Αλλού φεύγουν: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας μετά τους χειρισμούς του για τον ιό

File Photo: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern. EPA, BIANCA DE MARCHI




Ο πανταχόθεν βαλλόμενος υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά από ολισθήματα σε θέματα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις καραντίνας όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι η πανδημία εξαλείφθηκε από τη χώρα.

Ο Ντέιβιντ Κλαρκ δεχόταν επίσης πυρά επειδή παραβίασε ο ίδιος τους αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης δύο φορές νωρίτερα μέσα στο έτος, παίρνοντας την οικογένειά του σε μια εκδρομή σε παραλία και κάνοντας ορεινή ποδηλασία.

«Έχει γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο σε μένα ότι η συνέχιση της παρουσίας μου στο υπουργείο αποσπά την προσοχή από τη συνολική αντίδραση της κυβέρνησης στην Covid-19 και την παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο Κλαρκ σε συνέντευξη Τύπου στο Ουέλινγκτον.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία είχε προηγουμένως αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποπομπή του Κλαρκ, επικαλούμενη τον κρίσιμο ρόλο του στην αντίδραση της χώρας στην πανδημία, δήλωσε ότι συμφώνησε με την απόφασή του.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν να προηγείται με μεγάλη διαφορά από το κύριο αντίπαλό του Εθνικό Κόμμα, με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις γενικές εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνησή της υπονομεύεται από μια σειρά ατοπημάτων.

Η Άρντερν ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι η Νέα Ζηλανδία εξάλειψε τον κορονοϊό, παρόλο που προειδοποίησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες μολύνσεις, αίροντας τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Λίγες μέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι δύο γυναίκες που έφτασαν από τη Βρετανία, και στις οποίες επετράπη να βγουν νωρίτερα από την καραντίνα για ανθρωπιστικούς λόγους, αργότερα διαγνώστηκαν θετικές στον ιό.

Η χώρα δεν έχει ακόμα γνωστά κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αλλά υπάρχουν 22 ενεργά κρούσματα στα σύνορα από τους Νεοζηλανδούς που επιστρέφουν στη χώρα.

Η πρωθυπουργός διόρισε τον υπουργό Παιδείας Κρις Χίπκινς ως προσωρινό υπουργό Υγείας έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μετά τις οποίες, είπε, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μόνιμης αντικατάστασης.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουέλινγκτον, New Zealand

Το Μεξικό ξεπέρασε την Ισπανία σε συνολικό αριθμό νεκρών: 741 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες, 28.510 συνολικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: