Αντιδρά η Γαλλία στις χυδαιότητες Ερντογάν: “Nα παραμείνει ανοιχτή για όλους” η Αγία Σοφία

File Photo: Γενική άποψη της Αγίας Σοφίας. EPA,TOLGA BOZOGLU




Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε χθες να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Με μια λιτή ανάρτηση το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών “αναχαιτίζει” τα λεγόμενα του απαράδεκτου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την φρεγάτα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Σε συνέχεια των λεγομένων του Πρέσβη της Τουρκίας στη Γαλλία την 1η Ιουλίου κατά την ακρόασή του ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, άμυνας και ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, ειδικότερα των όσων είπε αναφορικά με το περιστατικό παρενόχλησης της φρεγάτας Courbet στις 10 Ιουνίου, τον ενημερώσαμε ως οφείλουμε για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και για τις παραλείψεις και τις ανακριβείς και μεροληπτικές πληροφορίες που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της εν λόγω ακροάσεως. Εξάλλου επισημάναμε εκ νέου τον απαράδεκτο χαρακτήρα της τουρκικής συμπεριφοράς.”

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν αίρεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Σε δήλωσή του σε τουρκικό ραδιόφωνο, ο Ιμπραχίμ Καλιν είπε ότι “με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αίρεται με κανέναν τρόπο η ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στις χώρες που εκφράζουν αυτού του είδους τις ανησυχίες και πιστεύουν ότι αν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί δεν θα μπορεί να είναι επισκέψιμη, πως όλα τα τζαμιά μας είναι ανοιχτά τόσο για λατρεία όσο και για επισκέψεις».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας συνέρχεται σήμερα στην Άγκυρα για να αποφασίσει αν η Αγία Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τέμενος. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ή εντός 15 ημερών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Μάας σε Μεβλούτ: Προϋπόθεση για ευρωτουρκικό διάλογο οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: