Απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίθεση στη Λιβύη: Άμεσα εκεχειρία και συνομιλίες…

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Αριστερά η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτάγκους. State Department Photo by State Department Photo by Ron Przysucha




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Εκεχειρία και άμεση επιστροφή στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την επίθεση από «άγνωστα» μαχητικά αεροπλάνα, εναντίον τουρκικής αεροπορικής βάσης στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε γραπτή ερώτηση του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, η οποία αφορούσε αυτήν καθ’ αυτήν την επίθεση.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, δεν τοποθετήθηκε για το πλήγμα εναντίον της τουρκικής βάσης, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι ο πόλεμος και οι ξένες στρατιωτικές ενέργειες δεν βοηθάνε την κατάσταση στη Λιβύη, αντίθετα την κάνει χειρότερη.

Αναφορικά με τις ξένες στρατιωτικές ενέργειες, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Τουρκία και η Ρωσία, έχουν ευθύνη για την κατάσταση.

Η Αμερική διατηρεί από την αρχή μία ουδέτερη στάση στον εμφύλιο της Λιβύης και συνεχίζει να συνομιλεί και με το καθεστώς της Τρίπολης υπό τον αλ Σάρατζ και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ουάσιγκτον απαιτεί άμεσα την κατάπαυση του πυρός και την επιβολή εκεχειρίας.

Η γραπτή απάντηση του Στέιτ Νττιπάρτμεντ στην ερώτηση του OPEN και της Hellas Journal, ακολουθεί:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, από όλες τις πλευρές.

Είναι επιτακτική η άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη. Προτρέπουμε όλα τα μέρη να δεσμευτούν για κατάπαυση του πυρός και να επαναλάβουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέσω των συνομιλιών 5 + 5 του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου.

Η επιστροφή στην εκεχειρία και τις πολιτικές συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των βασικών ζητημάτων που οδήγησαν σε αυτήν τη σύγκρουση”.

  • Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION: Libyan officials in the capital of Tripoli said Sunday that overnight airstrikes hit a key military base on the city’s outskirts that was recently retaken by Turkey-backed forces.A spokesman for the Tripoli-based forces, Col. Mohamed Gnounou, said the strikes were carried out by “foreign jets” allied with military commander Khalifa Hifter.

Any possibility to have a comment on this attack?

ANSWER: The United States opposes foreign military intervention in Libya, on all sides.

An immediate ceasefire by all parties is imperative.  We urge all parties to commit to a ceasefire and resume negotiations immediately.  We must build on progress made through the UN’s 5+5 talks and the Berlin process.

A return to UN-led ceasefire and political talks is the only way to resolve the core issues that are driving this conflict.

Ο Ακάρ θέλει ισχυρές τουρκικές δυνάμεις στο μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας, νότια από την Κρήτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: