Ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Μπορίσοφ έπειτα από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Άνθρωποι κυματίζουν βουλγαρικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας. EPA, VASSIL DONEV




Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε σήμερα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, Σόφια, και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού θα αντικατασταθούν, καθώς 166 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 86 κατά του κυβερνητικού σχεδίου.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον κυβερνώντα συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2017, για διαφθορά και δεσμούς με ολιγάρχες.

Οι Σοσιαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, με την αρχηγό του κόμματος Κορνέλια Νίνοβα να δηλώνει ότι στόχος του κόμματός της είναι να «αποξηλώσει το ολιγαρχικό και τύπου μαφίας μοντέλο».

Αφού η κυβέρνηση Μπορίσοφ επέζησε μιας ψηφοφορίας την Τρίτη επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι διαδηλωτές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ανανέωσαν τα αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ και προκήρυξης εκλογών.

Οι διαδηλωτές έχουν τη στήριξη και του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος σήμερα σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, ανέφερε ότι είναι «μια απόπειρα να κερδίσει χρόνο» και απήχησε τα αιτήματα των διαδηλωτών για νέες εκλογές.

Νέος υπουργός Υγείας θα είναι ο σημερινός επικεφαλής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξασαντρίφσκα της Σόφιας, ο Κοσταντίν Ανγκέλοφ, μια επιλογή προφανώς λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Ο Ανγκέλοφ τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης πειθαρχίας σε ό,τι αφορά τα προστατευτικά μέτρα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνα Νικόλοβα θα είναι υπεύθυνη για τον τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Ο διορισμός του αρχηγού της αστυνομίας Κρίστο Στόιτσκοφ ως υπουργού Εσωτερικών θεωρείται μια παραχώρηση στους διαδηλωτές έπειτα από μια υπόθεση αστυνομικής βίας εναντίον ενός διαδηλωτή που προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από dpa via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σόφια, Βουλγαρία

 

Άνδρας κυκλοφορούσε γυμνός στην Όξφορντ Στριτ: Κάλυψε με μάσκα τα γεννητικά του όργανα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: