Απόφαση-κόλαφος της αμερικανικής Βουλής: Κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία για τους S-400

Το αμερικανικό Κογκρέσο. EPA, SHAWN THEW




Με δικομματική τροπολογία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών Adam Kinzinger και Michael McCaul, και της συναδέλφου τους του Δημοκρατικού Κόμματος, Abigail Spanberger, η αμερικανική Βουλή κατάφερε ένα νέο κτύπημα στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι Αμερικανοί βουλευτές υιοθέτησαν ομόφωνα τροπολογία, που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών, και η οποία επαναβεβαιώνει ότι η ανάρμοστη αγορά από την Άγκυρα των S-400 συνιστά μία «σημαντική συναλλαγή» βάση του νόμου κυρώσεων CAATSA και ορίζει ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να υποβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

  • Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη των Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απαιτούν να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη, η οποία παρουσιάζει μία ακραία αντιδυτική και αντιαμερικανική συμπεριφορά. Η τροπολογία στην ουσία υποχρεώνει τον κ. Τραμπ να επιβάλει τις κυρώσεις, εάν συμφωνήσει και η Ολομέλεια της Γερουσίας, όπως αναμένουν πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σημειώνουμε ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον Αμερικανό πρόεδρο να άρει τις κυρώσεις, αν η Τουρκία εκδιώξει το ρωσικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της Άμυνας ψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 295 υπέρ και 125 κατά.

Τώρα θα προωθηθεί στη Γερουσία, όπου επίσης υπάρχει έντονη δικομματική υποστήριξη για κυρώσεις στην Τουρκία, με τους επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζιμ Ρις (Ρεπουμπλικάνος) και Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικός) να έχουν καταθέσει παρόμοια τροπολογία στο παρελθόν.

Στη δήλωσή του, ο βουλευτής Κίνζινγκερ υπογράμμισε ότι η Τουρκία αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από μέλη του ΝΑΤΟ, να μην προχωρήσει στη συμφωνία για την αγορά των S-400.

Τόνισε συγκεκριμένα:

  • «Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι δεν πρόκειται οι ενέργειες της Τουρκίας να γίνουν ανεκτές και θα αντιμετωπιστούν με σοβαρές επιπτώσεις. Η νομοθεσία μας πράττει ακριβώς αυτό κάνοντας τις πράξεις της Τουρκίας ένα συγκεκριμένο αδίκημα που τιμωρείται».

Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, ο νόμος CAATSA για τις κυρώσεις σε αντιπάλους των ΗΠΑ, ορίζει ποινές για οποιαδήποτε χώρα προβεί σε σημαντικές συναλλαγές με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κυρώσεων και δεν επαφίεται στον πρόεδρο να επιλέξει την κατηγορία που κρίνει απαραίτητη. Ο κ. Τραμπ για περισσότερο από ένα έτος, όχι μόνο αποφεύγει προκλητικά να επιβάλλει κυρώσεις, αλλά προσπαθεί να διευκολύνει την Τουρκία με το σκάνδαλο της τράπεζας HalkBank, η οποία ξέπλυνε παράνομο χρήμα για την κυβέρνηση του Ιράν, παραβιάζοντας το αμερικανικό εμπάργκο.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Πεντάγωνο οι ΗΠΑ θα αγοράσουν τα 8 μαχητικά F-35 που επρόκειτο να πωληθούν στην Τουρκία, αλλά η αγορά τους ακυρώθηκε διά νόμου, εξ αιτίας της προμήθειας των πυραύλων S-400.

Επίσης το Πεντάγωνο αφαίρεσε την Τουρκία από τον κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35. Προστέθηκε στη λίστα η Πολωνία.

Νέο σχέδιο νόμου από Αμερικανούς νομοθέτες για τους S-400: Συμμετέχουν και Ρεπουμπλικάνοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: