Απογοητευμένο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία: Όμως δεν ζητά κατάργηση της απόφασης Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. State Department photo by Ron Przysucha




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Απογοήτευση εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Όμως, ούτε σε αυτή τη νέα δήλωση απαιτείται από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντούσε σε ερώτηση του OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, που αφορούσε τη σημερινή φιέστα των ακραίων ισλαμιστών της Τουρκίας, στην Αγία Σοφία.

Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομία αυτού του -όπως αναφέρει- αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

  • Επίσης, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που απλά φωτογραφήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, δεν έχει τοποθετηθεί για το ανοσιούργημα του Ερντογάν και την προσβολή του χριστιανικού κόσμου, όχι μόνο των Ορθοδόξων.

Η εκστρατεία για επανεκλογή του κ. Τραμπ, εκμεταλλεύεται τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Αμερικανού προέδρου με τον κ. Ελπιδοφόρο, για ψηφοθηρικά οφέλη ελπίζοντας να αποσπάσει τις ψήφους των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων.

Η νέα δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής: 

Ο πρόεδρος Τραμπ καθιστός με τα χέρια σταυρωμένα ακούει τον όρθιο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

As we have said previously, the United States is disappointed by the Government of Turkey’s decision to change the status of the Hagia Sophia from a museum to a mosque.

The Hagia Sophia is a testament not only to religious expression, but also to artistic and technical genius. We note the Government of Turkey committed to preserving and displaying the Hagia Sophia’s historic religious iconography and ensuring accessibility without impediment to all visitors.

The United States calls on the Government of Turkey to maintain the legacy of this remarkable building and its unsurpassed ability — so rare in the modern world — to serve humanity as a much-needed bridge between those of differing faith traditions and cultures.

Ο αντιπρόεδρος Πενς είδε τον Ελπιδοφόρο πολύ αργά: Δυστυχώς δεν ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: