Ας μάθουμε τα βασικά: Τι σημαίνει οριοθέτηση ΑΟΖ; Ποιός ο ρόλος της Κύπρου και της Αιγύπτου;

Στιγμιότυπο από την πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 20», στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου η οποία διεξήχθη από 19 έως 26 Ιουνίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ, STR




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Μετά την πρόσφατη συνέντευξη του καθηγητή Ροζάκη, που τάραξε τα νερά, άρχισαν οι πάντες να ασχολούνται με λέξεις όπως επήρεια και ευθυδικία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι έννοιες.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών διέπεται από την UNCLOS, την οποία έχουν επικυρώσει, μέχρι σήμερα, 167 κράτη στον κόσμο.

Η δημιουργία, βέβαια, θαλασσίων ορίων απαιτεί μια πολυεπιστημονική προσέγγιση. Η νομική εμπειρογνωμοσύνη είναι θεμελιώδης, διότι διέπεται από κωδικοποιημένα διεθνή νομικά μέσα. Αυτές οι νομικές διατάξεις πρέπει να μεταφραστούν σε τεχνικές πρακτικές που απαιτούν τεχνικούς ειδήμονες.

Η εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της έρευνας και της χαρτογράφησης ή της γεωδαισίας, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των νομικών διατάξεων σε πρακτική εφαρμογή. Αυτοί οι δύο εμπειρογνώμονες θα πρέπει να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν μια πολιτική λύση. Πράγματι, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι μια πολιτική διαδικασία.

Το πρόβλημα των οριοθετήσεων θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδος και των γειτονικών της χωρών απετέλεσε επί μακρόν παράπλευρη απώλεια των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με έξι κράτη: την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Ιταλία και την Αλβανία και  με εξαίρεση την συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία, δεν είχε πραγματοποιήσει ούτε μια οριοθέτηση ΑΟΖ, μέχρι να οριοθετήσει, πρόσφατα, ΑΟΖ με την Ιταλία.

Οριοθέτηση με Κύπρο

Τουλάχιστον από την εποχή της ανακήρυξης της κυπριακής ΑΟΖ από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις  ζήτησαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις να γίνει η οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο κρατών.

Μαδώντας τη μαργαρίτα: Να πάμε ή να μη πάμε στη Χάγη; Η περίεργη θεωρία για το Καστελόριζο…

Για 16 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να προχωρήσει σε αυτή την οριοθέτηση ένεκα του φοβικού συνδρόμου που μας διακατέχει για πολλές δεκαετίες. Είναι γνωστή και αδικαιολόγητη η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη,  όταν πληροφορήθηκε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ανακήρυσσε ΑΟΖ και θυμωμένη του είπε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία.

  • Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασχολήθηκε με την κυπριακή ΑΟΖ το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κύπρο να μη προβεί σε πλήρη οριοθέτηση με την Αίγυπτο, γιατί θα φανούν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελλόριζου.
  • Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ζήτησαν από την Κύπρο να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο 8 ν.μ. πριν την σωστή οριοθέτηση,  ώστε να μη φανεί η  πλήρης επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλόριζου και δημιουργηθεί έτσι πρόβλημα με την Τουρκία!

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στον τότε Υπουργό της Κύπρου Νίκο Ρολάνδη  τα ακόλουθα:

Εάν δεχθούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελλόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τότε η μέση γραμμή θα είναι εδώ. Εάν δεχθούμε την τουρκική θέση ότι το Καστελλόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού. Για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προτρέπουμε την κυπριακή πλευρά, όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 14 ν.μ. πιο μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί,  ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες.» ***

Δηλαδή ζήτησαν από την Κύπρο να κάνει τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, δεκαεπτά χρόνια αργότερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια έρχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα των Σημίτη-Παπανδρέου και φαίνεται ότι δεν έχουν πρόβλημα όταν η Αίγυπτος ζητά τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει το πρόβλημα αυτής  της οριοθέτησης. Στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει στα αριστερά του ένα τρίγωνο που θα έπρεπε να είναι μέρος του οικοπέδου 4, αλλά η οριοθέτηση των δυο κρατών (Κύπρου-Αιγύπτου) αγνόησε αυτό το τρίγωνο, γιατί θα έδειχνε, ξεκάθαρα, ότι τα 14 χιλιόμετρα που δεν μετρήθηκαν, δίνουν δικαιώματα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και η Ελλάδα θα διέθετε  θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν θα είχε  η Τουρκία με την Αίγυπτο.

Αυτό τον χάρτη ο υπεύθυνος της κυπριακής ΑΟΖ, Σόλων Κασίνης, χαρακτήρισε «χάρτη της ντροπής». Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου υπήρξε μία πράξη μεγάλης ανευθυνότητας.

 

ΧΑΡΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκείνο που ξεχνάμε είναι το γεγονός ότι η Αίγυπτος ενθουσιάστηκε με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης που, ουσιαστικά, με αυτή την αλλαγή παραδεχόταν ότι η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Γιατί λοιπόν τώρα απορούμε που η Αίγυπτος επιθυμεί να έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία; Οι κ.κ.Σημίτης και Παπανδρέου τους έδωσαν στο πιάτο αυτή την οριοθέτηση το 2003.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το κλειδί για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η νήσος Στρογγύλη.  Με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (μέθοδος μέσης γραμμής) προκύπτουν θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου μήκους 24 ν.μ. Χωρίς την επίδραση της Στρογγύλης, δεν έχουμε κοινά σύνορα ΑΟΖ με την Κύπρο όπως επίσης περιορίζονται τα σύνορα Ελλάδος- Αιγύπτου και προκύπτουν σύνορα Τουρκίας- Αιγύπτου, μία προοπτική  πολύ αρνητική από γεωστρατηγικής άποψης για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν ήρθε στην εξουσία αντελήφθη ότι η οριοθέτηση που έκαναν Κληρίδης και Ρολάνδης δεν ήταν νόμιμη, διότι η Κύπρος έκανε οριοθέτηση ΑΟΖ χωρίς να κάνει προηγουμένως ανακήρυξη ΑΟΖ. Έτσι, όταν η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ έβαλε αναδρομική ημερομηνία σε αυτή την ανακήρυξη για να καλύψει την οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που ήταν η 17η Φεβρουαρίου του 2003.

Η πιο σημαντική, από όλες τις εκκρεμούσες οριοθετήσεις της Ελλάδας, είναι αυτή με την Αίγυπτο. Θα αντιτείνει κάποιος ότι η  σημαντικότερη είναι αυτή με την Τουρκία, αλλά δεν έχει δίκιο. Η οριοθέτηση με την Τουρκία είναι όντως η δυσκολότερη. Η οριοθέτηση όμως με την Αίγυπτο είναι η πιο σημαντική και κρίσιμη, εφόσον δώσει πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Ρω, Μεγίστη, Στρογγύλη).

Με αυτή την σωστή οριοθέτηση η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Η Λεκάνη του Ηροδότου, που κείται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η Τραγωδία της Λευκωσίας

Η κυβέρνηση της Λευκωσίας περιμένει για 16 χρόνια την κυβέρνηση των Αθηνών  για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους,

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004 έχοντας μόνο 4 τανκς και 2 ελικόπτερα (δεν θυμάμαι πόσες φορές το έχω γράψει) χωρίς να πτοηθεί από την Τουρκία, η οποία περιορίστηκε σε ανακοίνωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση την αποδέχτηκαν.

Κύριε πρωθυπουργέ, μη την αφήσετε το μαρτυρικό νησί να περιμένει άλλα 16 χρόνια. Βιαστείτε γιατί ο Ερντογάν παραμονεύει και έτσι και σας προλάβει θα τρέχετε και δεν θα προλαβαίνετε.

Αντιλαμβάνομαι ότι το βάρος της πρωθυπουργίας σας είναι τεράστιο αλλά ο Ρουβίκωνας, η ΔΕΗ, τα Εξάρχεια, ο ΕΝΦΙΑ, ακόμα και το Covid-19 μπορούν να περιμένουν. Πιστέψτε με η ΑΟΖ είναι πολύ πιο σημαντική από όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σήμερα, διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, που είναι ο κορυφαίος ειδικός που διαθέτει η πατρίδα μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αξιοποιήστε τον.

Πρέπει να δείξετε τόλμη και θάρρος. Πρέπει να προλάβετε την Τουρκία που θέλει να μας κλέψει την θάλασσά μας. O Ερντογάν ήδη έφτασε στην Λιβύη και προσβλέποντας στην φιλία του με τον Πρόεδρο Τραμπ σχεδιάζει να μας αποκόψει από την Κύπρο και την Αίγυπτο, κλέβοντας ταυτόχρονα και τους υδρογονάνθρακες μας.

Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Είναι στο χέρι σας  να την αποτρέψετε.

*** Απομαγνητοφώνηση τηλεοπτικής συνέντευξης του Νίκου Ρολάνδη σε κυπριακή τηλεόραση, 11 Ιουλίου 2011. Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι ο Νίκος Ρολάνδης αποφάσισε να μιλήσει για το θέμα με καθυστέρηση 8 ετών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το κλειδί είναι η Στρογγύλη και όχι το Καστελόριζο: Το παιγνίδι είναι άγριο και παίζεται στη θάλασσα…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: