Αποκλείει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Αλί Χαμενεϊ

File photo: O Αλί Χαμενεϊ απευθύνεται σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στον λαό του Ιράν. EPA/IRANS SUPREME LEADER OFFICE / HO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέκλεισε σήμερα την περίπτωση συνομιλιών με τις ΗΠΑ αναφορικά με το βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και κάλεσε τους Ιρανούς να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις.

«Οι σκληρές κυρώσεις της Αμερικής στο Ιράν έχουν στόχο να οδηγήσουν σε κατάρρευση την οικονομία μας… Ο στόχος τους είναι να περιορίσουν την επιρροή μας στην περιοχή και να σταματήσουν τις πυραυλικές και πυρηνικές μας δυνατότητες», ανέφερε ο Χαμενεΐ σε ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Βασιζόμενοι στις εθνικές μας δυνατότητες και μειώνοντας την εξάρτησή μας από τις εξαγωγές πετρελαίου θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε στην πίεση της Αμερικής».

Οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018 από τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων, βάσει της οποίας η Τεχεράνη είχε αποδεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εκ νέου κυρώσεις που έχουν πλήξει σοβαρά τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον λέει ότι επιθυμεί η Τεχεράνη να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη συμφωνία για να περιοριστούν περαιτέρω οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, να σταματήσει το πυραυλικό του πρόγραμμα και περιοριστεί η περιφερειακή επιρροή της ισλαμικής δημοκρατίας.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν να διασώσουν αυτή τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

«Προκάλεσαν πλήγμα στην οικονομία του Ιράν με κενές υποσχέσεις», ανέφερε ο Χαμενεΐ στην ομιλία του.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι τουρκική λίμνη: Ανάρτηση-καταπέλτης για Ερντογάν από τον πρώην ΥΠΑΜ του Λιβάνου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required