Άσαντ και Πούτιν σχεδιάζουν να χτίσουν «μίνι Αγία Σοφία» στη Συρία, λένε αραβικά μέσα ενημέρωσης

File Photo: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK , KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Το συριακό καθεστώς υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, σε αντίθεση με την μετατροπή της σε τζαμί από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Η κατασκευή αυτής της “μίνι Αγίας Σοφίας”, που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική επαρχία της Χαμά, θα υποβοηθηθεί από την εξέχουσα σύμμαχο της Συρίας, τη Ρωσία και σύμφωνα με πληροφορίες θα δείξει τη σημασία του «ειρηνικού διαλόγου» μεταξύ των μεγάλων θρησκειών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Modon που εδρεύει στο Λίβανο , η ιδέα για το κτίριο ξεκίνησε από έναν άντρα που ονομάζεται Nabeul Al-Abdullah, ο επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής πολιτοφυλακής στην επαρχία. Μετά την έγκριση του μητροπολίτη επισκόπου της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Χαμά, Νικόλου Μπαμπαμπάκι, τα σχέδια παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στον ρωσικό στρατό εντός της Συρίας.

Το αντίγραφο πρόκειται να χτιστεί ειδικά στην ελληνική Ορθόδοξη πλειοψηφία της πόλης Al-Suqaylabiyah, σε ένα κομμάτι γης που δωρίστηκε από τον αρχηγό της πολιτοφυλακής Al-Abdullah. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ρωσική ομάδα στη στρατιωτική βάση Hmeimim της Latakia ήδη εργάζεται σε σχέδια για την κατασκευή.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Rai Al-Youm , ο Ρώσος νομοθέτης Vitaly Milonov δήλωσε ότι η Συρία είναι η ιδανική τοποθεσία για το μίνι αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, διότι «σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι μια χώρα που δείχνει σαφώς την πιθανότητα ειρηνικού και θετικού διαθρησκευτικού διαλόγου.

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης:

Ο στόχος της Συρίας για την κατασκευή αντιγράφου του ιστορικού κτηρίου θεωρείται ότι χρησιμεύει ως χειρονομία εκδίκησης εναντίον της Τουρκίας, εναντίον της οποίας πολεμά στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας . Είναι επίσης μια συμβολική χειρονομία του καθεστώτος του Άσαντ προς τη συριακή χριστιανική κοινότητα, την οποία έχει υποστηρίξει, παρά το γεγονός ότι στοχεύει εκκλησίες και διώκει τους συριακούς χριστιανούς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η υποστήριξη και η βοήθεια της Μόσχας στο έργο, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που μίλησαν στο Al-Modon , είναι μια μέθοδος για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία και την υποστήριξή της στο Al-Assad με βάση τους ρωσικούς δεσμούς με τη συριακή χριστιανική κοινότητα. Οι ακτιβιστές είπαν επίσης ότι ο αρχηγός της πολιτοφυλακής Αλ-Αμπντουλάχ, ο οποίος δωρίζει τη γη για την κατασκευή, στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών του με τη Ρωσία σε περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ έπεσε.

Με πληροφορίες από αραβικά μέσα ενημέρωσης

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ

 

Παρέμβαση Πούτιν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: