούσε πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο εγκληματικής δράσης στις υποθέσεις» ενώ αυτή η ομάδα «δεν δίστασε να καταφερθεί σε βάρος ακόμη και εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε».

Ανέφερε πως προέκυψε όμως, ότι «σε αμφίδρομες υποθέσεις πολιτικών διώξεων υπήρχε άμεση εμπλοκή και άλλων υπουργών της τότε κυβέρνησης, με πλέον έντονη την εμπλοκή του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος φαίνεται να έχει ρόλο διαμεσολαβητή για τη διευθέτηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων και να συνομολογεί την ύπαρξη κυκλώματος, μέλη του οποίου είχαν διαφορετική μάλιστα ατζέντα από αυτή που είχε το ‘μαγαζί’, υπονοώντας βεβαίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Φέρεται μάλιστα με βεβαιότητα να λέει, ότι «βγάζουν πολλά λεφτά». Δεν διστάζει επίσης να προτείνει στον Μιωνή την ενοχοποίηση με μαρτυρίες Παπασταύρου, για να τύχει ευμενούς μεταχείρισης της ίδιας της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη!».

Το πόρισμα της επιτροπής, είπε ο κ. Μπούγας, «περιλαμβάνει αναλυτική παράθεση των γεγονότων και ενδελεχή αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού». «Η λειτουργία της προανακριτικής, έστειλε το μήνυμα της καλής λειτουργίας των θεσμών και της αταλάντευτης βούλησης της κυβέρνησης και των βουλευτών να αναζητήσουν την αλήθεια…. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του οφείλουν εξηγήσεις. Αντί εξηγήσεων όμως, βουλευτές και στελέχη του, διακυβεύοντας και αυτή την προσωπική, επιστημονική και πολιτική τους αξιοπρέπεια, κάνουν λόγο για δήθεν θεσμική εκτροπή. Ποιος τους ακούει και ποιος τους πιστεύει άραγε;» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την πρόταση άσκησης δίωξης του Παπαγγελόπουλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: