Αρχισε η συντήρηση του στόλου των βασιλικών αυτοκινήτων στο Τατόι: Εντυπωσιακά βίντεο

Εικόνα από τις εργασίες ανάσυρσης και συντήρησης του στόλου των βασιλικών αυτοκινήτων στο Τατόι. Screenshot @dsanm.culture/Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων- ΥΠΠΟΑ




Μετά τις βασιλικές άμαξες που βρέθηκαν στους χώρους του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, σειρά είχαν τα βασιλικά αυτοκίνητα που ανασύρθηκαν – δεκαετίες αφημένα – από τις αποθήκες προκειμένου να μεταφερθούν σε νέο χώρο φύλαξης με σκοπό την αποκατάστασή τους.

Μια μεγάλη συλλογή, τουλάχιστον 25 ακριβών και πολυτελών αυτοκινήτων αποτελούν πλέον αντικείμενο συντήρησης και φροντίδας. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει δηλώσει ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή των αυτοκινητοβιομηχανιών από τις οποίες προέρχονται τα οχήματα για τη συντήρηση και αποκατάστασή τους.

Εντυπωσιακά είναι τα βίντεο που δημοσιοποίησε από την έναρξη των εργασιών η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων.

 

Πρόκειται για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η βασιλική οικογένεια με εντυπωσιακό σχεδιασμό, πολυτελή εξοπλισμό [ ξύλο και δέρμα] και φυσικά, έντονη την πατίνα του χρόνου.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων στην ιστοσελίδα της στο Facebook, η μετακίνηση των οχημάτων της πρώην βασιλικής οικογένειας, στον νέο χώρο αποθήκευσης, που δημιουργήθηκε προσφάτως εντός του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου έγινε με σκοπό τη συντήρησή τους.

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων «ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους – που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές και των υπολοίπων, για τα οποία πρωτίστως λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση επικαθίσεων σκόνης-χώματος και άλλων ρύπων μετά από ακινησία σχεδόν δύο δεκαετιών.

Τα οχήματα μεταφέρονται σε νέο χώρο φύλαξης, με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, ασφάλειας και προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση διατήρησής τους και να συνεχιστούν απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Η μεταφορά τους έγινε με την προσοχή που αρμόζει στην ιδιαιτερότητα των οχημάτων ως τα πρώτα αντικείμενα του είδους που κηρύσσονται Κινητά Νεώτερα Μνημεία στην Ελλάδα, τη συλλεκτική τους αξία αλλά και τον ιστορικό τους χαρακτήρα», αναφέρει η διεύθυνση.

HJ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Οι Βρετανοί στηρίζουν τις Τέχνες: «Πακέτο διάσωσης» 1,7 δισ. ευρώ για τον Πολιτισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: