Αποσύρονται οι Τούρκοι από το Αιγαίο ή ρίχνουν στάχτη στα μάτια; Ποιες οι τελευταίες κινήσεις;

Πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Photo via Twitter, Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, @tcsavunma




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Περίεργες κινήσεις τις τελευταίες ώρες πραγματοποιούνται από τον τουρκικό στόλο, ο οποίος φαίνεται πως μετακινείται από το νότιο τμήμα του Αιγαίου όπου είχε τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες, προς το βορρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που συνεχίζουμε να ερευνούμε, oρισμένες μονάδες επιφάνειας του τουρκικού στόλου έχουν ήδη φτάσει σε ναυστάθμους στα Τουρκικά παραλία. Πρόκειται για πλοία τα οποία βρίσκονταν νότια της Ρόδου, στην θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, αλλά και πιο νότια στα νερά της Μεσογείου.

Οι κινήσεις αυτές του Τουρκικού στόλου έρχονται την ώρα που ο Φαγιεζ Αλ Σαρατζ έχει φτάσει στην Τουρκία και συνομιλεί εκ νέου με τον Τούρκο πρόεδρο. Πληροφορίες που εκπορεύονται από την Τουρκία αναφέρουν ότι συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν ομιλούν τις τελευταίες ώρες για διάλογο με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ορισμένες από τις τουρκικές μονάδες επιφάνειας μετακινήθηκαν προς βάσεις από τις οποίες ξεκίνησαν.

Στο Ελληνικό Επιτελείο η κατάσταση των περίπου δυο τελευταίων ωρών αξιολογείται. Ακόμη δεν ομιλεί επίσημα κανείς για αποκλιμάκωση αλλά για διατήρηση της αυξημένης εγρήγορσης, θυμίζοντας ότι η ναυτική οδηγία της Τουρκίας βρίσκεται εν ισχύ.

Η διάταξη των Ελληνικών πλοίων παραμένει η ίδια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να αλλάξει ιδιαίτερα το επίπεδο επιφυλακής, διότι νωρίτερα έχει δοθεί εντολή στις μονάδες το προσωπικό να είναι σε ετοιμότητα.

Τις πληροφορίες μετέδωσε και το κρατικό πρακτορέιο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Η Ελλάδα αποσύρει πολεμικά πλοία από την ίδια περιοχή, ακολουθώντας αυτή την κίνηση, ως μια αμοιβαία αποκλιμάκωση. Συγκεκριμένα τα ελληνικά πλοία αποχωρούν από την περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τον EuroAsia στην Κύπρο: Άδεια για τον σταθμό μετατροπής HVDC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: