Αναμονή για τα αποτελέσματα: Η Λευκωσία με τη σκέψη στην επίσκεψη του Μπορέλ στην Άγκυρα

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borrell, στο Πρόεδρικό Μέγαρο. Διακρίνονται και οι υπουργοί Εξωτερικών και (πρώην) Άμυνας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σάββας Αγγελίδης. Φωτογραφία ΓΤΠ – Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα έχει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα αναμένει η Λευκωσία σ’ ότι αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Για την κυπριακή Κυβέρνηση αυτό που μετρά περισσότερο είναι το τι ο κ. Μπορέλ θα μεταφέρει πίσω στις Βρυξέλλες ως αποτέλεσμα των επαφών του στην Τουρκία και τις συνομιλίες με την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα παραπάνω γράφει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Σημαντική, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, είναι και η γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που αναμένει η κυπριακή Κυβέρνηση από την αποστολή Μπορέλ στην Τουρκία είναι πως θα μεταφέρει τις κοινές αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Αυτή ήταν και η κατανόηση που υπήρχε κατά το πρόσφατο ταξίδι Μπορέλ στη Λευκωσία, ότι δηλαδή ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε. Αποφάσεις που ήταν και προϊόν ομοφωνίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πάει στην Άγκυρα προκειμένου να καταγράψει τις θέσεις της Τουρκίας επί σειράς θεμάτων που απασχολούν τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κορυφαία ζητήματα αυτή στη στιγμή είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι οι κινήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η αποστολή ερευνητικών και πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης και η πρόκληση έντασης στον Έβρο.

Ο ίδιος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε αναφέρει προς τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Ελλάδας, τους οποίους συνάντησε πρόσφατα, πως θέλει κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου να έχει μια προσωπική αντίληψη των τουρκικών θέσεων επί των θεμάτων που θα συζητήσουν. Εξάλλου αυτό που θα ζητήσει από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ο Ζ. Μπορέλ είναι να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν ή θα απορρίψουν το δικαίωμα να χειριστεί προσωπικά τον ευρωτουρκικό διάλογο.

  • Συνεχίζει ο Χουλουσί Ακάρ

Η Ελλάδα με τη στάση της στο Αιγαίο κλιμακώνει την ένταση, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η στάση της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο κλιμακώνει την ένταση.

«Η στρατιωτικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη. Το να δοθεί καθεστώς στρατιωτικοποιημένων νησιών στα νησιά αυτά δεν είναι αποδεκτό. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν υπάρχει κανένα νησί στον κόσμο που να έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο και έξι μίλια χωρικά ύδατα. Ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο Αιγαίο, λέτε “όλα είναι δικά μου”», ανέφερε.

«Κάποιοι Έλληνες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί έχουν αρχίσει να κάνουν εκτιμήσεις προς την κατεύθυνση της δικής μας τοποθέτησης. Αναμένουμε από τους Έλληνες φίλους μας να λάβουν υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις που γίνονται με την κοινή λογική», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν θα υπάρξει κανένα τετελεσμένο, δεν θα το επιτρέψουμε».

«Καμία λύση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν θα είναι μια κατάλληλη λύση. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα για τους Τ/κ αδελφούς μας και για τα δικά μας συμφέροντα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και απ’ εδώ και πέρα με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια, με την ίδια ευαισθησία», σημείωσε.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου, των ειρηνικών τρόπων, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και του Δικαίου της Θάλασσας», πρόσθεσε.

  • Απειλές και για τον τουρισμό

«Εάν εμείς χάσουμε μία, εσείς θα χάσετε 10!», διαμήνυσε ο Ερντογάν στην Ε.Ε. μετά τον ταξιδιωτικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στην Τουρκία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«H E.E. ενώ άνοιξε τις πόρτες της σε χώρες που οι υποδομές τους από την οικονομία μέχρι τη δημοκρατία είναι σαθρές, άφησε την Τουρκία απέξω κι αυτό είναι ένα σημάδι ανησυχητικό. Αλλά ας κάνουν ό,τι θέλουν, δεν θα γίνουν εμπόδιο στους δημοκρατικούς και οικονομικούς στόχους της Τουρκίας. Εάν εμείς χάσουμε μία, εσείς θα χάσετε 5, εσείς θα χάσετε 10!», τόνισε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκείνη τη στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε και τις δύο παλάμες των χεριών του για να δώσει έμφαση.

Τελέσθηκαν τα μνημόσυνα των Ιεραρχών που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους στις 9 Ιουλίου 1821

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: